Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wykonałem dziś Recount & Rebuild i z przerażeniem zauważyłem że nie ma dwóch bardzo ważnych ankiet. TZN wątki są tylko nie ma w nich ankiet. Czy da się je odzyskać i co najważniejsze czy wyniki pozostały gdzieś?

Edytowane przez AMIGAnTOMEK
  • Manager
Opublikowano

Hm,

dziwne, te przeliczenia nie powinny kasować żadnej treści z forum. Módl się by znów Twój host nie zrobił Ci psikusa :)

Odnośnie problemu, sprawdź ID tematu a którym była sonda, a teraz jej nie ma, a następnie w PhpMyAdminie wejdź do tabeli ibd_polls i sprawdź czy jest ankieta z ID tematu w kolumnie tid. Jeśli pamiętasz tytuł to też sprawdź wg tytułu czy tam jest.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

w tej tabeli jest tylko jedna ankieta :) stara strasznie :( i oczywiście nie jest to żadna z tych o które mi chodzi. Czy wystarczy z backupu wgrać tabelę ibf_polls żeby to odzyskać?

P.S.

Opowiedź z home.pl

"Na zawartosc bazy danych moga miec wplyw jedynie skryptu laczace sie z dana baza. "

• Manager
Opublikowano

Nie są mi znane przypa :) dki by IP.Board wyczyścił sam tabelę/rekord bez wyraźnego żądania tego ( zakodowania takiej funkcji )!

W ustawieniach jedyne funkcje usuwające to te od załączników, avatarów, zdjęć etc.

Sam nie wiem co o tym problemie myśleć, ale po raz któryś dziwne rzeczy dzieją się na Twoim forum ( serwerze ). :(

Jeśli masz kopię tabeli to spróbuj wgrać, nie zaszkodzi - sprawdź uprzednio czy jest tam rekord z ID tego tematu.

---

• Manager
Opublikowano
no masowe PW nadal się "czyszczą" z treści. Teraz to sie stalo. Dziwne. Ok uzyskam backup z home.pl i wgram te tebale

Bo używasz 'pełnego' edytora, a nie standardowego. Pisałem Ci, ale widzę nie bardzo chcesz to zmienić.

Hm, zaraz, albo to nie Ty? :)

Jak to masowe PW się czyszczą? Jakie masowe? Jak się czyszczą? Możesz konkretniej?

Bartek: nie możesz. Załóż temat nowy.

---

Opublikowano
Bo używasz 'pełnego' edytora, a nie standardowego. Pisałem Ci, ale widzę nie bardzo chcesz to zmienić.

Hm, zaraz, albo to nie Ty? :)

Jak to masowe PW się czyszczą? Jakie masowe? Jak się czyszczą? Możesz konkretniej?

Bartek: nie możesz. Załóż temat nowy.

No wysyłam na przykład PW do 200 osób (albo z poziomu ACP za pomocą (T23) Mass PM Groups)albo normalnie za pomocą komunikatora. Wiadomość się wysyła po czym w tresci wiadomości ukazuje się tytuł i ponim tylko dwa myślniki. np:

Dziś wysłałem wiadomość o tytule:

Wybieramy zdjęcia do kalendarza na 2009

i treści:

Przypominam tym którzy nie głosowali o trwających dwóch ankietach z których zostaną wyłonione zdjęcia do klubowego kalendarza. Tych którzy już głosowali proszę o zignorowanie wiadomości i przepraszam za zawracanie głowy.
[url="http://renaultlaguna.pl/forum/KONKURS-Laguna-w-obiektywie-FINAL-t26404.html"]http://renaultlaguna.pl/forum/KONKURS-Lagu...NAL-t26404.html[/url]
[url="http://renaultlaguna.pl/forum/WYBOR-FOTEK-DO-KALENDARZA-ANKIETA-t26447.html"]http://renaultlaguna.pl/forum/WYBOR-FOTEK-...ETA-t26447.html[/url]

Użytkownicy otrzymali wiadomość:

Wybieramy zdjęcia do kalendarza na 2009 rok, --

Czyli brak jużn nawet daty i godziny utworzenia nie mówiąc o treści. Bojąc się przeciążenia serwera wylaczam na czas wysyłki forum tak żeby cała moc szła na wysyłkę :(

• Manager
Opublikowano

Ale wysłanie masowego PMu dużo zasobów nie zajmuje, ponieważ dzieje się to w cyklach, a i wtedy e-maile powiadamiające o PM nie są wysyłane ( w przypadku tej modyfikacji ) więc o obciążeniu serwera mowy być nie może.

Cóż, wygląda mi to na: albo zmieniony/zepsuty kod forum w jakimś miejscu albo coś nie tak z serwerem. Innych możliwości raczej nie ma, ew. antywirus wycina wiadomość jak ją dostanie, ale w to wątpię.

W bazie ten masowy PW znajduje się wraz z treścią?

---

Opublikowano (edytowane)
Ale wysłanie masowego PMu dużo zasobów nie zajmuje, ponieważ dzieje się to w cyklach, a i wtedy e-maile powiadamiające o PM nie są wysyłane ( w przypadku tej modyfikacji ) więc o obciążeniu serwera mowy być nie może.

Cóż, wygląda mi to na: albo zmieniony/zepsuty kod forum w jakimś miejscu albo coś nie tak z serwerem. Innych możliwości raczej nie ma, ew. antywirus wycina wiadomość jak ją dostanie, ale w to wątpię.

W bazie ten masowy PW znajduje się wraz z treścią?

Qrde z tym kodem to chyba cóś nie tak by było bo jak jest wiiadomość do jednej lub kliku tylko osów to wszystko działa. A jak do dużej to ZONK. No i teraz te ankiety, Stawiałbym na serwer tylko co to moze byc i jak temu zapobiec? BTW DawPi masz konto u mnie to zajrzyj do swojej skrzynki i sam zobaczysz jak to dziwacznie wyglada

Na ile potrafię sprawdzić to w tabeli ibf_message_topics znajdują się te PW natomiast w tabeli ibf_message_text brak PW o odpowiadającym ID :)

Opublikowano (edytowane)

W temacie wątku :(

Po przywróceniu tabeli z backupu mam nakiety i wyniki, czyli "coś" magicznie wyczyściło tę tabelę. (No chyba że opytmalizacja tabel w phpmyadminie którą również dziś robiłem)

Co do PW mam wersję v1.2.2

Ale to nie jest problem moda bo jak wysylam PW z komunikatora do duzej ilosci osob to mam ten sam problem :)

• Manager
Opublikowano

Jaką optymalizację robiłeś w PMA? Nie czasem czyszczenie tabel? :)

Odnośnie problemu - to może ustaw mniejszą ilość masowych PMek na sesję? Jest taka opcja, daj coś koło 10-20.

---

Opublikowano (edytowane)
Jaką optymalizację robiłeś w PMA? Nie czasem czyszczenie tabel? :)

Odnośnie problemu - to może ustaw mniejszą ilość masowych PMek na sesję? Jest taka opcja, daj coś koło 10-20.

DawPi nie dobijaj mnie :E

Optimize to nie delete :(

Ok zobacze wysle to teraz jeszcze raz , tylko 14500 PW po 15 sztuk to dluuuugo potrwa :(

• Manager
Opublikowano

Ja Cię nie dobijam, po prostu nie prowadzę tego forum 'od wczoraj' i wiem do czego każdy (!) jest zdolny :)

Długo nie długo, potestuj na jakiejś wybranej grupie taką ilość pmek. Mówię o tym bo np. serwer SQL może nie obsługiwać tak dużej ilości zapytań w tym samym czasie ( owe wysyłane pmki oraz userzy na forum ) i blokuje, nie dodając treści PMek. Dlatego moja propozycja zmniejszenia tej liczby.

---

• Manager
Opublikowano

Istotne jest by nie wysyłać ponownie bez sprawdzenia tego tak, jak pisałem :)

Czyli poślij w paczce 100 do jakiejś wybranej grupy - sprawdź czy są puste, a potem wyślij po, hm, 10 i też sprawdź :(

---

Opublikowano
Istotne jest by nie wysyłać ponownie bez sprawdzenia tego tak, jak pisałem :)

Czyli poślij w paczce 100 do jakiejś wybranej grupy - sprawdź czy są puste, a potem wyślij po, hm, 10 i też sprawdź :(

Teraz z tymi nie mam czasu sie bawic bo to wazne ale potem zaczne testy OKI?

• Manager
Opublikowano

Tak, pewnie korzystasz ze 'zwykłego' pakietu, a te prędzej czy później przy dużych forach po prostu zdychają.

Wpływ ma na to bardzo dużo czynników: Twoje działania, działania firmy hostingowej itd.

---