Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak można połączyć się z bazą umieszczoną na innym serwerze?

Próbowałem użyć kodu:

<?php
// database settings
$db_host="94.124.1.5";
$db_user="userbazy";
$db_pass="haslousera";
$db_name="nazwabazy";
$db_prefix="prefix_";
define("DB_PREFIX", "prefix_");
?>

Jednak coś tu nie działa, IP serwera SQL oraz pozostałe dane wpisuję poprawnie. Powyższy IP dostarczył mi usługodawca.

Na serwerze jest włączona obsługa zewnętrznych baz.

Czy ten kod zły? Jak jeszcze można połączyć się z bazą, korzystając z IP?

Opublikowano (edytowane)

A czy na serwerze SQL masz dodany adres IP serwera z którego chcesz się podłączyć do bazy?

Edytowane przez maxx
Opublikowano

Przeważnie baza zezwala jedynie na połączenia z localhostem, a sposób dodania użytkownika (hosta) zależy od tego "którędy" (i czy w ogóle) masz dostęp do nadawania uprawnień. Można przez phpmyadmina, można przez Direct Admnia, a możliwe, że będziesz musiał pisać do administratora serwera na którym jest baza.

Opublikowano

Pierwsza sprawa to pytanie czy dostawca zezwala na zewnętrze połączenia z bazą. Ja na ogół przy bazie nie zezwalam na coś takiego. Ograniczenie się do localhost powoduje ułatwienia w zadbaniu o bezpieczeństwo bazy danych. Wielu innych jak się dopatrzyłem również tak robi.

Jeszcze jedna sprawa. Port bazy MySQL. Może być inny niż standardowy. Więc może zastosuj coś takiego:

$dbhost = 'host.bazy:3306';

• Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.