Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam pewien problem, nie z samą funkcjonalnością, ale z tym jak to wykonać wg. IPS'owych klas. Mam taki kod:

/* User want to see that? */
	if( true/*$this->memberData['member_fg_show_stats']*/ )
	{
		/* Create list of months! */
		$startDate 	 = $memberData['joined'];
		$actualDate	 = time();
		$currentDate = IPSTime::unixstamp_to_human( $actualDate );
		$monthsData	 = '';

/* Create language array of months */
		$monthsNames = array( $this->lang->words['M_1'], $this->lang->words['M_2'], $this->lang->words['M_3'], 
							 $this->lang->words['M_4'], $this->lang->words['M_5'], $this->lang->words['M_6'], 
							 $this->lang->words['M_7'], $this->lang->words['M_8'], $this->lang->words['M_9'], 
							 $this->lang->words['M_10'], $this->lang->words['M_11'], $this->lang->words['M_12'] );

/* Get last 12 months */			
		$tempDate = strtotime( '-11months', $actualDate );

/* Date is lower than our joined? */
		if( $startDate < $tempDate )
		{
			$startDate = $tempDate;
		}

/* Set start date... */
		IPSTime::setTimestamp( $startDate );

/* List months! */
		while( $startDate < $actualDate )
		{				
			/* Get Month */
			$dateArray = IPSTime::unixstamp_to_human( $startDate );

/* Add to list of months... */
			$monthsData .= "\t<option value='{$dateArray['month']}'";
			$monthsData .= ( $inputMonth && ( $inputMonth == $dateArray['month'] ) ) ? " selected='selected'" : '';
			$monthsData .= ">{$monthsNames[ $dateArray['month'] - 1 ]} {$dateArray['year']}</option>\n";

/* Add month! */
			IPSTime::add_month();
			$startDate = IPSTime::getTimestamp();
		}

/* Current month? */
		if( $currentDate['month'] == date( 'm', $startDate ) )
		{
			$monthsData .= "\t<option value='".$currentDate['month']."'";
			$monthsData .= ( $currentDate['month'] == date( 'm', $startDate ) && ( $currentDate['year'] == date( 'Y', $startDate ) ) ) ? " selected='selected'" : '';
			$monthsData .= ">{$monthsNames[ date( 'm', $startDate ) - 1 ]} ".date( 'Y', $startDate)."</option>\n";
		}

/* Different Month? */
		$selectedMonth = ( $inputMonth ) ? $inputMonth : $actualMonth;
	}

Co on ma za zadanie robić? Ma wylistować 12 miesięcy od dziś, ale uwzględniając pod fakt, że jeżeli data dołączenia jest mniejsza niż 12 miesięcy, to ma się do nich ograniczyć. I to działa, ale wg. kodu PHP, czystego, nie z IP.Board. Użyłem funkcji strtotime(), a czy da się wg. IPS'owych klas? Jakbym mógł prosić o ewentualną korektę kodu, byłbym wdzięczny :-) A czemu taki sposób wybrałem - powody są proste. Nie chcę mieć listy z np. 4 lat ( 4 * 12 = 48 elementów listy... ), inna sprawa to fakt, że jest Archiwum, i nie ma sensu przekazywać tylu danych. A ostatni powód jest taki, że nie muszę szukać wymyślnych sposobów na ukrycie dat w wartości, a jedynie ich numery i sprawdzanie czy dana data już była.

Edytowane przez Largo

Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - add.png

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!