Skocz do zawartości

Powolne ładowanie reklam ciągnie za sobą forum

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchajcie chłopaki :(

Mam taki mały dylemat... i nie wiem czy można to jakoś rozwiązać...

A chodzi o coś takiego: mamy na forum, z boku strony w sidebarze moduł do reklam DawPiowy. Widżet zasysa dynamiczną reklamę z e strony x.

Ale jak jest w sieci duży ruch to reklama bardzo długo się ładuje co powoduje straszne spowolnienie forum, dopóki się nie załaduje reklama nie ładuje się całe forum.

Kod reklamy który my u siebie wlepiamy wygląda tak:

<center>
<script type="text/javascript">(function(){document.write('<div id="xxx_widget"></div>');s=document.createElement('script');s.type="text/javascript";s.src="http://xxxxxxxxxx.pl/cd/widget.php";document.getElementById('xxx_widget').appendChild(s);})()</script></center>

Tak sobie pomyślałam, ale nie wiem czy to jest wykonalne, a na pewno ja nie potrafię czegoś takiego zrobić, żeby uruchomić na stronie jakiś skrypt, który by zrywał połączenie ze stroną x w momencie kiedy reklama się ładuje dłużej niż x sekund, albo coś takiego co by powodowało, że reklama byłaby ładowana/pobierana na samym końcu już po tym jak się załaduje forum??

:P

Da się??

• Manager
Opublikowano

Uh, nie spotkałem się z czymś takim. Zwykle jeśli laguje serwer reklamowy to trzeba ten problem zgłosić do reklamodawcy i opisać problem. On najszybciej zawalczy z tym.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

może takie coś by przeszło:

<script type="text/javascript">
 window.onload=function(){document.write('<div id="xxx_widget"></div>');s=document.createElement('script');s.type="text/javascript";s.src="http://xxxxxxxxxx.
pl/cd/widget.php";document.getElementById('xxx_widget').appendChild(s);}
</script>

Opublikowano

Niestety nie działa...cała strona forum znika :( i jest biała plama.

Pisałam do właściciela serwisu ale jak na razie cisza w eterze...pewnie gdzieś wyjechał, za reklamę zapłacił z góry i głupio mi jak muszę ją wyłączać. ych...

Opublikowano

W związku z tym problemem postanowiłam zaryzykować i napisać zapytanie do pewnego Bronisława, który napisał fajnego wyszukującego skrypcika do naszego forum dla greasemonkey..coś mi mówiło w duchu, że Bronisław ma fajny mózg i być może coś mi podpowie.

Kobieca intuicja jest nieocenionym doradcą i dostałam ciekawą odpowiedź, którą myślę, że mogę się z Wami podzielić, bo kto wie, może też będziecie kiedyś mieli do czynienia z reklamą na forum, wtedy te informacje mogą się Wam przydać, lub może ktoś to wykorzysta do napisania jakiegoś pomysłowego kawałka kodu... kto wie.

Pokazałam Bronisławowi kod reklamy jaki wklejamy u siebie i oto odpowiedź:

...ciach//....

Kod, który pokazałaś (jak każde załadowanie obcego JavaScript), daje adresstrony.pl pełną kontrolę nad forum. Zmieniając zawartość widget.php w zależności od widzimisię (np. tylko niektórym IP) mogą przechwycić wszystko: sesje, hasła, kto gdzie kliknął. Ustawiają zresztą własne cookie do śledzenia userów.

Po drugie zmienia sposób renderowania strony (użycie innerHTML). Na co dokładnie to rzutuje, nie powiem Ci, nie moja specjalizacja, ale magicy od CSS są nieszczęśliwi, jak pracują nad stronami, na których ktoś to zrobił.

Przeniesienie kodu na koniec strony może pomóc:

<div id="reklamy_z_boku">
<!-- to w miejscu, gdzie obecnie są reklamy -->
</div>

<!-- to na końcu, przed </body> -->
<script type="text/javascript">
(function() {
 var r = document.getElementById('reklamy_z_boku');

var o = document.createElement('div');
 o.setAttribute('id', 'adresstrony_widget');
 r.appendChild(o);
 var s = document.createElement('script');
 s.type = "text/javascript";
 s.src = "http://adresstrony.pl/cd/widget.php";
 document.getElementById('adresstrony_widget').appendChild(s);

/* analogicznie dla innych reklam */
})();
</script>

...ale nie jestem pewny. Wymusi przerenderowanie strony.

Sensowne zrobienie tego: namówienie reklamodawcy na serwowanie JSON w postaci tablicy:

[
 {
 "imie"=>"...",
 "url"=>"...",
 "zdjecie"=>"..."
 },
 { ... to samo dla drugiego ogłoszenia itd... }
]

Dodanie na forum mod_proxy na ten URL (XMLHttpRequest nie działa dla obcych domen) i użycie Ajaxa do zbudowania HTML później. To dałoby bezpieczeństwo i szybkie działanie. Minus: trochę zabawy.

...ciach//....

Może ktoś się pokusi? :D