Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

ROZWIĄZANY: Boty wyszukiwarek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jeden z moderatorów zauważył na forum dziwny problem. W jednym z zamkniętych działów "łazi" Alexa, wygląda to tak:

post-506-1256427073,6262_thumb.jpg

Martwi mnie czy przypadkiem nie indeksuje tematów, które nie powinny wyjść z działu zamkniętego. Wchodząc na forum jako gugle bot (Mozilla/5.0 (compatible; Googlebot/2.1; +http://www.google.com/bot.html)) nie widzę działu zamkniętego. Czy mam się czym martwić? Jeśli jest problem to jak to zmienić?

• Manager
Opublikowano

Witaj,

najpierw sprawdź, jak są traktowane boty:

ACP > System > Ustawienia systemowe > System > Search Engine Spiders >> Treat spider/bot as part of which group?

Bo może się okazać, że jest traktowana, jako grupa, która ma dostęp do takiego działu.

I jak widać skrypt prawidłowo rozpoznał bota po nagłówku (regex - ^ia_archive), więc nie powinno być problemu.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Wchodząc na forum jako Alexa, rzeczywiście nie widzę działów zamkniętych, ale skąd jest znany adres tego zamkniętego działu? Gdyby nawet dziwnym trafem wyszukiwarka trafiła na adres zamkniętego działu to już nie powinna (moim zdaniem) widzieć tematów. Sam już nie wiem co robić.

• Manager
Opublikowano

No i nie widzi. Ty wchodząc, jako Alexa też nie widzisz. Ustaw maskę dla użytkowników by definitywnie nie widzieli tego forum (pole SHOW).

Warto też sprawdzić czy odznaczona jest opcja o nazwie Pozwól użytkownikom, którzy mogą przeglądać forum, ale nie mogą czytać tematów, zobaczyć listę tematów w edycji tegoż forum.

---

Opublikowano
Pozwól użytkownikom, którzy mogą przeglądać forum, ale nie mogą czytać tematów, zobaczyć listę tematów

Jeśli ustawisz 'tak', użytkownik będzie widział nazwę tematu, ale nie będzie mógł go przeczytać

Było i jest ustawione na Nie, więc było ok.

Zastanawiała mnie jeszcze opcja:

Ukryj informacje o ostatnim poście

Użyteczne jeśli ustawienia dostępu i widoczności dla użytkowników są różne.

Miałem to ustawione na Nie.

Byłem pewny, że to właśnie tutaj wyszukiwarki miały linki do tematów w dziale zamkniętym, zanim zmieniłem tą opcję na Tak sprawdziłem jak widzą to boty, ale to nie było to. Wchodząc jako wyszukiwarka w link Wyświetl nową zawartość wyświetla błąd

Nie masz uprawnień by korzystać z opcji szukania.

i monit

Kliknij, aby zalogować się.

Kanał RSS też odpada jako źródło linków do zamkniętych tematów. Przegląd codzienny to samo co z Wyświetl nową zawartość.

Dalej nie wiem skąd Alexa dorwała link do tych zamkniętych tematów. Czy jest się czym martwić?

• Manager
Opublikowano

Wg mnie nie ma się czym martwić.

Myślę skąd mogła wytrzasnąć linki, ale niekoniecznie fizycznie tam zaglądnęła. Wysnuł bym teorię, że miała w pamięci ID z innych for i próbowała wbić na takie u Ciebie, ale to chyba zbyt naciągane. Choć..

---

Opublikowano

W zasadzie to nawet jeśli link pojawi się w wynikach wyszukiwania nie powinno być tragedii bo ktoś bez uprawnień i tak tam nie wejdzie, ale... no właśnie jest kilka "ale" :P

Od dwóch dni sprawdzam i nie widzę botów wyszukiwarek w działach zamkniętych, będę to obserwował. Ciekawe czy ktoś inny miał podobny problem? W zasadzie to chyba temat na razie wyczerpany. Zobaczę co będzie dalej. Jak znajdę coś na ten temat to napiszę w nowym wątku.

• Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

---

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.