Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

szukałem na forum, ale żadnych dokładnych wskazówek nie znalazłem.

Chciałbym zrobić logowanie do forum na stronie zbudowanej na autorskim CMS.

Z wersją 2.x taki skrypot mi działał (choć nie dokońca jakbym chciał) ale w wersji 3.0.5 coś się musiało zmienić z obsługą sesji bo nie działa wogóle.

Od razu powiem, że nie chcę korzystać z IP.Converge.

Sprawdzanie danych logowania (login i pass) nie stanowi problemu, chodzi mi głównie o to, że jak ktoś się zaloguje na stronie to też będzie zalogowany na forum i odwrotnie.

Czy wpis sesji do forum_sessions wystarczy?

Jak jest tworzone id w tej tabeli?

Potrafi mi ktoś pomóc?

Dzięki

Opublikowano (edytowane)

Witam,

szukałem na forum, ale żadnych dokładnych wskazówek nie znalazłem.

Chciałbym zrobić logowanie do forum na stronie zbudowanej na autorskim CMS.

Z wersją 2.x taki skrypot mi działał (choć nie dokońca jakbym chciał) ale w wersji 3.0.5 coś się musiało zmienić z obsługą sesji bo nie działa wogóle.

Od razu powiem, że nie chcę korzystać z IP.Converge.

Sprawdzanie danych logowania (login i pass) nie stanowi problemu, chodzi mi głównie o to, że jak ktoś się zaloguje na stronie to też będzie zalogowany na forum i odwrotnie.

Czy wpis sesji do forum_sessions wystarczy?

Jak jest tworzone id w tej tabeli?

Potrafi mi ktoś pomóc?

Dzięki

Witaj,

Tak na wstępie, wytłumacz mi, skoro chcesz zintegrować IP.Board ze swoim własnym, autorskim CMS, to dlaczego nie chcesz skorzystać z narzędzia, którego docelowym założeniem jest właśnie połączyć system logowania z innych źródeł z IP.Board? Zakładam, że Twoja wiedza z zakresu PHP, MySQL i OO jest większa niż napis 'Add Above' lub 'Add Before'? Przepraszam za takie pytanie, ale musimy dojść do sensownego porozumienia.

Przejdźmy do założeń i samego problemu - pamiętasz IP.Board w wersji 2.3.X? Czy od czasu przejścia na IP.Board 3.0.X, nie zauważyłeś pewnych zmian? W nich są między innymi:

• Inna struktura katalogów
  • Przepisanie IP.Board z PHP4 na PHP5
  • Żadna modyfikacja z serii 2.3.X nie działa na IP.Board 3.0.X

Jeżeli nie zauważyłeś zmian, to absolutnie w niczym Ci nie pomożemy. Dodam Ci tylko od siebie, że IP.Board w wersji 3.0.X przeszło zupełną zmianę, panowie z Invision Power Services postawili na nowy schemat programowania, przygotowali narzędzia dla programistów i dali im pełne pole do popisu bez edycji kodu źródłowego. Na początek Twojego pytanie odpowiedziałem - nazwy funkcji zostały na 100% zmienione wg. notacji, że pierwszy człon piszę się z małej litery, a drugi i kolejny z dużej ( nie pamiętam niestety nazwy... ), więc, jeżeli miałeś funkcję -> $this->ipsclass->get_method( 'main' );, to w obecnej wersji napisaliby to tak -> $this->registry->getMethod( 'name' ); Twój skrypt dlatego zapewne nie działa.

Większość rzeczy się nie zmieniło, nawet komentarze zostawili te same, zmienili jedynie nazewnictwo i samo jądro IP.Board. Na początek Ci polecę to:

Developer: Log a user in

Developer: Creaing a login module

Powinny Ci rozjaśnić trochę sytuację z IP.Board. Wypada poczytać, poszukać w informacji dla developerów, ponieważ logicznym jest, że nie podadzą informacji o swoim API ( Google.pl jeśli nie wiesz co to ), zwykłemu klientowi, ponieważ przyprawi go to o ból głowy :-)

Życzę udanej zabawy z nowym, lepszym IP.Board!

Pozdrawiam,

Largo

Edytowane przez Largo

Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - add.png

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

Opublikowano

Nigdy nie miałem szczególnej potrzeby (ani ochoty) zagłębiać się w sposób w jaki to forum jest czy było pisane.

Z php i mysql jakoś sobie poradzę, dzięki za sugestie.

IP.Converge kiedyś zainstalowałem, ale że się tak wyrażę, nie działało chyba (o ile dobrze pamiętam) i napisałem coś po swojemu.

Chyba, że wiesz jak w prosty sposób przystosować IP.Converge do własnej strony?

Opublikowano

Jeden z przykładów jaki mi podesłałeś zadziałał.

Tworzy faktycznie sesje w forum_sessions, czyli to o co mi chodziło, ale tworzy wpis dla "gościa" mimo poprawnego zalogowania - bez wypełnionych pól:

member_name

seo_name

member_id

member_group

current_appcomponent

current_module

current_section

Teraz wystarczy, że je uzupełnie w bazie i już wszystko gra i jestem zalogowany.

Teraz mam pytanie: czy jest jeszcze jakaś funkcja, która wybiera te dane i zapisuje w tej tabeli? Oczywiście mogę to zrobić po swojemu, ale chciałem już może skorzystać z gotowej funkcji jeśli takowa jest.

Skorzystałem z tego przykładu http://forum.invisionize.pl/topic/3859-log-a-user-in/

• Manager
Opublikowano

Plik: admin/sources/classes/session/publicSessions.php

/**
 * Converts a guest session to a member session
 *
 * @access	public
 * @param	array 		Array of incoming data (member_id, member_name, member_group, login_type)
 * @return	string 		Current session ID
 */
public function convertGuestToMember( $data )
{

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Plik: admin/sources/classes/session/publicSessions.php

/**
 * Converts a guest session to a member session
 *
 * @access	public
 * @param	array 		Array of incoming data (member_id, member_name, member_group, login_type)
 * @return	string 		Current session ID
 */
public function convertGuestToMember( $data )
{

Fajnie dzięki, niestety funkcja ta tworzy mi prawidłowe i wypełnone wpisy (sesje dla użytkownika zalogowanego) w tabeli forum_sessions tylko wtedy, gdy nie ma stworzonego wcześniej ciasteczka.

Gdy session_id jest już zapisane w ciastku, funkcja ta wypełnia w tabeli forum_sessions jedynie pole seo_name, a reszta jest zapisana jak sesja gościa.

Poza tym, nie wiem czemu ale po wykonaniu loginAuthenticate( $username, $email_address, $password ) ustawiana jest sesja dla gościa.

Gdy wykonuje convertGuestToMember( $data ) tworzony jest drugi wpis w forum_sessions już dla zalogowanego użytkownika.

Po wykonaniu tych dwóch funkcji mam 2 wpisy w forum_session z czego jeden dla zalogowanego a drugi dla gościa.

W ciastku nadal widnieje session_id dla wpisu gościa, jakby po wykonaniu convertGuestToMember( $data ) nie było uaktualniane session_id, które jest zapisane w ciastku.

Czy tak powinno być?

Jest jakaś funkcja coś na podobieństwo loginAuthenticate( $username, $email_address, $password ), która po poprawnym podaniu danych do logowania ustawi sesję dla użytkownika a nie dla gościa?

• Manager
Opublikowano

Teraz Ci tego nie zdiagnozuję, gdyż to wymagałoby testów etc., jednak widzę, że z PHP sobie radzisz i pomyślisz nad kodem nie dodającym nową sesję, a aktualizującą poprzednią ( gościa ).

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Teraz Ci tego nie zdiagnozuję, gdyż to wymagałoby testów etc., jednak widzę, że z PHP sobie radzisz i pomyślisz nad kodem nie dodającym nową sesję, a aktualizującą poprzednią ( gościa ).

Byłoby to banalne, ale niestety funkcja loginAuthenticate( $username, $email_address, $password ) nie zwraca session_id, które tworzy i nie jestem w stanie dobrać się do odpowiedniego wpisu w tabeli, żeby zrobić update.

Niestety też nie mogę skorzytać z zapisanego session_id w ciastku, bo możliwe jest to dopiero po przeładowaniu strony.

Mogłbym ustawiać session_id w ciastku na takie jak sesja stworzona przez convertGuestToMember( $data ) i wtedy ładnie sie loguje i nie ma problemu, jednak tak jak pisałem w poprzednim poście - nie ma problemu gdy ciastka wczensiej nie ma.

No nic będę kombinował.

Dzięki.