Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

ROZWIĄZANY: Problem z polskimi znakami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zaaktualizowalem dzisiaj forum do wersji 3.0.4

Wszystko przebiegło bez problemow oprocz jednej rzeczy. A mianowicie mam problem z polskimi znakami w tresci postów (w nazwach tematów jest ok). Odkryłem ze problem lezy w cachu, tzn jak wyczyszcze go i wejde w temat to sa polskie znaki, kiedy wchodze drugi raz juz w ten temat to pojawiaja sie ???? - znaki zapytania. Czyli w momencie kiedy wczytuje sobie to z cacha.

Mam kodowanie polaczenia latin2, w panelu ustawione "iso-8859-2".

Jesli Ktos jest w stanie mi pomoc to bede bardzo wdzieczny.

Edytowane przez Lukasz
  • Manager
Opublikowano

Operacja zmiany z 2.3.6 na 3.0.4 nazywa się aktualizacją, nie konwersją

Widocznie problem leży w tabelach - w starym forum kodowane są jako np. latin2 czy utf8, a już nowo dodane tabele przy aktualizacji, również te zawierające cache, są kodowane inaczej, być może latin1 lub inaczej - zależne od kodowania bazy (nie tabel). Sprawdź to dobrze.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Jak są kodowane tabele w bazie? Masz różne kodowania? Bo o to właśnie pytałem.

Są latin2_general_ci. Jak mówił kolega to nie wina bazy tylko wygląda na błąd w systemie cache'owania. http://sport-video.pl/index.php?/topic/21537-test/ jak widać na wyłączonym wszystko śmiga. Gdy ustawimy cache postów na wiecej dni niż 0 (czyli włączymy) to będą znaki zapytania.

Opublikowano (edytowane)

Jaka wina cache'owania? Wina tylko i wyłącznie serwera.

Spróbuj tego: Naprawa polskich znaków na forach z kodowaniem bazy innym niż utf-8.

Pierwsze co zrobione, przed konwersja jeszcze. Jak nie cache'owania skoro bez działa a z nie?

Gwoli ścisłości samo ustawienie kodowania tabeli nic nie zmienia, ważne jak są tam zapisane dane... Dane są w latinie wszędzie, a jak wejde bezpośrednio w cache to mamy "???"... Co prowadzi do wniosku ze dane są umieszczane w bazie ze złym kodowaniem, notabene skrypt to źle robi.

Edytowane przez meto
  • Manager
Opublikowano

meto: proszę Cię o jedno, nie zwalaj winy na skrypt który nie jest Ci niczemu winny. Gdyby tak było, że skrypt nie działa to jakim cudem na setkach, tysiącach innych for jednak działa? :lol:

Wszelkie - powtarzam wszelkie - tego typu problemy wynikają z błędów problemów z serwerem. Wierz mi, że wiem, co mówię.

to tyle tytułem wstępu zwalania winny na skrypt. :)

Dalej: jak te dane wyglądają w tabeli z cache? Znaki zapytania są?

Najlepsze rada przed wszystkim, co jeszcze wymyślimy: konwertujcie bazę pod UTF-8. IP.Board 3.x wręcz kocha to kodowanie. ;)

---

Opublikowano (edytowane)

meto: proszę Cię o jedno, nie zwalaj winy na skrypt który nie jest Ci niczemu winny. Gdyby tak było, że skrypt nie działa to jakim cudem na setkach, tysiącach innych for jednak działa? :)

Wszelkie - powtarzam wszelkie - tego typu problemy wynikają z błędów problemów z serwerem. Wierz mi, że wiem, co mówię.

to tyle tytułem wstępu zwalania winny na skrypt. ;)

Dalej: jak te dane wyglądają w tabeli z cache? Znaki zapytania są?

Najlepsze rada przed wszystkim, co jeszcze wymyślimy: konwertujcie bazę pod UTF-8. IP.Board 3.x wręcz kocha to kodowanie. ;)

Muszę Cię przeprosić, jedno małe niedopatrzenie, ale szczerze pierwszy raz w karierze spotkałem się z sytuacją, że deklaracja kodowania pola mysql mi namieszała, Wygląda na to że moje niedopatrzenie, ale wracając na phpBB czy SMF wymuszenie kodowania połączenia i wysyłania danych to wszystko co jest wystarczające do osiągnięcia celu, bez względu na deklaracje pól.

Sorki za zarzuty co do skryptu, ale osobiście za IPB nie przepadam, a zazwyczaj jak udaje się po pomoc na forum to jakiś problem jest :lol:

Podsumowując - mea culpa i browar dla Ciebie na otarcie łez ;)

Zmiana kodowania to robota na dłuższą chwilkę, bo wole to ręcznie zrobić i mieć spokój. Zważając na godzinę, to już nie przy tym posiedzeniu ;) Chyba że możesz podrzucić jakieś narzędzie/skrypt który nam ułatwi konwersję?

Edytowane przez meto
Opublikowano

Jeszcze jeden mały problem - przekonwertowałem wszystko na UTF8, wszystko ładnie śmiga z polskimi znakami, tylko userzy z polskimi znakami ("Łukasz" na przykład), nie mogą się zalogować...

Uprzedzając pytania: kodowanie strony, połączenia, bazy jak i dane w bazie ustawione/wgrane na UTF-8.

Opublikowano

Czasem tak się może dziać. Najszybciej i najlepiej edytuj im loginy w ACP ręcznie.

O dziwo dopiero chyba 3 edycja pomogła :lol:

• Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

---

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.