Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio mój dostawca hostingu wprowadził limity zuźycia procesora.

W związku z tym wprowadził licznik, ustalił limit itd.

Okazało się, że moje forum na ipb 2.3.5 (+galeria +blog) i nieco drobnych modyfikacji, co miesiąc zużywa przysługujący mu 3% limit, nie jest to wielkie forum ~1000 odwiedzin dziennie. Na tym samym hostingu jest bardzo dużo, większych stron i bardziej rozbudowanych a jeśli wierzyć administratorowi to tylko kilka z nich przekracza limit.

Jedyne co mogę się dowiedzieć ze statystyk to to, że największe obciążenie generuje skrypt index.php z głównego katalogu.

Jeśli ktoś wie czym to może być spowodowane lub miał podobny problem to proszę o jakąś podpowiedź jak zdiagnozować gdzie tkwi problem (może jakiś błąd) i ew. to naprawić.

Z góry dziękuje.

• Manager
Opublikowano

Jedyne co mogę się dowiedzieć ze statystyk to to, że największe obciążenie generuje skrypt index.php z głównego katalogu.

Przez który przechodzi wszystko w serii 2.x. :o

Dokładniej to, co przymula? Dokładniejsze linki bym poprosił.

Przenoszę do działu z 2.x.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

No w tym właśnie problem że tylko taką informację mogę wyciągnąć ze statystyk zużycia procesora

np.

2010-Jan-19: 4.0267% cpu

Aktualna lista procesow uzytkownika i ich chwilowe uzycie cpu w %:

20.0 lsphp5

Obciazenie generowane przez skrypty php. Im wieksza liczba tym wieksze obciazenie (nie sa to %, ta liczba wskazuje ktory skrypt ma najwiekszy udzial w obciazeniu):

.../rotate.php: 11.2899999999998

....lofiversion/index.php: 8.72999999999997

...Modern.php: 0.000000

...

....

/index.php: 1595.84999999983

Tutaj liczba wskazuje ile razy dzisiaj skrypt byl odpalany:

...rotate.php: 10879

.../lofiversion/index.php: 260

....

...index.php: 17491

Opublikowano

zmienić serw :o

Jeśli się okaże, że to wina słabego serwera to jasne, że zmienie. Ale na razie wierzę adminowi, że wina nie leży po stronie serwera a z tego co widzę to maszyny mają szybkie i klientów naprawde dużo.

A jest jakiś sposób żeby głębiej zobaczyć gdzie tkwi problem?

Opublikowano

Jest - o ile admin udostępnia dokładniejsze logi. Jeśli nie to nie ma.

Jeśli wierzyć adminowi - ehhe. :o Powiedz mi - od kiedy się tak dzieje?

Na razie wierze bo nie mam jak tego sprawdzić :) zresztą tutaj się już dużo na ten temat ludzi wypowiadało.

Dzieje się tak od... wprowadzenia limitów, czyli praktycznie odkąd mam tą wersję forum bo od tamtego czasu nic w niej nie zmieniałem.

Opublikowano

Tak na marginesie to chyba IPB nawet w wersji 2.3 nie jest chyba najbardziej zasobożernym skryptem jaki może się przydażyć mając na serwerach kilka tysięcy klientów? A ponocz tylko 10 klientów przekracza limit.

• Manager
Opublikowano

Wiesz, może faktycznie masz jakiś skrypt powodujący taki load. Jednak inną metodą jak prób i błędów tego nie sprawdzimy z racji tego, że jak pisałeś, nie masz logów.

Zatem zalecałbym całkowite wyłączanie po jednej modyfikacji, jaką masz na forum i obserwację loadu.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.