Skocz do zawartości

ROZWIĄZANY: admin_logs - błąd wpisu przy zapisie w forum (edycji forum)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam problem z zapisem logów "admin_logs" do bazy mssql podczas aktualizacji w forum. Występuje on tylko w chwili gdy edytuje dane forum i chce je zapisać (dane mi zapisuje w bazie). Mam ten problem po aktualizacji do najnowszej wersji 3.1.1.

Wrzucając zapytanie do bazy wykonuje się a tu(podczas edycji forum w panelu administracyjnym) blokuje mi, dzieje się tylko z tego co zauważyłem tylko w tym miejscu .

Komunikat błędu z sql_error_log_07_02_10.cgi

Date: Fri, 02 Jul 2010 08:25:46 +0000
Error Number: -46
Error: An error occurred translating the query string to UTF-16: No mapping for the Unicode character exists in the target multi-byte code page.

IP Address: 127.0.0.1
Page: /admin/index.php?adsess=657c5820c04f1ab57347134f6e916cac&app=forums&&module=forums&section=forums&&do=doedit&f=27&name=ZDROWIE
Debug: array (
 1 => 
 array (
   'file' => 'F:\\Websites\\forum.mojadomen\\ips_kernel\\classDb.php',
   'line' => 1145,
   'function' => 'query',
   'class' => 'db_driver_mssql',
 ),
 3 => 
 array (
   'file' => 'F:\\Websites\\forum.mojadomen\\admin\\sources\\classes\\class_admin_functions.php',
   'line' => 251,
   'function' => 'insert',
   'class' => 'db_driver_mssql',
 ),
 4 => 
 array (
   'file' => 'F:\\Websites\\forum.mojadomen\\admin\\applications\\forums\\modules_admin\\forums\\forums.php',
   'line' => 1379,
   'function' => 'saveAdminLog',
   'class' => 'adminFunctions',
 ),
 5 => 
 array (
   'file' => 'F:\\Websites\\forum.mojadomen\\admin\\applications\\forums\\modules_admin\\forums\\forums.php',
   'line' => 103,
   'function' => 'forumSave',
   'class' => 'admin_forums_forums_forums',
 ),
 6 => 
 array (
   'file' => 'F:\\Websites\\forum.mojadomen\\admin\\sources\\base\\ipsController.php',
   'line' => 296,
   'function' => 'doExecute',
   'class' => 'admin_forums_forums_forums',
 ),
)
MSSQL query error:
INSERT INTO admin_logs (appcomponent,module,section,do,member_id,ctime,note,ip_address) VALUES('forums','forums','forums','doedit','1','1278059146','Forum ''ZDROWIE''  zostaĺ‚o edytowane','127.0.0.1')

Błąd przeglądarki:

Driver Error
There appears to be an error with the database. 
If you are seeing this page, it means there was a problem communicating with our database. Sometimes this error is temporary and will go away when you refresh the page. Sometimes the error will need to be fixed by an administrator before the site will become accessible again. 

You can try to refresh the page by clicking here 

Po refreszu strony mam:

Błąd systemu
[#2100] Błąd zabezpieczeń - wróć i odśwież formularz przed akceptacją

Wróć 
Przejdź do panelu 
Przejdź do strony głównej modułów 

Z góry dziękuję za podpowiedzi rozwiązania problemu.

Edytowane przez gregoriii
  • Manager
Opublikowano

Hey,

błąd jest taki:

Error: An error occurred translating the query string to UTF-16: No mapping for the Unicode character exists in the target multi-byte code page.

Jakie Ty masz kodowanie ustawione w tej bazie danych, co korzysta z niej forum?

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Hey,

błąd jest taki:

Mam ustawione: Polish_CI_AS

Mam jeszcze kilka for uruchomionych na tej bazie i pozostałe działają poprawnie, a z tym nie mogę dojść do ładu.

Opublikowano

Hey,

błąd jest taki:

Mam ustawione: Polish_CI_AS

Mam jeszcze kilka for uruchomionych na tej bazie i pozostałe działają poprawnie, a z tym nie mogę dojść do ładu.

Dodatkowo:

Wszędzie indziej jest ok, poza zmianami w ACP w forum zauważyłem że się wysypuje z kodowaniem jak ma zapisać logi.

Przeklejając zapytanie do MSSQL Managment Studio wykonuje się, dodaje się wpis do bazy.

• Manager
Opublikowano

Sporo jest informacji o tym błędzie w Internecie: No mapping for the Unicode character exists in the target multi-byte code page.

Na moje - zgłoś do IPS-u, jako bug.

---

Opublikowano

Sporo jest informacji o tym błędzie w Internecie: No mapping for the Unicode character exists in the target multi-byte code page.

Na moje - zgłoś do IPS-u, jako bug.

ROZWIĄZANIE PROBLEMU

1) z pliku conf_global.php, usuwamy kodowanie:

$INFO['sql_charset']        =    'utf-8';

-- usuwamy tą linie całą

po usunięciu mamy błąd serwera (php-errors.log)

PHP Fatal error:  Uncaught exception 'Exception' with message 'Could not initiate the registry, the settings cache is empty or missing' in F:\Websites\forum.moje\admin\sources\base\ipsRegistry.php:1856
Stack trace: ....

ale tym się nie przejmujemy to tymczasowe do chwili aż zrobimy kolejny krok, tak jak wskazuje błąd

2) idziemy do pliku admin\sources\base\ipsRegistry.php

tu tymczasowo komentujemy kod:

if ( ! is_array( $settings_cache ) OR ! count( $settings_cache ) )
	{
		throw new Exception( "Could not initiate the registry, the settings cache is empty or missing" );
	}

3) dajemy F5 na forum, przechodzimy do panelu administracyjnego (ACP) -> Cache Management i aktualizujemy całą pamięć

4) po aktualizacji pamięci cache przywracamy skomentowany poprzednio kod w pliku ipsRegistry.php

if ( ! is_array( $settings_cache ) OR ! count( $settings_cache ) )
	{
		throw new Exception( "Could not initiate the registry, the settings cache is empty or missing" );
	}

5) i jest już OK, możemy jeszcze raz zaaktualizować pamięć cache.

Działania z punktów 2-5 była zrobione aby zaktualizować cache po wyrzuceniu kodowania z pliku conf_global.php

• Lubię to 1
  • Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

---

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.