Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w temacie. Jestem nowy, jeżeli chodzi o IPB. Nie chcę, bo i nie muszę, używać Converge. Nie mam bazy userów na stronie, chcę wykorzystać do tego forum.

Warunki:

1) forum i strona są na osobnych adresach (czyli np. www.adres-forum.pl oraz www.adres-strony.pl)

2) mam wygenerowanego API usera, KEY oraz adres z jakiego może się łączyć

3) chcę zrobić tak, że logując się na stronie, loguję się od razu na forum (czy da się też to zrobić tak, że po zalogowaniu na forum, wchodzę na stronę, mechanizm łączy się z forum i jeżeli widzi, że tam jestem zalogowany to loguje też automatycznie na stronie?)

No i prośba: jak to zrobić? Nie wiem jak korzystać z API lub XML-RPC (brak jakiejś dobrej dokumentacji opartej na przykładach :thumbsup: )

Przeszukałem forum i albo nie znalazłem nic co mi pomoże w pełni, albo jest niedokładnie wytłumaczone.

Jeżeli mimo wszystko jest już temat, który rozwiązuje mój problem, to proszę o link. Jeżeli ktoś dysponuje gotowym kodem, którym może się podzielić, to proszę o wklejenie. Lub w ostateczności, jeżeli ktoś może mnie pokierować, to będę wdzięczny.

Pozdrawiam,

MP

Opublikowano (edytowane)

Witaj,

dział z tutoralami nie jest najtrafniejszym wyborem, jeśli chodzi o umieszczenie tematu z problemem. :thumbsup: Przenoszę do odpowiedniego.

skoro nie masz bazy userów na stronie to co na niej masz?

Hmm... w sumie to jak się teraz zastanowię... OK, może w ten sposób.

Chciałbym osiągnąć takie coś: mam userów na forum (forum powstało najpierw) i chcę wykorzystać te konta do logowania na stronie. Zalogowany user może komentować newsy, itd.

Pytanie: czy jest to dobra droga, którą obrałem? Czy jednak Converge musi być użyte?

Dane o userach pobieram z bazy forum, ale potrzebuje mieć jedno logowanie w obu miejscach. Jak się zaloguję na stronie, to mam być zalogowany też na forum. Jak wejdę na forum i tam się zaloguję, to muszę być też zalogowany po wejściu na stronę. O ile raczej jestem pewien, że zadziała w stronę www -> forum, o tyle nie jestem pewien czy forum -> www też, ale pewnie tak, jeżeli będę w stanie w momencie wejścia albo odczytać cookie, albo sprawdzić czy jest sesja na stronie, jeżeli nie ma, to czy jest na forum, jeżeli jest na forum to tworzę na stronie i gotowe. Tak to widzę. Czy jest to wykonalne? Jeżeli tak, to jak się do tego zabrać?

Aha, IPB 3.x, bo pewnie padnie pytanie o to.

Edytowane przez MasterPain
Opublikowano

To przenoszę jeszcze do bardziej odpowiedniego działu. :thumbsup:

Podstawowe pytanie: jak rozumiem wiedzę w zakresie PHP & SQL posiadasz? Pytanie raczej teoretyczne, ale wolę się upewnić.

:) Dzięki i przepraszam za zamieszanie z działami.

Tak, posiadam. Piszę w PHP 5, głównie ZF. SQL też bez problemów :)