Skocz do zawartości

Zdublowane powiadomienia e-mail

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po aktualizacji do najnowszej wersji skryptu pojawił się na moim forum problem z wysyłaniem powiadomień via e-mail. Otóż kiedy jakiś użytkownik zaraportuje jakąś treść poprzez opcję "raport" to wszyscy moderatorzy otrzymują kilkanaście kopii maila powiadamiającego o otrzymaniu raportu. Jest to cholernie męczące ponieważ zaśmieca skrzynkę. Ktoś może się domyślać co może być tego powodem?

Opublikowano

Też tak miałem zaraz po przejściu z IPB 2.3.6 na 3.x.x. Trwało to przez pól roku, dopiero potem skapowałem, że na koncie (po aktualizacji serwera) miałem włączony filtr GreyList. Wyłączyłem filtr i wszystko wróciło do normy.

Greylist (lub graylisting) - po polsku szara lista - to metoda ochrony kont poczty elektronicznej przed spamem. Serwer poczty, który używa metody szarej listy, odrzuca maile od nierozpoznanych nadawców przy pierwszej próbie ich dostarczenia. Ponieważ odrzucenie maila realizowane jest poprzez zwrócenie serwerowi nadawcy kodu błędu oznaczającego tymczasowe problemy z odebraniem maila, to jeśli taka wiadomość została przesłana ze stałego serwera poczty, to zgodnie ze specyfikacją protokołu pocztowego, serwer ten po pewnym czasie (zależnym od ustawień serwera nadawcy) ponowi próbę wysłania wiadomość, która tym razem zostanie przyjęta przez serwer odbiorcy. Jeśli poczta pochodzi z serwera rozsyłającego spam, na ogół nie jest wysyłana ponownie. Na ogół takie serwery działają tymczasowo w celu uniemożliwienia ich identyfikacji i umieszczeniu w DNSBL. /Wikipedia/

46279b204b.png

Rozwiążemy dla Ciebie każde zadanie z matematyki: http://matma4u.pl

Opublikowano

O widzisz - jakieś zmiany w skrypcie, a raczej serwerze ( jak nie jesteś pewny to zapytaj admina serwera )?

Żadnych zmian w konfiguracji serwera nie było. Odnoście skryptu, to zainstalowany jest najnowszy, oficjalny i licencjonowany, żadnych dodatków.

Poniżej wrzucam screena jak wygląda skrzynka pocztowa. I tak samo wygląda u całej reszty adminów.

http://img820.imageshack.us/img820/4282/cmfh.jpg