Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przygotowuje się do migracji z VBulletinu na IPB.

W związku z tym mam pytanie dotyczące przekierowania starych linków do tematów na "nowym" forum.

Obecnie używam darmowej wtyczki dla VB - TheFree SEO (TfSEO)

Linki przepisywane są tak:

/off-topic-f22/przywitanie-t1386.html

/off-topic-f22/wybory-t2562.html
/off-topic-f22/wybory-t2562/page2.html

/dyskusje-f5/sklep-w-krakowie-t348.html

.htaccess wygląda tak:

RewriteEngine On

RewriteRule ^(.*)t([0-9]+)(.*)newpost(.*)$ showthread.php?t=$2&goto=newpost [QSA,L]
RewriteRule ^(.*)f(.*)/(.*)t([0-9]+)(.*)/post([0-9]+)(.*)$ showpost.php?p=$6 [QSA,L]
RewriteRule ^(.*)f(.*)/(.*)t([0-9]+)(.*)/([a-z]+)([0-9]+)(.*)$ showthread.php?t=$4&page=$7 [QSA,L]
RewriteRule ^(.*)f(.*)/(.*)t([0-9]+)(.*)$ showthread.php?t=$4 [QSA,L]
RewriteRule ^(.*)f([0-9]+)/([a-z]+)([0-9]+)(.*)$ forumdisplay.php?f=$2&page=$4 [QSA,L]
RewriteRule ^f([0-9]+)(.*)$ forumdisplay.php?f=$1 [QSA,L]
RewriteRule ^(.*)-f([0-9]+)(.*)$ forumdisplay.php?f=$2 [QSA,L]

Czy jest możliwośc aby tak przepisywać linki na nowym forum?

Nie chciałbym, żeby to co zdążyło się "ułożyć" w wyszukiwarkach poszło w kosmos i żeby użytkownik mający zapisany link do danego tematu po kliknięciu był kierowany nie do niego, a na stronę główną.

Pozdrawiam

• Manager
Opublikowano

Witaj,

na pewno jest to możliwe. Po prostu trzeba dopasować reguły z plików furlTemplates.php znajdujący się w folderze każdej aplikacji w folderze extensions/. Jednak może on nie występować, wtedy to znak, że dana aplikacja przyjaznych linków nie obsługuje. Ciebie interesuje głównie aplikacja forums, core i members.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

Świetnie, że się da :)

Dokopałem się do plików furlTemplates, ale... jak to ugryźc teraz ? :)

Najbardziej zastanawiąją mnie te numerki przy tytule danego działu forum (-f22/), na pewno nie są one zależne od kolejności ułożenia działów, ale wygląda mi to tak jakby były to numerki przyporządkowywane w kolejności tworzenia działów (starsze z niższym numerem, nowsze z wyższym).

Może da się utworzyć takie przekierowanie z pominięciem ich? Tzn. zamiast /off-topic-f22/ samo /off-topic/, tylko jak to przyjmą wyszukiwarki?

Chciałbym jak najbardziej zminimalizować straty związane z migracją, na linkach zależy mi najbardziej.

Edytowane przez Tom
  • Manager
Opublikowano

Nie IDsów nie usuniesz.. A jak usuniesz to Ci forum przestanie działać..

A może lepsze rozwiązanie - zostawić linki jak są, a dla tych starych ustawić przekierowanie 301? Wide ten temat:

• Lubię to 1

---

Opublikowano

Nie IDsów nie usuniesz.. A jak usuniesz to Ci forum przestanie działać..

Zastanawiałem się tylko skąd VB wyciąga te na pozór dziwne numerki i myślałem, że na IPB nadawanie ID działom wygląda troche inaczej, więc mogłyby się nie zgrać.

A może lepsze rozwiązanie - zostawić linki jak są, a dla tych starych ustawić przekierowanie 301? Wide ten temat:

Takie rozwiązanie będzie moim przypadku prawdopodobnie najlepsze, stare linki nie znikną nagle, a forum będzie działało już na nowych, bez jakiegoś specjalnego kombinowania.

Pozostaje tylko kwestia jak uzupełnić .htaccess, żeby to wszystko ładnie śmigało...?

• Manager
Opublikowano

Konkretniej.. Z czym masz problem? My tutaj pomagamy, nie wyręczamy.. :)

I nastaw się, że czasem specjalnie nie podsunę gotowego rozwiązania, a 'zmuszę' do myślenia..

---

Opublikowano

Konkretniej.. Z czym masz problem? My tutaj pomagamy, nie wyręczamy.. :)

I nastaw się, że czasem specjalnie nie podsunę gotowego rozwiązania, a 'zmuszę' do myślenia..

Bardzo dobrze, aż tak wygodnicki nie jestem, przy okazji chce się czegoś przydatnego nauczyć :).

Rano usiąde nad RewriteRules (teraz już śpie :)), spróbuję bliżej poznać działanie i może uda mi się coś wymodzić samemu.

W razie problemów zgłoszę się na forum.

Dziękuję za dotychczasową pomoc :a:

Dobranoc

Opublikowano

Pojawił się pewien problem, linki sa przekierowywane i wyglądają ładnie, ale niestety nie są przekierowywane na odpowiedni temat.

Przykładowo

W VB dany temat ma numer 1037, a na nowym IPB dokładnie ten temat ma numer 701i kiedy wklepie w pasek przeglądarki link z VB jestem przekierowywany na forum IPB, ale na temat o numerze 1037 z IPB, czyli na zupełnie inny....

Jak pogodzić te numerki? Da się w ogóle?