Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po zainstalowaniu na nowe forum IPB 2.3.5, po udanej konwersji i po udanym wgraniu spolszczenia przystąpiłem do aktualizacji forum do wersji 3.0.4.

Wszedłem w www.adresforum.pl/admin/upgrade podałem dane do administratora i po wciśnięciu buttona next wyskoczyło mi coś takiego:

mySQL query error: SELECT m.*,g.*,c.* FROM ibf_members m  LEFT JOIN ibf_groups g ON ( g.g_id=m.mgroup ) 
LEFT JOIN ibf_members_converge c ON ( c.converge_email=m.email )   WHERE LOWER(m.name)='pawe³'

SQL error: Illegal mix of collations (latin2_general_ci,IMPLICIT) and (latin1_swedish_ci,COERCIBLE) for operation '='
SQL error code: 1267
Date: Monday 30th o November 2009 09:09:25 AM

Co to moze oznaczać?

• Manager
Opublikowano

Sprawdź tabele:

• ibf_groups
  • ibf_members
  • ibf_members_converge

Komunikat niekoniecznie oznacza, że pola mają różne kodowania, ale zawartość w nich. Czyli np. zmieniłeś kodowanie tabeli, ale danych wewnątrz już nie. Innymi słowy - zalecam konwersję bazy do utf8.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

A mogę prosić o jakiegoś małego tutka jak dobrze wykonać taką konwersję?

Mam jeszcze dwa pytanie: Czy ta konwersja do utf8 nie będzie kolidować z tym że forum pierwotne w phpbb by przemo mam w latin2_general_ci?

I drugie: czy może to jest wina tego że przed aktualizacją po konwersji wgrałem język polski?

Opublikowano

Teraz jest niezły problem. Otóż zrobiłem wszystko wg instrukcji z powyższego linku, łacznie z wgranie do nowej bazy przekonwertowanego pliku. Na forum mam login paweł, próbuję wpisywać paweł, pawe? i wraz się nie mogę zalogować do upgrade...

• Manager
Opublikowano

Co byś chciał usłyszeć? Serio już nie wiem, co mam pisać. Skoro jest źle to trzeba szukać innego rozwiązania, to akurat w Twoim przypadku się nie sprawdziło. :)

Poczytaj może to.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.