Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie,

Od niedawna moje forum nękają pewne problemy. Raz na jakiś czas (różnie, czasami raz na dwa dni, innym razem dwa razy dziennie) forum przestaje działać - wgrywa się jedynie strona główna bez większej strony css'a, a następnie po odświeżeniu/przejściu na jakaś podstronę pojawia się błąd połączenia z bazą. Pomocne jest naprawienie dwóch tabel poprzez phpmyadmin - ibf_core_item_markers oraz ibf_core_item_markers_storage. Rozmawiałem z adminem serwera - w trakcie tej dolegliwości serwer bazy danych jest bardzo obciążony, zaraz po naprawieniu - wszystko wraca do normy. Stąd moje pytanie - za co odpowiadają te dwie tabele i jak rozwiązać ten problem (co przestawić/naprawić/wyłączyć) ? Chciałbym dodać, iż portal, oraz inne skrypty działające na tej samej bazie danych pracują bez problemu.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

• Manager
Opublikowano

Witaj,

obie tabele przechowują informacje o nieczytanych tematach/postach. Optymalne ustawienie jest następujące:

Miejsce:

ACP > System > Ustawienia systemowe > Performance > CPU Saving & Optimization > Topic Marking >> Topic Marker Save Frequency

Wybór: Session End Only

Możesz również wyłączyć to śledzenie opcją Enable Topic Marking Tracking? ustawioną na Nie w celu zminimalizowania obciążenia serwera bazy danych.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.