Skocz do zawartości

Problemy z logowaniem po przeniesieniu forum na inny serwer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc.

Przenioslem forum na inny serwer, zrobilem to w sposob nastepujacy:

- zgralem wszystkie pliki forum z serwera 1, wrzucilem je na serwer 2

- wyeksportowalem baze danych przez ssh, wrzucilem ja na serwer 2

- wyedytowalem odpowiednio plik conf_global.php (dane dostepu do bazy i url)

Wchodze wiec na adres forum, wszystko wydaje sie dzialac jak nalezy. Probuje sie zalogowac, ale otrzymuje blad - 'zle haslo lub nazwa uzytkownika'. Rozmawialem z kilkunastoma osobami, ktore maja na owym forum konto - wszyscy maja ten sam problem. Nie moge sie tez zalogowac do panelu administratora, powod jest dokladnie taki sam.

co jest nie tak?

I jeszcze jedna sprawa - nie moglem pobrac ze strony IPS instalki mojej wersji forum. Skonczyla mi sie licencja i rozumiem, ze jestem pozbawiony dostepu do nowych wersji, ale wydawalo mi sie, ze mozna bylo sciagnac SWOJA wersje? Licencje i tak bede przedluzal, ale jesli to celowe zagranie ze strony IPS to strasznie mi sie nie podoba. :)

Poradzcie panowie fachowcy. :)

• Manager
Opublikowano

Witaj,

odnośnie logowania: wg mnie przy przenoszeniu mogłeś 'uszkodzić' dane w bazie, np. te od hasha hasła etc. Wg mnie najlepiej i najprościej będzie skorzystać z opcji przypomnienia hasła - sprawdź czy działa, ale powinno.

odnośnie licencji - czy celowe to tego Ci nie powiem na 100%, można tylko gdybąć - jak każda firma, stosuje pewne metody zarobku. Tutaj można by bardzo delikatnie zasugerować, że to celowe zagranie, by 'zmusić' ludzi do przedłużania licencji. Kiedyś była o tym rozmowa na oficjalnym forum. Jak widać zostało tak, jak jest. Dlatego uwaga na przyszłość, by pobierać 'swoje' pliki na dysk i tam je przechowywać.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

• Manager
Opublikowano

Wychodzi na to, że nie przeniosłeś całej bazy danych. Przenieś ją tradycyjnymi metodami: Przenoszenie forum na inny serwer zobacz krok po kroku jak to zrobić - poradnik do serii 2.x, jednak pewne teksty, np. o bazie danych, są aktualne.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.