Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio z kolegą rozważam pewien pomysł dotyczący samych transakcji. W czym problem? Użytkownik wysyłając kasę do innego nie wykorzystuje systemowych transakcji i tu nie mam dużego pola do manewru, ponieważ określam typ na bieżąco w PHP, nie po stronie MySQL. W czym mimo to mam problem? Otóź są typy systemowe - kiedy my wydajemy kasę na rzecz akcji w której nie ma nadawcy, ale także kiedy system nam przysyła kasę, czyli nie ma nadawcy. I tu pojawiła się propozycja - zróbmy dynamiczne typy. Co to oznacza? Każdy typ byłby określany przez ACP - np. Sklep, Loteria. To są aplikacje wewnętrzne ( osobne moduły ), i np. nadajmy niebieski kolor Loterii, a Sklep niech dostanie kolor fioletowy. Ale Forum Gold ma działać z paroma aplikacjami - Gildie będą z niego korzystały, a także inne projekty. I np. inne akcje miałoby na celu pokazać co kupił i gdzie. W przypadku zewnętrznych aplikacji dawałoby się URL. Tabele mam gotową, pytam się raczej jak to w PHP ogarnąć?

Doszliśmy do wniosku, że zrobimy to tak. Przy każdej aktualizacji Forum Gold dodawałoby się do razem z aktualizacją ( po co ingerować w to osobno? ), ale w przypadku osobnych aplikacji potrzebne byłby plik .xml lub wpisanie odpowiednich danych. I to da się w Cache zamknąć za każdą edycją. I tu pytanie - czy to ma sens? Jak się potem do tych danych dobierać poza aplikacją?

Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - add.png

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

Opublikowano

Witaj,

Wowoowoooo :D

To mam rozumieć jako? :-)

Jak w PHP ogarnąć - do tabel transakcji dodać pole 'wiążące' z nową tabelą z rodzajami transakcji.

Tak właśnie robimy - mam funkcję tylko do zapisu transakcji, inna ma za zadanie ściągać Forum Gold zależnie od parametru. I tu do funkcji zapisu transakcji chciałbym to dodawać w sposób dynamiczny. Nie tak, że podaję na sztywno dane, ponieważ nie każdy chcę grzebać w plikach, a ta wersja możliwe, że będzie komercyjna. Nie jestem na to przekonany, ale zawsze mogę wyjątek zrobić, jak napiszę system płatności także dynamiczny to trochę na tym systemiku zarobię :-)

Ale do sedna - potrzebuję zrobić to tak, że nawet z zewnętrznej aplikacji będę w stanie przekazać informacje dotyczące ID tej tabeli wiążącej. W ten sposób nie dość, że sformatuję transakcje jak chcę ( dodajemy do tabeli klasę CSS, aby pokolorować efekt, a także parę innych opcji, w tym URL do zewnętrznych aplikacji ) to mogę na ich podstawie stworzyć diagram co użytkownicy najchętniej wybierają i na czym się mam skupić. Takie dane dają naprawdę wiele możliwości.

Myślałem o Cache, ale jak? Dostęp do zewnętrznych aplikacji chyba tylko taki zostaje? Nie wiem, doradź mi.

Pozdrawiam,

Largo

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

• Manager
Opublikowano

Nie bardzo wiem, jak ugryźć ten problem, bez znajomości całości, a pewnie nie mała jest, więc zapoznanie zajęłoby mi trochę czasu.

Uważam jednak, bez zagłębiania się w szczegóły, że znów próbujesz na siłę dodać sobie roboty, a rozwiązanie będzie prostsze niż oboje myślimy, tylko trzeba je znaleźć. :-)

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Nie bardzo wiem, jak ugryźć ten problem, bez znajomości całości, a pewnie nie mała jest, więc zapoznanie zajęłoby mi trochę czasu.

Uważam jednak, bez zagłębiania się w szczegóły, że znów próbujesz na siłę dodać sobie roboty, a rozwiązanie będzie prostsze niż oboje myślimy, tylko trzeba je znaleźć. :-)

Masz rację, sam skrypt jest dosyć mocno rozbudowany. To jest typowa aplikacja wg. IPS, więc tłumaczenie ich funkcji zajęłoby dużo czasu. Chcę osiągnąć następujące rzeczy:

• Posiadać statystyki z transakcji.
  • Informacje jak dużo użytkownik używa danych funkcji, jak i globalne informacje co zawiera najwięcej informacji o wykorzystywaniu Forum Gold.
  • Aby użytkownik wiedział z jakich modułów lub aplikacji korzystał, że Forum Gold zostało ściągnięte.

Trzymanie tych danych w innej tabeli pozwala na takie informacje. Jestem z kolegą pewny, że tabela słownika jest potrzebna. Ja raczej chcę się dowiedzieć w jaki sposób skrypt w każdym miejscu ma 'wiedzieć' jaki moduł ma zostać zapisany z transakcją. Czyli, przekazując parametr do funkcji ona musi wiedzieć jakie ID podać do zapisu w tabeli transakcji. Modułu mogą być doinstalowane poprzez API Forum Gold. To mogę napisać, aby np. importować plik .xml i dodawać do tabeli te informacje, albo wpisywać je.

Pozdrawiam,

Largo