Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Dla niewtajemniczonych przypominam, że jest to kontynuacja dyskusji: http://forum.invisionize.pl/index.php?showtopic=1953

Ok. Mamy temat i cel.

Kolejną sprawą jest wybór właściwego hostingu. Przy wyborze należy wziąć pod uwagę kilka czynników:

- jakiego skryptu forum będziemy używać (phpbb2 lub 3, IP.Board, Vbliuletin itd)

- jakiego natężenia ruchu spodziewamy się

- czy będziemy oferować pliki do ściągania

Zakładając, że chcemy prowadzić profesjonalne forum i jesteśmy nastawieni na jego szybki rozwój mogę zaproponować na dzień dzisiejszy dwie firmy, które są liderami na rynku polskim:

- http://nazwa.pl

- http://home.pl

W obu przypadkach jest to usługa płatna. Oczywiście, każdy ma swoje preferencje i może nie zgadzać się z moim wyborem. Jednak jeśli ktoś nie ma bladego pojęcia o parametrach kont może mieć pewność, że w przypadku hostingu tych dwóch firm zadziała każdy skrypt forum.

Po wybraniu hostingu czas na wybór skryptu forum. Osobiście polecam IP.Board. Z własnego doświadczenia wiem, że oszczędzanie i wybór bezpłatnych rozwiązań na dłuższą metę nie opłaca się.

Sam zaczynałem od phpbb2, phpbb by Przemo i na końcu Multi phpbb 2.0.3. Wiem, że skrypty te nie nadają się do obsługi przez początkującego użytkownika. W wersji podstawowej brak im wielu użytecznych funkcjonalności, każda modyfikacja wiąże się z mozolną edycją kilku, kilkunastu plików. Jeśli ktoś nie zna się na tym to jest zmuszony korzystać z płatnej pomocy. Drugą rzeczą, która przemawia na korzyść płatnych rozwiązań jest bezpieczeństwo i optymalizacja działania. Tu IP.Board jest bezkonkurencyjne. Oferuje w tym zakresie szereg rozwiązań łatwo konfigurowalnych w ACP.

Niestety ja popełniłem błąd dwa razy: na początku wybrałem bezpłatny skrypt i darmowy hosting. Po przeliczeniu wszystkich kosztów (modyfikacje, poprawianie błędów, konwersje baz danych, przeciążenie serwera i związane z tym przestoje) związanych z obsługą skryptów phpbb i przeniesieniu forum na nazwa.pl okazało się że przepłaciłem dwukrotnie niż gdybym od razu wybrał płatne rozwiązania.

Najgorsze co może się zdarzyć to ciągłe zmienianie skryptów forum. Po pierwsze za każdym razem tracimy część informacji, których nie da się przekonwertować do nowej bazy danych. Druga sprawa to zmarnowany czas, kiedy my modernizujemy forum korzysta konkurencja, gdyż użytkownicy szukają alternatywnych rozwiązań.

Podsumowanie

Przed rozpoczęciem działalności w internecie, wyborem hostingu i skryptu warto dobrze określić sobie wizję rozwoju i poczynić jakieś wstępne założenia (np ile chcemy mieć użytkowników po roku, liczbę postów, liczbę odsłon itp) do których będziemy dążyć, dzięki temu zaoszczędzimy na czasie i pieniądzach.

cdn.

46279b204b.png

Rozwiążemy dla Ciebie każde zadanie z matematyki: http://matma4u.pl

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

^_^ Podwędziłeś mi temat na wątek...

Nic dodać nic ująć jeśli chodzi o faktyczne rozpoczęcie działalności.

O ile serwis/forum jest początkujące i dopiero budujemy na nim społeczność internetową i nazwa i home są dobrym wyborem.

Problemy zaczynają się kiedy mamy on-line wielu użytkowników.

Nazwa wywala raz dwa trzy ... home po jakimś czasie.

Wypada zaznaczyć, że home.pl powoli "przykręca kurki" tłumacząc iż na serwerze ma się skrypty, które generują zbyt duzo zapytań do bazy. Nawet po usunięciu z serwera baz i wszystkich katalogów.

Czekają aż człowiek pójdzie sobie precz.

Więc jeśli liczymy na to, że serwis będzie rósł w siłę lepiej od razu zainwestować w serwer, który będzie można potem

"powiększyć" u odpowiedniego operatora, niż się niemiło zaskoczyć w najmniej oczekiwanym momencie.