Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

ROZWIĄZANY: 3.0.5 -> 3.1 - błąd z CHMODem przy aktualizacji, krzyczy o 777, pomimo, że jest

vBB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przeniosłem forum na nowy serwer (nie wiem czy to ważne, więc mówię) dhosting.pl. Chciałem zaktualizować do 3.1, więc wgrałem wszelkie wymagane pliki i wpisałem (dodałem do adresu forum) admin/upgrade/index.php, wszystko ok, aż do sprawdzania wymagań. Pokazuje komunikat, dosyć jasny, ale nieprawidłowy:

Error: Can not write to file: "conf_global.php", please CHMOD to 777

Sprawdzałem na 3 klientach FTP, wszędzie tak samo pokazuje, że jest 777. Próbowałem nawet utworzyć nowy plik PHP, wpisałem zawartość odpowiednią (taką samą jak w starym pliku), nazwałem tak samo i podmieniłem, po podmianie również pokazało mi, ze jest CHMOD 777 i błąd przy aktualizacji jest nadal taki sam. Przyznam szczerze, że sam nie mam już pomysłów jak to rozwiązać.

EDIT:

Jednak problemem są jeszcze nieaktualne DNSy domeny, mimo, że wcześniej domena już działało, to jednak teraz znowu nie. Muszę jeszcze poczekać.

Jak już domena zaskoczy, to znowuż po wpisaniu ścieżki do upgrade, pojawia się taki komunikat:

ruscgi.jpg

Pojawia się on również, jeśli po prostu wpiszemy swiatczcionki.pl (o ile zaskoczy nowy serwer, a nie jeszcze stary... DNSy...).

Wydaje mi się, że problem leży w innej nazwie folderu admin, niż ta domyślna, ale nie wiem jak go rozwiązać.

Edytowane przez vBB
gallery_1_2_27047.jpg

Celowo piszę post pod postem, poza tym, powyższych nie mogę edytować.

Mam teraz problem z aktualizacją, ponieważ zatrzymuje się ona na tym miejscu adresforum.pl/admin/upgrade/index.php?app=upgrade&section=upgrade&do=templates i wywala błąd Driver Error: There appears to be an error with the database. No i chyba tutaj mój "geniusz" się zakończył... ^_^

Ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?

gallery_1_2_27047.jpg

http://wklej.to/s5oQ

Ostatni log jaki mam w tym folderu.

Pomyślałem, żeby wykasować dwa style, jakie mam niedomyślne, ale nawet teraz nie mogę tego zrobić, bo również wyskakuje błąd Driver Error w momencie potwierdzania usuwania skina.

Edytowane przez vBB
gallery_1_2_27047.jpg

• Manager

Error: Nieznana kolumna 'template_master_key' w  where clause

Trzeba ją po prostu dodać w tabeli ze skinami. Teraz nie mam dostępu do instalki, by Ci to podać, ale bardzo łatwo sprawdzisz to w plikach, które generują strukturę bazy danych.. Będzie to w folderze aplikacji core w setup/.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

W tym folderze setup jest mnóstwo folderów z różnymi numerkami, wybrałem upg_31003 (swoją drogą tam chyba wszędzie jest napisane "3.1 Beta 1" co wprawia mnie w dylemat, czy wybrałem dobry folder) i tam w pliku mysql_update.php jest takie coś:

ALTER TABLE skin_replacements ADD replacement_master_key VARCHAR(100) NOT NULL DEFAULT '';

UPDATE skin_replacements SET replacement_master_key='root' WHERE replacement_set_id=0;

To będzie to?

W tabeli mam już takie coś:

post-1040-074598000 1275979378_thumb.png

Czy jest to dobrze ustawione? Chyba brakuje, żeby to ID było równe 0...

Edytowane przez vBB
gallery_1_2_27047.jpg

• Manager

Nie bardzo rozumiem.. Jeśli masz dostęp do ACP, to wykonaj to w sposób zautomatyzowany:

ACP :P:P Zaawansowane :) Diagnostics :) :

• Baza danych
  • Indeksy bazy danych

To narzędzie naprawi indeksy i doda brakujące pola.

---

Ok, sugerowałem się, żeby zrobić to ręcznie po tym jak kazałeś ma szukać polecenia SQL :)

Co do tego sposobu wyżej, to wszystko jest ok. Wszystko jest na zielono i przy żadnej pozycji nie ma opcji napraw. Czyli teraz w razie aktualizacji już wszystko powinno pójść ok?

gallery_1_2_27047.jpg

• Manager

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

---

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.