Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od tygodnia ćwiczymy sobie migrację z wersji 2,3.5 do 3.0.5 i jest kłopot. W obu przypadkach nowe sondy działają prawidłowo.

Przypadek 1 na serwerze 1)

Baza całkowicie skonwertowana do UTF8.

Aby strona poprawnie wyświetlała pliterki musiałem po konwersji dodać w conf_global.php wpis:

$INFO['sql_charset'] ='utf8';

Bez tego baza wyświetla krzaki. Wszystko by było super ale.. przy tym wpisie nie wyświetlają się stare sondy. Bez tego wpisu sondy są.

Przypadek 2 na serwerze 2)

Baza całkowicie skonwertowana do UTF8.

Wpis w conf_global.php zrobiony przed migracją:

$INFO['sql_charset'] ='utf8';

Nie działają stare sondy (nie widać ich), usunięcie wpisu wyświetla błędy...

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Could not initiate the registry, the settings cache is empty or missing' in /var/www/virtual/bojownik.pl/htdocs/adcp09/sources/base/ipsRegistry.php:1695 Stack trace: #0 /var/www/virtual/bojownik.pl/htdocs/adcp09/sources/base/ipsRegistry.php(498): ipsRegistry->setUpSettings() #1 /var/www/virtual/bojownik.pl/htdocs/adcp09/sources/base/ipsController.php(75): ipsRegistry::init() #2 /var/www/virtual/bojownik.pl/htdocs/adcp09/sources/base/ipsController.php(62): ipsController->init() #3 /var/www/virtual/bojownik.pl/htdocs/index.php(25): ipsController::run() #4 {main} thrown in /var/www/virtual/bojownik.pl/htdocs/adcp09/sources/base/ipsRegistry.php on line 1695

Kompletnie nie mam pomysłu gdzie szukać rozwiązania.

Edytowane przez asystentorg
  • Manager
Opublikowano

Pytania, w ogóle cała zawartość sond jest 'spakowana' funkcją serialize() która zapisuje wartości oraz ich długości. Jeśli długość nie zgadza się z wartością to funkcja 'depakowująca' unserialize() głupieje, nie wie, co ma zrobić i nic nie wyświetla.

Zatem na sondy ja mam radę jedną - edytować to ręcznie w SQL.

• Lubię to 1

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

Pytania, w ogóle cała zawartość sond jest 'spakowana' funkcją serialize() która zapisuje wartości oraz ich długości. Jeśli długość nie zgadza się z wartością to funkcja 'depakowująca' unserialize() głupieje, nie wie, co ma zrobić i nic nie wyświetla.

Zatem na sondy ja mam radę jedną - edytować to ręcznie w SQL.

Czy możesz odrobinę rozwinąć temat? No i co ma do tego utf8...

Tych sond jest kilka albo i "dwie kilki" a nie po to płąciliśmy za nową wersję żeby nie dało się tego zmigrować po ludzku :)

• Manager
Opublikowano

Dlatego, że w iso 2 np. polski ogonek jest zapisany w formie 'ą' i ma długość 1, a po konwersji owa wartość przybiera inną formę ( dłuższą ), ale w sondach zapisana jest nadal długość 1.

Aktualizację można zrobić i po to płaciliście, ale nikt nie gwarantował poprawności działania po wykonaniu konwersji kodowania na własną rękę.

• Lubię to 1

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

Dlatego, że w iso 2 np. polski ogonek jest zapisany w formie 'ą' i ma długość 1, a po konwersji owa wartość przybiera inną formę ( dłuższą ), ale w sondach zapisana jest nadal długość 1.

Jak rozumiem trzeba zrezygnować z konwersji i poprawić ręcznie kod (connect, itp.) i będzie śmigać? Masakra.. kra.. kra..

Opublikowano

Wg mnie nie ma co poprawiać. Przerobić na UTF ( encje ) i na prawidłowo skonfigurowanym serwerze ( jak np. dhosting ) wszystko działa bardzo dobrze.

Dzięki za konkretną odpowiedź. Czy mam się jeszcze gdzieś spodziewać podbnych przygód po konwersji z ISO na UTF?