Skocz do zawartości

Wysoki Load serwera i Driver Error too many connections

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Mam problem z forum dostępnym pod adresem http://www.rapgraforum.com. Forum stoi na IP.Board 3.0.4, ma zainstalowane minerva seo i włączone furle. Wcześniej stało na Phpbb2, następnie na ostatnim IP.Board z serii 2.X.X.

Przeciętnie jest koło 100-150 użytkowników online. I pojawia się problem. Load mam strasznie wysoki, bo często przekracza 2, a przeważnie jest ponad 1.2. Wczoraj po raz pierwszy pojawił mi się Driver Error treści, która jest poniżej. Zrestartowałem maszynę i błąd już się nie pojawia, ale load jest nadal wysoki.

Maszyna, na której stoi forum (poza nim stoi tam adserver OpenX) ma następujące parametry. Czy jest to za słaba maszyna na hostowanie takiego forum? Jest to około 1 000 000 PV miesięcznie.

Intel Core2Duo 2x 2.33+ GHz

3 MB L2 - FSB 1066 MHz

Architektura 64 bits

Pamięć RAM 2 GB DDR2

Dysk twardy 2x 500 GB

Rodzaj dysku SATA2 - RAID 0/1

===================================================

Date: Sat, 24 Oct 2009 02:26:32 +0000

Error Number: 1040

Error: Too many connections

IP Address: 213.251.189.206

Page: /index.php?app=core&module=global&section=rss&type=forums&id=1&show=15&type=rss

Debug: array (

1 =>

array (

'file' => '/home/admin/sources/base/ipsRegistry.php',

'line' => 2242,

'function' => 'connect',

'class' => 'db_driver_mysql',

),

)

===================================================

Prowadzę Rap Forum

• Manager
Opublikowano

Page: /index.php?app=core&module=global&section=rss&type=forums&id=1&show=15&type=rss

Albo za dużo połączeń RSS albo za bardzo obciążają one serwer. Ile kanałów no i jakie pobierasz? Spróbuj wyłączyć importy kanałów i sprawdź wtedy.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

To nie to - wysypuje się też przy tak głupich plikach jak

Page: /index.php?app=forums&module=forums&section=markasread&marktype=forum&forumid=34&returntoforumid=25&i=1

czy każdym innym.

Zauważyłem też jeszcze jeden błąd - strona wywala się po próbie przejścia w dany temat z wyników wyszukiwania. Adresy po zapytaniu mają najczęściej formę:

Błąd, który się pojawia to

Pętla przekierowań

Firefox wykrył, że serwer przekierowuje żądanie tego zasobu w sposób uniemożliwiający jego ukończenie.

Przeglądarka przerwała próby pobrania żądanego elementu. Witryna przekierowuje żądanie w sposób, który uniemożliwia jego dokończenie.

* Czy ciasteczka zostały wyłączone lub zablokowane dla tej witryny?

* UWAGA: Jeśli włączenie obsługi ciasteczek dla tej witryny nie rozwiązuje problemu, najprawdopodobniej jest to problem w konfiguracji serwera, a nie oprogramowania na Twoim komputerze.

I to również powoduje błąd Too Many Connections. Można jakoś zoptymalizować ilość zapytań do bazy w IP.Board?

Prowadzę Rap Forum