Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam na ukończeniu mój duży projekt, ale jedna rzecz nie daję mi spokoju - optymalizacja. Ogólnie jest ona na wysokim poziomie, skupiałem się na tym, aby było jak najlepiej wykonane i zachowane zasoby, które tych operacji wymagają. Mimo to, został mi pewien nie dosyć patrząc na to:

SELECT COUNT(*) AS 'allTransactions' 
(SELECT SUM( `amount` ) FROM `ibf_fg_transactions` WHERE `sender_id` = $uid OR is_system = 1) AS 'minusBilance',
(SELECT SUM( `amount` ) FROM `ibf_fg_transactions` WHERE `recipient_id` = $uid OR is_system = 1) AS 'plusBilance' 
FROM `ibf_fg_transactions` WHERE ( `sender_id` = $uid OR `recipient_id` = $uid ) AND MONTH( FROM_UNITIME( `date` ) ) = $selectedMonth;

W czym jest rzecz? Patrząc na to zapytanie nasuwa się jedno słowo - podzapytania. O dziwo nie mam problemu z ich wykonaniem - wykorzystuję $this->DB->allow_sub_select = 1; :-) Mimo to, sam fakt, że te wyniki są danymi na głównym module jak i sekcji aplikacji, będzie on wykonywany zawsze i to na dodatek jako jeden z pierwszych operacji. Z logicznego punktu widzenia zamknięcie tego w podzapytania daję nam tylko jeden komfort - wynikiem jest 1 zapytanie do MySQL. Ale prawda jest taka, że wykonujemy aż 3 zapytania!

Do sedna - skrypt ma pokazać 4 dane:

• Ilość transakcji - w tym podzielone na systemowe!
  • Kwota, którą wysłaliśmy ( Nadawca )
  • Kwota, którą otrzymaliśmy ( Odbiorca )

O ile nie ma problemu z wydobyciem tych danych o tyle jest problem z faktem optymalizacji. Czy ma ktoś pomysł jak to rozwiązać? Moje obecne rozwiązanie opiera się na polach klasy i w czasie listowania transakcji są zliczane do tablicy dane, ale jest wada - odbywa się na dla strony! A to ma być globalne dla miesiąca.

Liczę na Wasze pomysły!

Pozdrawiam,

Largo

Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - add.png

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

Opublikowano

Witam,

bez testów - pobierz wszystkie dane, a dopiero na poziomie kodu policz ilość transakcji i obie kwoty. Wg mnie lepsze rozwiązanie, skoro chcesz optymalizować. :-)

OK, rozumiem to, ale nie kapuję jaki to ma sens. Obecny kod wygląda tak:

/* Different Month? */
	$selectedMonth = ( $inputMonth ) ? $inputMonth : $actualMonth;

/* Get logs */
	$this->SQL->getTransactionsData( $memberData, $sortKey, $orderType, $selectedMonth, $currentPage, $perPage );

/* Any logs available? */
	if( $this->DB->getTotalRows() )
	{
		while( ( $row = $this->DB->fetch() ) )
		{
			/* Invisible transaction? */
			if( $row['invisible'] && !$this->library->isAdministrator )
			{
				continue;
			}

/* Parse transaction! */
			$logsData[] = $this->parseTransaction( $row, $memberData );
		}							 
	}

/* Create Base URL! */
	$baseURL = 'app=fg';

if( $this->isModeratorSection )
	{
		$baseURL = 'showtransactions='.$memberData['member_id'];
	}
	else
	{
		/* With month? */
		if( $inputMonth )
		{
			$baseURL .= '&selectedMonth='.$inputMonth;
		}
	}

$statsData = $this->SQL->getTransactionsStats( $memberData, $selectedMonth );

W miejsce funkcji do zapytania z transakcji mamy prawie takie same, jakbym listował dla tej propozycji co Ty. Co mi to da? Nie dość, że dodatkowy kod ( tamtego nie wykorzystam ze względu na klauzulę LIMIT ), to jeszcze prawie identyczny zapytania MySQL. Widzisz w tym sens?

Pozdrawiam,

Largo

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

• Manager
Opublikowano

Dla mnie Largo szukasz dziury w całym. Pierwsze podane zapytanie przez Ciebie zapytanie wg mnie jest konieczne do wykonania. Z drugiej jednak strony joiny i to dwa, przy każdym wywołaniu, jak to pisałeś, nie jest dobre.

Wg mnie mógłbyś pomyśleć o zapisywaniu takich danych w cache użytkownika, i przy każdej jej zmianie jej aktualizację, a 'na codzień' wyświetlanie z cache.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Dla mnie Largo szukasz dziury w całym. Pierwsze podane zapytanie przez Ciebie zapytanie wg mnie jest konieczne do wykonania. Z drugiej jednak strony joiny i to dwa, przy każdym wywołaniu, jak to pisałeś, nie jest dobre.

Wg mnie mógłbyś pomyśleć o zapisywaniu takich danych w cache użytkownika, i przy każdej jej zmianie jej aktualizację, a 'na codzień' wyświetlanie z cache.

Taki urok człowieka, że szuka dziury w całym? :-) OK, lekki żart na wstęp dyskusji.

Myślałem o rozwiązaniu Cache, ale problem jest o tyle nie banalny, że te dane są zależne od czynnika zewnętrznego - wyboru miesiąca. Nie ma sensu zapisywać tego w Cache bo i co to da? Standardowo skrypt ma pobierać dla danego miesiąca ( od jego początku do jego końca ) i tak aż do 12 miesięcy od jego daty rejestracji lub jeżeli użytkownik jest dłużej niż 12 miesięcy każdy kolejny od tamtej daty ( lista ma być nie za duża, jak i sprawdzania danych przez użytkownika, od tego mają Archiwum transakcji ). Czyli jeżeli miałbym zapisywać w Cache to aż 12 miesięcy, a potem także kontrolować czy dany miesiąc jest sens trzymać w Cache.

Oficjalnie bym się tym nie przejmował, ale jeżeli teraz coś robię ( na najnowsze IP.Board, które wspiera naprawdę mocno OO i PHP5 ) nie chcę spartolić roboty. Co zrobię potem, kiedy zapytania będą tak mało wydajne na bazę danych? OK, istnieje opcja wyłączenia danych, ale aż tak daleko nie posuwam myśli.

I nie denerwuj się :-) Znasz mnie już trochę i wiesz, że wolę się upewnić i dmuchać na zimne, w końcu to dyskusja nie podejmujemy żadnych kroków, a może w między czasie wpadnie złoty pomysł? :-)

Pozdrawiam,

Largo