Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

ROZWIĄZANY: Zrzut bazy danych z serwera przez SSH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdzieś w necie znalazłem hasło SSH i ponoć to jest jakiś cudowny sposób na wgrywanie plików na ftp i zgrywanie bazy mysql...

No i tyle tylko wiem. Ściągnąłem coś takiego jak PuTTY. Ok, udało mi się zalogować do serwera i co dalej? w jaki sposób wgrać lub zgrać pliki? I jak zrobić zrzut bazy MySQL na dysk? Baza ma ok. 1gb.

Z góry mówię, że nie jestem żadnych informatykiem, szukałem po necie, ale tam wszyscy piszą jakimś komputerowym slangiem, z którego nic nie rozumiem. Wiem jedynie jak poruszać się po folderach komendą cd, nie wiem jak wracać :blink: a jak coś z dysku wrzucić to już w ogóle czarna magia. Może ktoś mi pomoże i wytłumaczy to po ludzku, 3, 4 proste komendy + jak zrzucić bazę?

Opublikowano (edytowane)

o, fajnie :blink: w końcu konkretna odpowiedź, jeszcze tylko to:

BAZA > PLIK

co z tym? to tak zostaje? I gdzie mi się ta baza zapisze?

I jak wgrać np pliki z dysku przez ssh, tzn jak podawać ścieżkę do pliku? C:\xxxx\ ?

Edytowane przez mieciu
Opublikowano

o, fajnie :blink: w końcu konkretna odpowiedź, jeszcze tylko to:

BAZA > PLIK

co z tym? to tak zostaje? I gdzie mi się ta baza zapisze?

I jak wgrać np pliki z dysku przez ssh, tzn jak podawać ścieżkę do pliku? C:\xxxx\ ?

Przykładowo:

mysqldump --user="amxx_user" --password="amxx_haslo" --host="localhost" amxx_ipb > ipb_baqp.sql

i zapiszę do pliku ipb_baqp.sql w katalogu w którym aktualnie się znajdujemy. Równie dobrze można podać pełną ścieżkę, np:

mysqldump --user="amxx_user" --password="amxx_haslo" --host="localhost" amxx_ipb > /home/pavulon/backup/ipb_baqp.sql

Do wrzucania plików korzystaj np z WINSCP, bo bawienie się konsolą przy wysyłaniu jest dość niewygodne.

Opublikowano

A po co tak dużo pisać? :>

mysqldump -h host -u user -p nazwa_bazy > nazwa_bazy.sql

Ze względów bezpieczeństwa nie zaleca się wpisywać hasła w tej frazie. Po wpisaniu tego i daniu ENTER zostaniemy zapytani o to hasło i wtedy należy to podać.

Opublikowano

A po co tak dużo pisać? :>

mysqldump -h host -u user -p nazwa_bazy > nazwa_bazy.sql

Ze względów bezpieczeństwa nie zaleca się wpisywać hasła w tej frazie. Po wpisaniu tego i daniu ENTER zostaniemy zapytani o to hasło i wtedy należy to podać.

Ze względów bezpieczeństwa... Ale czasem ma się skrypt w crontab'ie do kopii zapasowych i głupio by było bez hasła :blink:

Opublikowano

Można stworzyć użytkownika wewnątrz systemowego dla którego będzie dostęp na zasadzie READ i jedynym hostem z dostępem będzie localhost bądź konkretne IP. Nigdy dla ALL IP.

Można też bardziej skomplikowanie na podstawie rozbudowanego skryptu.

Opublikowano (edytowane)

oo, udało się :blink:... i teraz normalnie przez ftp to pociągnąć, edytować, wgrać spowrotem i git?

z moją wiedzą, zostanę raczej przy tej podstawie, co została tu napisana :P Dzięki

Edytowane przez mieciu
Opublikowano

i jeszcze pociągnę temat dalej:

Nie da rady zmienić kodowania za pomocą jakiś komend w tym programiku ssh? Trzeba ciągnąć całą bazę recznie i w notatniku podmienić latin na utf, a później załadować na serwer, odpalić konwerter i na końcu wgrać bazę?

• Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.