Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

napotkalem pewien problem przy przenoszeniu forum na inny serwer, a mianowicie po przeniesieniu plikow i instalacji wywala mi "Driver Error"

post-1506-1261215710,0784_thumb.jpg

IP Board nie chce mi przyjac bazy https.

wczesniej forum mialem zainstalowane na dedyku i mialem localhost wpisany.

Prosilbym o wskazowki i jakas pomoc.

Opublikowano (edytowane)

przenioslem wedlug Twojego Tutoriala i mam jedne wielkie krzaki, nie wiem dlaczego mialem kodowanie starej bazy w latin1_swedish_ci jak zmienie kodowanie bazy na utf8_general_ci?

post-1506-1261499285,3991_thumb.jpg

ale jeszcze mam taki pomysl zeby nainstalowac angielski pakiet jezykowy, a potem od nowa wgrac polski.

prosze o pomoc.

Edytowane przez Arthas
Opublikowano
ale jeszcze mam taki pomysl zeby nainstalowac angielski pakiet jezykowy, a potem od nowa wgrac polski.
Co ci to da?
przenioslem wedlug Twojego Tutoriala i mam jedne wielkie krzaki, nie wiem dlaczego mialem kodowanie starej bazy w latin1_swedish_ci jak zmienie kodowanie bazy na utf8_general_ci?

Jeśli miałeś kodowanie w latin1_swedish_ci, nie wystarczy zmienić porównywania napisów na utf8. Trzeba najpierw przekonwertować je na utf8

A zmienisz na utf8_general_ci w phpMyAdminie

Opublikowano (edytowane)

Ustawienie metody porównywania napisów:

$convert_from = 'latin1_swedish_ci';
$convert_to   = 'utf8_general_ci';
$character_set= 'utf8';

Albo: http://konwerter.bigu.pl/

Zapewne jest jakiś inny konwerter, ale nie chce mi się szukać. Pogoogluj :)

Edytowane przez santoz
  • Manager
Opublikowano

Musisz wykonać konwersję fizyczną znaków w bazie, np. przy pomocy programu gżegżółka. Jak zrobisz to to wtedy można dopiero wgrywać zrzut bazy, inaczej nie ma to sensu.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

• Manager
Opublikowano

Skoro w starych tematach są znaki zapytania i w bazie również to trzeba wykonać ponownie przenosiny.

I tytuł tematu nie jest poprawny, nie masz problemu z instalacją, a przeniesieniem forum. Zmieniam.

---

Opublikowano

Strasznie mocno namieszałeś. Nie podajesz podstawowych informacji, a i mieszasz pojęcia - metoda porównywania napisów nie ma wielkiego znaczenia, to tylko sortowanie. Proponuję, zanim zaczniesz coś dalej robić zapoznanie się z tym artykułem. Potem podanie informacji ze starego i nowego serwera:

character_set_client -

character_set_connection -

character_set_database -

character_set_results -

i strony kodowej forum, na starym i na nowym. Z jakimi parametrami tworzyłeś nową bazę i czy zastępowałeś ją starą, czy tylko dodawałeś dane do bazy.

To tak na początek. :)

• Manager
Opublikowano

Strasznie ciężko się z Tobą rozmawia.

Skoro masz tam krzaki to wgraj jeszcze raz spolszczenie. Coś poszło nie tak.

Jak wygląda kodowanie w Twojej bazie danych? Wszystkie tabele mają jednolite kodowanie?

---

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.