Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tworząc moją dużą aplikację do obsługi transakcji i wiele więcej natknąłem się na pewny problem. Od dawna użytkownik nie miał opcji zmienić żadnych danych w niej, a w tej wersji chcę to mocno poprawić. Zakładam sytuację, ze parę osób chcę mniej transakcji na stronę lub nie chcę dostawać powiadomień o transakcji lub nie na PW i tym podobne ustawienia. I tutaj wpadłem na pomysł, aby zapisywać je w cache użytkownika ( members_cache ) czy to dobre rozwiązanie? Oglądając samo IP.Board, oni to zapisują w tabeli ibf_members lub w innych pośrednich tabelach. Czy ja powinien zostawić to w Cache czy zapisywać tak jak oni?

Pozdrawiam,

Largo

Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - add.png

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

• Manager
Opublikowano

Jeśli tych ustawień będzie więcej niż powiedzmy 5 to myślę, że warto wykonać ich serializację do jednego ustawienia ( to a'la cache :) ) w tabeli members. Jednak pociąga to za sobą utrudnienie masowych zmian później - jak niedawno user chciał coś zmieniać, a ustawienie było w 'cache'

Jeśli chcesz zrobić to naprawdę porządnie, czytelnie to dodaj tyle nowych pól ile Ci potrzeba ustawień - baza się nie ugnie, a Ty będziesz miał wszystko przedstawione i dostępne w przystępnej formie, dostępne pod $this->memberData['nowe_pole'].

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Witaj,

Wiesz jaki projekt robię, dokładnie system transakcyjny - muszę dać użytkownikowi możliwość zmiany paru ustawień lu wyłączenie powiadamiania via PW lub zmienić na Email. Przecież nie od dziś wiadomo, że gust to rzecz odmienna dla każdego człowieka, jeden lubi jak jest i się dostosuje, a drugi znowu będzie chciał dla siebie parę zmian wprowadzić dla czytelności. OK, to skoro baza się nie ugnie po tym to dodam, ale tych ustawień lekką ręką będzie ok. 15 na obecny etap aplikacji, nowsze wersje na 100% wniosę kolejne ustawienia... Problem w tym, że robię dosyć potężną aplikację :-) A ja mam "bzika" jak widzę w bazie tyle pól. Podaj mi sposób jaki Ty byś wykorzystał lub zalecane przez IPS.

Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - add.png

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

• Manager
Opublikowano

Jeśli ustawienia będą dość często zmieniane przez usera to bym dodał ,jako oddzielne pola, jeśli nie - serializowane. Do tego koniecznie nowa zakładka w edycji usera do edycji każdej opcji.

IPS nic nie zaleca - wg mnie tutaj nie ma strat czy ulepszeń idących w %, a w promile promili, więc to bez znaczenia - zrób, jak Tobie będzie wygodniej.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.