Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W związku z Waszym planem nt. usprawnienia systemu ostrzeżeń podsunęliśmy mi świetny pomysł. Tworzenie gotowej listy powodów zdecydowanie ułatwia działania i ogranicza karanie bez sensu. I tu pada moje pytanie. Można to zrobić w sposób trywialny i zrobić tablicę ( lub pole o typie tablicowym ) i w nim nadać klucze i wartości, które miałyby logiczne odwołania do danych. Ale ten sposób wymagałby edycji plików, więc pomyślałem o ACP, żeby dodawać klucz, a obok jego wartość jako klucz dla języka.

Pytanie - czy to jest logiczne? Nie ma wg. mnie większego sensu tworzenia tabeli z tymi danymi, bo i po co? Zbędne dane, bo w sumie sam słownik tworzymy do tego. Łatwe odwołania po ID liczbowym, więc i optymalne wyjście? Jak Wy to wymyśliliście? Która opcja jest optymalna?

W ACP wydaje się najlogiczniejsza i można dodać prostą weryfikację - jeżeli istnieje klucz, a nie istnieje klucz w języku, pomija się taki powód w przypadku zapisu do wynikowej tablicy?

Pozdrawiam,

Largo

Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - add.png

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

• Manager
Opublikowano

Largo,

albo za mądrze piszesz, albo ja za głupi jestem. :lol:

Znaczy się - co?

dlaczego edycja plików? Przecież nowe IP.Board daje bardzo duże możliwości ingerencji w wygląd - za pomocą 'haczyków' i przesłaniania metod. Mam tę modyfikację opisaną w dziale modyfikacje w produkcji, która cierpliwie czeka na lepsze czasy. Jak ją wykonasz wcześniej to chwała Ci za to, ale nie kombinuj w taki sposób - jak robić to porządnie - aplikacją i haczykiem do skina - ZERO edycji plików.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Witaj,

Wyjaśnij mi ten haczyk, bo teraz to Ty napisałeś za mądrze i ja czegoś nie rozumiem :-) Haczyki, przesłanianie metod? Ja właśnie myślę jak to zrobić bez ingerencji w kod i pliki, znam zasady OO i chcę się ich trzymać dosyć mocno, dlatego napisałem ten temat, bo nie dawało mi to spokoju... Zacznijmy od etapu - co to haczyk? To inaczej hook? Wyjaśnię Ci co mam zamiar zrobić :-)

Masz opcję checkbox, ona odpowiada za blokadę konta modyfikacji lub też nie. Zaznaczając blokadę, JS pokazuje listę możliwych powodów ( kodzik mogę podesłać, bardzo przyjemny ^^ ) i tu chciałbym listę generować automatycznie i żeby można było ją łatwo ustalić spod ACP. Wpadłem na pomysł, że stworzę listę w ACP i w nich podepnę informacje z języka, czy to zły pomysł?

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

Opublikowano

Witaj,

Ale sam przyznasz, że hook mi w tej sytuacji nie jest zbytnio potrzebny :lol: Nie wiem jak to rozwiązać. To ma być zwykła lista wyboru, składająca się z klucza i wartości, gdzie mogę ją aktualizować. Jeżeli masz pomysł, rzuć nim, a ja go po prostu wykonam, bo ostatnio mam cięźkie dni z tym IP.Board...

Opublikowano

Witaj,

Teoretycznie, aby tego dokonać, trzeba edytować ustawienie, jak wiadomo, nie jest to możliwe po wyłączeniu trybu IN_DEV lub zainstalowaniu aplikacji normalnie - bez dodawania ustawień "w locie". Nie mogę kazać użytkownikom tworzyć język i edytować to ustawienie. Dalej - takie ustawienie wymaga podanie klucza i wartości, a wartości jako klucz języka, więc co za tym idzie - stworzenie klucza języka z podaną wartością. I tu nie byłoby problemu ( tak mi się wydaje, bo autor lub Ty owej aplikacji planowanej będzie musiał podobnie działać ) i gdzie to zapiszemy? Tabela danych? Pies jest pogrzebany w "sposobie" i sposobie przechowywania. W końcu, nie każdy na swoim forum musi mieć takie same powody co inny użytkowników - warez, a strona o legalnym oprogramowaniu będą miały zupełnie inny pogląd na tą sprawę :-)

Pozdrawiam,

Largo

• Manager
Opublikowano

Ehh, a zapomniałeś o serializacji danych? Dodać nową tabelę, potem panelik do dodawania powodów, gdzie mają działać, kto może używać. Wg mnie za dużo myślisz nad tym - zabieraj się do roboty. :lol:

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Witam,

Yhm, nowa tabela bazy danych? I po co serializacja, na jaką cholerę? Zapewne ID, klucz, wartość i tyle? Widzieć mają moderatorzy, to nie ma sensu określać, używać to samo i do tego tabela? Hmm, muszę to chyba z kumplem przemyśleć, ale powiedz - po co serializacja danych?

Opublikowano (edytowane)

Wiesz, chyba jednak rozmawiamy o dwóch różnych rzeczach.

Inaczej: jak chcesz zrobić 'tę' modyfikację to droga wolna. :lol: Zobaczymy, czy to samo mieliśmy na myśli.

Witaj,

No właśnie mnie to zastanawia... Wyjaśnię Ci dokładnie co mam zamiar osiągnąć w podpunktach :-)

• W ACP administratorzy tworzą listę powodów.
  • W aplikacji, podczas edycji użytkownika, naciskając Zablokować Forum Gold? pojawia się na dole lista powodów. Muszęą się one składać z:
    • Klucza ( wartość dla opcji wyboru )
    • Wartości ( zwyczajna nazwa powodu i jego opis )

[*]Wybierając blokadę i podając jeden powód, pobiera z ...* dane i zapisuje je w osobnej tabeli, gdzie będziemy trzymać powód blokady.

* - sposób przechowywania danych

Jak widzisz, muszę mieć możliwość podania rozwijanej listy powodów. Ma być ona dynamiczna, ponieważ każde forum ma inne powody, nie mogę się ograniczać do swoich potrzeb. Gdzie takie przechowywać? W nowej tabeli? Czy ma to do końca sens logiczny? Chyba innego wyjścia nie ma, zastosuję się raczej do Twoich porad.

Pozdrawiam,

Largo

Edytowane przez Largo