Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mając takie linijki w pliku config.xml:

<component name="dictionary" 
       type="edu.cmu.sphinx.linguist.dictionary.FastDictionary">
       <property name="dictionaryPath"
 value="resource:/edu.cmu.sphinx.model.acoustic.WSJ_8gau_13dCep_16k_40mel_130Hz_6800Hz.Model!/edu/cmu/sphinx/model/acoustic/WSJ_8gau_13dCep_16k_40mel_130Hz_6800Hz/dict/cmudict.0.6d"/>
       <property name="fillerPath" 
 value="resource:/edu.cmu.sphinx.model.acoustic.WSJ_8gau_13dCep_16k_40mel_130Hz_6800Hz.Model!/edu/cmu/sphinx/model/acoustic/WSJ_8gau_13dCep_16k_40mel_130Hz_6800Hz/dict/fillerdict"/>
       <property name="addSilEndingPronunciation" value="false"/>
       <property name="allowMissingWords" value="false"/>
       <property name="unitManager" value="unitManager"/>
   </component>

Zamieniłem je na takie:

<component name="dictionary" 
       type="edu.cmu.sphinx.linguist.dictionary.FastDictionary">
       <property name="dictionaryPath"
 value="/home/mainaccount/tutorial/sphinx4-1.0beta3-src/sphinx4-1.0beta3/lib/pl1/etc/pl1.dic"/>
       <property name="fillerPath" 
 value="/home/mainaccount/tutorial/sphinx4-1.0beta3-src/sphinx4-1.0beta3/lib/pl1/etc/pl1.filler"/>
       <property name="addSilEndingPronunciation" value="false"/>
       <property name="allowMissingWords" value="false"/>
       <property name="unitManager" value="unitManager"/>
   </component>

Czyli zamienione zostały tylko dwie values. Również to (plik build.xml):

<path id="run.classpath">
       <pathelement path="${classes_dir}"/>
<pathelement location="${lib_dir}/jsapi.jar"/>
       <pathelement location="${lib_dir}/pl1.jar"/>
   </path>

Zamieniłem na to:

<path id="run.classpath">
       <pathelement path="${classes_dir}"/>
<pathelement location="${lib_dir}/jsapi.jar"/>
       <pathelement location="${lib_dir}/WSJ_8gau_13dCep_16k_40mel_130Hz_6800Hz.jar"/>
   </path>

Wcześniej się kompilowało. Teraz otrzymuję błędy, które całkowicie o niczym nie mówią. Wskazują one tylko na linijki głównych plików xml, które odnoszą właśnie do tego pliku xml, bez wskazania co mu się w tym pliku xml nie podoba. Przedstawiłem to tutaj: http://www.speedyshare.com/files/20015137/foto.rar (plik 87.jpg).

Co mogłem zepsuć podczas zmiany konfiguracji?

Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam!

PS To, co robię jest trochę bardziej skomplikowane, ale i dużo ciekawsze :-). Jeśli komuś się nudzi, to zachęcam do rzucenia okiem na całość tego, co w pliku rar :-).

• Manager
Opublikowano

Witaj,

cokolwiek to jest na pewno Cię musi strasznie interesować! :)

Ja tam błędu nie widzę. :) Generalnie szkoda, że nie wyświetla linii błędu.

Zrób inżynierię wsteczną. :) Usuwaj po jednej linii i sprawdzaj czy błąd znika. Oczywiście nie ot tak te linie usuwaj, ale 'całe'. Na pewno wiesz, co mam na myśli. ;)

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź!

Przede wszystkim zastanawiała mnie dziwna jak dla mnie składnia wartości, tzn. "resource:/[...]![...]". Wygląda to trochę jak zdublowana informacja. To drugie to na pewno ścieżka dostępu, ale czym w takim razie jest to pierwsze? Bo w sumie samemu zamieniając tak jakby zignorowałem tą pierwszą część, stąd tez myślę, że dobrze byłoby się dowiedzieć, czym ona jest :-). Teraz widzę, że może błędem jest to, że ja podałem ścieżkę bezwzględną, a w konfiguracji "sprzed" wygląda to jak ścieżka względna. W wypadku ścieżek windowsowych nie miałbym dylematu, bo ścieżki bezwzględne zaczynają się od nazwy dysku, np. C:\, a względne od razu od nazwy, np. coś\coś2\plik.txt albo ..\coś3\plik.txt. Nie wiem, w jaki sposób odróżnić ścieżkę względną od bezwzlgędnej w wypadku ścieżek linuksowych. Obie, względna i bezwględna, zaczynają się od znaku / (zawsze mi się myli, który się nazywa slash a który backslash, jak to jest :)?). A przynajmniej względna na pewno, skoro po wykrzykniku tak a nie inaczej ją zapisał. No a bezwzględna tylko się domyślam, że tak samo, bo tak w eksploratorze (Conqueror czy jak on się tam zwie), jak również w Terminalu polecenie "pwd" wyświetla. Nie wiem jednak, jak to jest w konfiguracjach xml z tymi ścieżkami linuksowymi.

No a co do usuwania linijka po linijce to zgaduję, że nie chodzi Ci o wyrzucenie całej wartości od znaku < do znaku >, bo przecież na pewno się nie skompiluje, jak będzie mu brakować pewnej informacji. Raczej domyślam się, że masz na myśli użyć starej konfiguracji i dodać jedną linijkę moją, potem ewentualnie dodać dwie linijki moje albo jedną, ale w innym miejscu. Ważne, żeby się skompilowało, bo runtime errory to już inna sprawa. W tej chwili bardziej mnie interesuje porprawne zawarcie pliku i poprawność składniowa xml-a.

Pozdrawiam :-)!