Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zanim założe forum chciałam też w końcu trochę ulepszyć kompa, bo z pamięcią 512 cieżko :P

Doradźcie mi proszę czy opłaca się chociaż na chwilę coś takiego:

GIGABYTE MB Sc 775 G31M-ES2L, Intel G31, VGA, DDR2, mATX - 160 zł

DIMM DDR2 2GB PC6400/800 64x8 CL5.0 Apacer RoHS - 155 zł

Szczerze mówiąc to myślałam o 4GB i żeby to było coś na przyszłość, ale ponoć do tego to już inna płyta i procesor i zgodnie z wyceną informatyka kosztowałoby to jakieś 800 zl.

Wiem, że pewnie lepiej robić coś za zapas, ale to prawie 3-krotna różnica w cenie.

Wziąć tą ofertę z 2GB czy za chwilę 2GB to też będzie nic? Z drugiej strony to 4 razy tyle, co mam teraz, no i cena do przeżycia :P

Türkülerdir Sevdam...

Opublikowano

Ja mam wszystko stare, więc żeby mieć coś przyszłościowego, to musiałabym pół komutera wymienić. Na licencję forum, na radio, na serwer itp trzeba mieć, a tu jeszcze tyle kasy na komputer :P Bo inaczej to pewnie, że brałabym to co najlepsze :P Poważnie tylko wydam 3 stówy a za rok dwa to już będzie znowu wszystko do wymiany?

Türkülerdir Sevdam...

• Manager
Opublikowano

Pomęcz się jeszcze trochę na tej kobyle, dozbieraj kilka stówek więcej i zakup cały nowy komputer. Nie sztukuj tak, bo teraz kupując RAM do płyty głównej starego typu nie przepniesz potem tego RAM-u do nowej płyty - po prostu to nieekonomiczne.

• Lubię to 1

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Ceny RAMu nie są obecnie kosmiczne. Na Twoim miejscu wziąłbym 2x1GB, a obecną kostkę 512MB odłożył do pudełka. Wiadomo, zawsze lepiej wymienić komputer - tak samo jak lepiej wymienić samochód niż wymieniać układ hamulcowy. Przy starszym sprzęcie i Twoich wymaganiach (których nie opisałaś, więc nie są wygórowane), nie wykorzystasz 4GB. A skok wydajnościowy z 512MB na 2GB na pewno odczujesz :P

Np. http://allegro.pl/goodram-ddr2-800-mhz-dual-2x1-gb-i1233058120.html

Pomyśl też o kościach używanych - jest to sprzęt, który się nie zużywa.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
  • Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.