Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, sprawa dotyczy forum: http://www.rapgraforum.com

Po wykrzaczeniu się forum zrobiłem, zgodnie z zaleceniami IPB, ugrade finish. Po tej operacji posypało mi się kodowanie. Próbowałem zrobić to sposobem opisanym tutaj, ale nic nie zadziałało.

W bazie posty i tematy są zapisane w postaci takiej o:

przynajmniej co¶ sie dzieje, a to lubie! ba i ma³o tego masz prawo tak uwarzaæ tak jak ja uwarzam to za ¶mieszne

Zmienne z mysql wyglądają następująco:

character_set_client latin2

character_set_connection latin2

character_set_database utf8

character_set_filesystem binary

character_set_results latin2

character_set_server latin2

character_set_system utf8

character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/

collation_connection latin2_general_ci

collation_database utf8_general_ci

collation_server latin2_general_ci

W phpmyadmin metoda porównywania napisów to utf8_general_ci. Document Character Set to iso, język to również iso.

Do tej pory wszystko działało, ale jak widać na załączonym obrazku - już przestało. I teraz pytanie o to - co zrobić. Czy usunięcie istniejącej kopii IPBoard i zainstalowanie czystej (na istniejącej bazie) to dobry pomysł?

Prowadzę Rap Forum

• Manager
Opublikowano

Nie jest to dobry pomysł ponieważ się nie uda. Po prostu.

To kodowanie, co pokazałeś to ISO2 - być może wystarczy zmienić kodowanie forum na ISO-8859-2 i problem zniknie? Nie widzę forum, więc tylko gdybam.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Nie jest to dobry pomysł ponieważ się nie uda. Po prostu.

To kodowanie, co pokazałeś to ISO2 - być może wystarczy zmienić kodowanie forum na ISO-8859-2 i problem zniknie? Nie widzę forum, więc tylko gdybam.

Forum nie widzisz, ponieważ robię nową instalację :bounce:

Masz na myśli kodowanie forum, kodowanie w bazie, kodowanie wpisów czy coś jeszcze innego? Ja nie wiem czy nie mam tam czegoś namieszanego z configiem i dziwi mnie to, że po tym zabiegu finishUpgrade to się rozjechało. Czytałem, że ludzie mają z tym problemy, ale nie do końca wiem jak to ugryźć.

Pozdrawiam

Prowadzę Rap Forum

Opublikowano

Po dodaniu kodu do plików w ips_kernel pojawia mi się w nagłówku strony to:

Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/eber/www/ips_kernel/classDbMysqliClient.php on line 127

Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/eber/www/ips_kernel/classDbMysqliClient.php on line 128

Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/eber/www/ips_kernel/classDbMysqliClient.php on line 129

Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/eber/www/ips_kernel/classDbMysqliClient.php on line 130

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/eber/www/ips_kernel/classDbMysqliClient.php:127) in /home/eber/www/admin/sources/classes/output/formats/html/htmlOutput.php on line 93

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/eber/www/ips_kernel/classDbMysqliClient.php:127) in /home/eber/www/admin/sources/classes/output/formats/html/htmlOutput.php on line 96

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/eber/www/ips_kernel/classDbMysqliClient.php:127) in /home/eber/www/admin/sources/classes/output/formats/html/htmlOutput.php on line 104

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/eber/www/ips_kernel/classDbMysqliClient.php:127) in /home/eber/www/admin/sources/classes/output/formats/html/htmlOutput.php on line 105

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/eber/www/ips_kernel/classDbMysqliClient.php:127) in /home/eber/www/admin/sources/classes/output/formats/html/htmlOutput.php on line 109

Prowadzę Rap Forum

Opublikowano

Ok, tamto już poprawiłem. Zastanawiam się czy wpływ na to, że się posypało to kodowanie może mieć upgrade mysql? Robiłem go wczoraj, po tym padło forum i musiałem zrobić upgrade finish. Po zapytaniu show variables like 'character%' odpowiedź jest następująca:

Variable_name Value

character_set_client utf8

character_set_connection utf8

character_set_results utf8

character_set_server latin2

Coś z tym zrobić? Według tego, co przeczytałem tu na forum, to moje forum jest kodowane w latin2, a nie w utf8 - tak przynajmniej wynika z postaci wpisów w mysql.

Prowadzę Rap Forum

Opublikowano

Jaki kod i gdzie dodany dokładnie?

- zgodnie z instrukcją. Ale to już działa, ponieważ tam było typo z mojej winy.

@Gexem iconv zapisuje do txt, prawda? ja mam prawie 400 tys postów tam, więc wiesz....

Prowadzę Rap Forum

Opublikowano

Hmm...mega dziwne. Ustawiłem w ACP > Document Character Set > UTF-8, paczkę językową wybrałem UTF-8 i po wpisaniu testowego tematu i postu wygląda to tak:

post-1302-1268754154,4926_thumb.jpg

Nadal jednak nie działa reszta postów i kodowanie na stronie przy oznaczeniach działów etc.

Przykład poniżej:

post-1302-1268755410,3646_thumb.jpg

W mysql ustawienia są następujące. W phpmyadmin kodowanie jest utf8_general_ci.

character_set_client utf8

character_set_connection utf8

character_set_results utf8

character_set_server utf8

collation_connection utf8_general_ci

collation_database utf8_general_ci

collation_server utf8_general_ci

Prowadzę Rap Forum

• Manager
Opublikowano

Sama tabela z postami zajmuje 221MB. Czy ja dobrze widzę przy ibf_topics 1.6GB?! o.O

Moja sugestia, może nic nie pomoże, ale trochę odświeży :P zaznacz wszystkie tabele i z menu na dole wybierz opcje optymalizacji.

---

Opublikowano

Sama tabela z postami zajmuje 221MB. Czy ja dobrze widzę przy ibf_topics 1.6GB?! o.O

Moja sugestia, może nic nie pomoże, ale trochę odświeży :P zaznacz wszystkie tabele i z menu na dole wybierz opcje optymalizacji.

Optymalizowane i naprawiane są na bieżąco. Po przenoszeniu phpbb2-->ipb2.3.6-->ipb 3.0 tak to urosło i nie wiem czemu. A kodowanie nadal nie bangla.

Prowadzę Rap Forum

• Manager
Opublikowano

Urosło bo być może znaki są inaczej kodowane ( więcej bitów na znak ).

Weź mi wyślij jakąś do 5MB tabelę z polskimi krzaczorami na mojego maila i sprawdzę, czy się da to w ogóle zrobić gżegżółką.

Mail: admin [at] invisionize [dot] pl

---

Opublikowano

Hej,

Zrobiłem backup bazy, poddałem ją działaniu iconv i efekty są takie jak widać na stronie: www.rapgraforum.com

W ACP ustawienia są następujące: Document Character Set - UTF-8, Języki - UTF-8.

I teraz problem wygląda tak: menu oraz elementy layoutu, linki etc. wyglądają ładnie, nowe wpisy wyświetlają ogonki ale...stare wpisy, nazwy tematów, użytkownicy etc - nie. Jakieś pomysły?

Prowadzę Rap Forum

Opublikowano

Mówiłem że iconv pomoże :P

Spróbuj tak: Tools & Settings > Recount & Rebuild > Recount & Rebuil. Potem jeszcze aktualizuj pamięć Cache i cache skina. Powinno pomóc.

Opublikowano (edytowane)

Dobra, decyzja zapadła. Żegnam się na dłużej (zawsze?) z IPB. Support nie potrafi odpowiedzieć na pytania odnośnie skaczącego loadu, IPB załatwia mi na amen serwer dedykowany, teraz do tego dochodzą te problemy z rozjechanym kodowaniem, które działało na phpbb i wcześniejszych wersjach IPB.

Pytanie tylko czy mi oddadzą siano za forum i cseo :P

Pozdrawiam i dzięki za próby pomocy :P

Edytowane przez eber

Prowadzę Rap Forum

Opublikowano

eber nie poddawaj się. W swoim życiu już wiele for widziałem mających problemy z kodowaniem. Żebyś wiedział jak rozwaloną bazę i problemy z kodowaniem miało link4u kiedy przystąpiłem do naprawy kodowania, wszystko teraz ładnie śmiga, a więc każdy problem z kodowaniem jest do rozwiązania.

Opublikowano

eber nie poddawaj się. W swoim życiu już wiele for widziałem mających problemy z kodowaniem. Żebyś wiedział jak rozwaloną bazę i problemy z kodowaniem miało link4u kiedy przystąpiłem do naprawy kodowania, wszystko teraz ładnie śmiga, a więc każdy problem z kodowaniem jest do rozwiązania.

ale to nie tylko kodowanie. baza zajmuje 2gb, z tego ponad 1,5 gb to tabela topics z 35 tysiącami wpisów! Do tego mam non stop problemy z loadem na serwerze, gdzie to nie jest kwestia loadu na poziomie 5-10, ale 50-200. Więc naprawdę powoli mam jak najgorsze zdanie na temat IPB - niezoptymalizowany zasobożerny bubel :P.

Jaką masz stawkę?

Prowadzę Rap Forum