Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, w moim poprzednim temacie, po upgradzie, przekonwertowalem bazę z latin1 na utf8, używając tego, ustawilem Document Character Set na utf-8 i uncje pięknie zamieniły się na polskie znaki, do tej pory działałem tylko na localhoście.

Następnie zrobiłem backup tej bazy i wrzuciłem na hosting, no i tutaj jest problem, bo zamiast polskich ogonków widzę kodowanie utf-8 czyli:

Tutaj znajduję się główny regulamin forum, który obowiązkowo trzeba przeczytać. Ogłoszenia oraz nowości, które będą się pojawiać co jakiś czas.

Powinno to natomiast wyglądać tak:

Tutaj znajduję się główny regulamin forum, który obowiązkowo trzeba przeczytać. Ogłoszenia oraz nowości, które będą się pojawiać co jakiś czas.

Oczywiście baza w utf8 jak i same tabele na localu jak i na hostingu:

Kodowanie napisów dla MySQL:  UTF-8 Unicode (utf8)
System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci

Jakieś rady? Możliwe, że powtarzam problem, ale szukałem i niczego nie znalazłem. :P

Edytowane przez esquel
Opublikowano (edytowane)

Nie, zaskoczeniem jest to, że na localhoscie na forum wyświetla się to poprawnie. A na hostingu na forum nie ma już polskich ogonków. Więc co z tym fantem zrobić, bo nie mam pojęcia co dalej!

Edytowane przez esquel
  • Manager
Opublikowano

Np. przeczytać dział z tutorialami, gdzie padło rozwiązanie lub w jednym z kilkunastu tematów w tym dziale, gdzie pisaliśmy o tym.

i nie krzycz - nikt nie jest głuchy, w dodatku to forum gdzie się pisze, nie mówi, wiec każdy tekst jednakowo 'słychać'.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

Przejrzałem tutoriale i, znalazłem jedynie 4 tematy:

1 - co raczej nie jest rozwiązaniem mojego problemu, jako że mam bazę już w utf8, jednak mogę się mylić :P

2 - hmm ustawienie tego dalej nie pomaga, bo to ustawiłem już w ACP

3

4

Nie wiem naprawdę, który temat jest mi w stanie pomóc, nie za bardzo znam się na tym wszystkim. Wgrywanie bazy to udręka w moim przypadku, nie chcę tego robić, w nieskończoność, a może tak być że żaden z tych tematów nie przyniesie odpowiedniego efektu. Przydałaby się jakaś sugestia :P

Napisałem testowego posta sprawdzającego polskie znaki, jego treść na forum jak i w bazie wygląda następująco:

ąĄęĘćĆńŃóÓłŁśŚżŻźŹ

Btw. Używając `!` nie zamierzałem krzyczeć.

Edytowane przez esquel
Opublikowano (edytowane)

Sytuacja wygląda następująco:

Tak jak wyżej napisałem baza po konwersji z przema do ipb2.36 i upgrade do 3.0.5 została dalej skonwertowana do kodowania utf8 (nie wiem czy poprawnie), chodzi na localhoście poprawnie po ustaleniu Document Character Set na właśnie utf-8, co zresztą widać na screenie poniżej:

2.jpg

Natomiast po wrzuceniu tej samej bazy na hosting, baza jest automatycznie tworzona w utf8 na hostingu (mają taki standard), nie mam polskich znaków, mimo ze Document Character Set jest na utf-8, może być nawet na iso i tak nic to nie daje. Screen poniżej:

1.jpg

Spróbuj właśnie tematu numer 1.

Próbowałem właśnie tej opcji 1 i wyświetlił mi się następujący komunikat:

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Could not initiate the registry, the settings cache is empty or missing'
in /usr/home/gblcspl/domains/gbl-cs.pl/public_html/forum/admin/sources/base/ipsRegistry.php:1710 Stack trace: #0 /usr/home/gblcspl
/domains/gbl-cs.pl/public_html/forum/admin/sources/base/ipsRegistry.php(498): ipsRegistry->setUpSettings() #1 /usr/home/gblcspl/domains
/gbl-cs.pl/public_html/forum/admin/sources/base/ipsController.php(75): ipsRegistry::init() #2 /usr/home/gblcspl/domains/gbl-cs.pl
/public_html/forum/admin/sources/base/ipsController.php(62): ipsController->init() #3 /usr/home/gblcspl/domains/gbl-cs.pl/public_html
/forum/index.php(24): ipsController::run() #4 {main} thrown in /usr/home/gblcspl/domains/gbl-cs.pl/public_html/forum/admin/sources
/base/ipsRegistry.php  on line 1710

Edytowane przez esquel
Opublikowano

Wiesz, w tym wątku, masz napisane co i jak zrobić by chodziło:

testowane, i działa

ps. Proszę admina o ujęcie linku w bb, bo mi filter treści to wyłapuje i nie mogę niestety wystawić kodu jak należy

Opublikowano (edytowane)

Żadnego efektu to nie dało, forum zainstalowało się odrazu w utf8, i teraz po wgraniu backupu tych tabel, które wypisałeś, to zamiast kategorii, forów, i postów - czyli głównego contentu, to nic się nie pojawia, jest header, jest footer, są statsy, ale pośrodku mam białe pole :P

A jak chcę edytować kategorię to dalej są krzaki z utf8 zamiast polskich końcówek.

Edytowane przez esquel
  • Manager
Opublikowano

Masz sytuację, którą niestety na odległość zdiagnozować nie potrafię, opierając się tylko na poszlakach, także nic więcej, niż to, co napisałem teraz i wielu poprzednich tematach nie jestem w stanie. Nie mam punktu zaczepienia.

---

Opublikowano (edytowane)

Spróbuję jeszcze powalczyć, coś może źle zrobiłem :P

DawPi odpłatnie da rade? Jeśli tak to wyślij mi ofertę na PW, jakbym mógł prosić. W razie czego będę mógł się na nią zdecydować :P

Edytowane przez esquel
  • Manager
Opublikowano

To nie tak, że tutaj nie da rady, a prywatnie da - po prostu wtedy mam dostęp do tego fizycznie. Mogę porobić na swojej maszynie, potem na Twojej etc. Po prostu mieć to 'w rękach'.

By napisać ofertę, musisz Ty napisać na www.support.ipslink.pl :P

---

Opublikowano (edytowane)

Zmiana hostingu i jak ręką odjął :P, poprawnie koduje, zawiodłem się w tym momencie na unixstormie... ( moim obecnym hostingodawcy ). Zbiera tyle pochlebnych opinii, a np wrzucanie bazy mysql to gwarantowany błąd 500, dzieją się też inne różne dziwne rzeczy... Support powiedział mi tylko, że ustawione mam standardowe kodowanie utf8 na końcie, tyle że IPB nie wypluwał polskich czcionek, mimo wymuszonego kodowania utf8. Po przerzuceniu plików z locala, tych co od początku chodziły, wszystko działa poprawnie. Temat można tym samym zamknąć, no i przepraszam za całe zamieszanie. Dowiedziałem się przy tym kilka fajnych rzeczy, ale straciłem blisko 3 dni...

Edytowane przez esquel
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.