Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jako, że ciągle rozważam zmianę hostingodawcy zainteresowałem się ofertą www.nq.pl - dokładnie tym serwerem NQ.profesja. Ciekawe jest to, że mają dostępne w ramach serwera preinstalowaną wersję eZpublish, którą bawię się od kilku godzin i jestem pełen podziwu dla tego systemu.

Ktoś gdzieś kiedyś spotkał się z tym ??

baner_dolny.png
Opublikowano

UUUUU EZpublish to straszna kobyła.

Ciężko to w pełnej wersji na jakimś serwerze postawić ..

Zapytajcie Maxxa jak to testował... jaja były nieziemskie.

Ale system trzeba przyznać: znakomity.

Opublikowano
UUUUU EZpublish to straszna kobyła.

Ciężko to w pełnej wersji na jakimś serwerze postawić ..

Zapytajcie Maxxa jak to testował... jaja były nieziemskie.

Ale system trzeba przyznać: znakomity.

No właśnie słyszałem, że hosting musi być specjalnie dostosowany do tego cmsa, a zdaje się takim własnie jest nq.pl

Bawię się już kilka godzin i ani razu nie miałem zwiecha, a kilka lat temu gdzieś to próbowałem na lokalu i home.pl i nawet nie udało się odpalić. Fakt faktem system masakryczny i w większości spolonizowany. Jednak nauczyć się go to nie lada sztuka :D

baner_dolny.png
Opublikowano (edytowane)

Cały mechanizm jak już działa to nie ma takich wymagań. Sama instalacja jest czaso i zasobo żerna, nikt tyle czasu nie daje na wykonanie skryptu. Instalacja waży kilkadziesiąt mega. Może dlatego dają to do użytku w takiej wersji.

Nauczyć się czegoś takiego? :/ pikuś ... jeśli ktoś ma za sobą dobrą znajomość z Joomlą.

Nic innego nie wydaje się być gorsze i bardziej pokręcone niż ten badziew :D

Edytowane przez Dori
Opublikowano

eZ... kobyła, to fakt. Raczej framework niż CMS - jeśli ktoś spodziewa się czegoś w stylu Joomla, czy Nuke to muszę go zmartwić. To jeden ze świetnych systemów, który padł ofiarą własnej świetności. Prawie jak Drupal :D

Bo jeśli ktoś swobodnie potrafi się poruszać po eZ-cie, to z dużym prawdopodobieństwem potrafi sam coś "akurat dla siebie" samemu napisać :/

Dla mnie przedobrzyli, skomplikowany i kapryśny już w chwili instalacji (np. "egzotyczne" wymagania odnoście zmiennych php serwera), później jest łatwiej, ale tylko trochę.

Dla potrzeb średniozaawansowanych za trudne, dla duuużych projektów... są inne frameworki, czasami równie "proste" (symfony) lub aplikacje szyte na miarę.

Opublikowano

:D

Po pierwsze: nie czuję się kompetentna do udzielania porad z mechanizmu, którym się tylko bawiłam przez chwilę i nic konkretnego na nim nie postawiłam. Nie wgłębiałam się w eZeta bo nie było mnie stać na porządne serwery... tzn było, ale nie miałam pewności czy utrzymam swoją "płynność finansową". A potem jakoś nie czułam potrzeby, żeby do tego wracać ... może kiedyś .. :D jak będę chciała rozbudować ga... o portal to się pokuszę.. kto wie?

Po drugie: co można z tego wycisnąć zorientujesz się kiedy zaczniesz się w to wgłębiać. Tak najlepiej poznaje się możliwości skryptu. Dam Ci gwarancję, że jeśli ja Ci powiem co i jak, to nawet tego nie przeczytasz do końca.

Wiem jak to jest, bo na co dzień mam do czynienia z podobnymi sytuacjami.

Po trzecie... jeśli nie masz potrzeby samej w sobie i pomysłu na to, żeby postawić coś fajnego to co mogą powiedzieć Ci obcy ludzie?

Nic.

Nawet jeśli są starzy i mają doświadczenie.

I tak nie posłuchasz :/

Opublikowano

O :D

Noooo to zmienia postać rzeczy :D bo w tym wieku powinien już wiedzieć czego chce :/

Najlepiej znaleźć sobie jakąś niszę i ją wypełnić :D

Opublikowano
Ciekawe jak to się pozycjonuje ... :D

Dori a może jesteś w stanie polecić system zarządzania, który miałby wbudowany sklep, któremu łatwo można by zaimplementować płatności paypal i np. płać z inteligo i podobne? Powiem szczerze nawet nie wiem z czym to się je.

baner_dolny.png
Opublikowano

Każdy sklep, który działa w naszych warunkach ma to wszystko wbudowane.

Pytanie jest tylko, czy chcesz korzystać z rozwiązania bezpłatnego czy z płatnego.

Wszyscy wiemy co to jest oscommerce, prawda? :/ i inne ZenCarty.

Darmowe rozwiązania z otwartym kodem i każdy może sobie grzebać ile chce.

Miałam do czynienia z kilkoma skryptami sklepów.

Osobiście wolę te płatne. (nie wiem czy już gdzieś tu ich nie wypunktowałam)

Wszystko zależy od tego z czym ma być ten sklep i jak dużo będziesz miał asortymentu.

Moim zdaniem najlepszy jest KQS. Wersja podstawowa jest brzydka jak kupa rexa (a rex na brzydotę padł)

Ale jak się nad nim posiedzi to można z niego coś fajnego zrobić.

Jest niedrogi. Licencja kosztuje chyba 250zł. Obsługuje wszystko, włącznie z drukowaniem faktur.

Ludzie na kolesiu, który to napisał różne psy wieszają, ale w końcu nie z kolesiem będziesz robił interes tylko na skrypcie, który napisał, nie?

Jest jeszcze coś takiego jak shopper. Można to nabyć razem z serwerem w home.pl, lub bezpośrednio u producenta.

Nie polecam. Żadnego wsparcia, żadnego forum, znikąd pomocy. Na odpowiedzi z biura czeka się po kilka dni. I często są to odpowiedzi typu: nie mamy na to teraz czasu, może w przyszłości. Poproście kogoś może Wam napisze. W d*pie mam taki support. Sam skrypt kosztuje w wersji podstawowej 520 w rozbudowanej chyba 790. Moim zdaniem się nie opłaca w to inwestować ani na home.pl ani u producenta.

Kilka dni temu stawiałam pewnej babce "na szybko" mały sklepik pod kilka sztuk kosmetyków.

Zrobiłam to na quick card. Bardzo przyjemny mały nierozbudowany skrypcik bazujący na plikach tekstowych.

Zero fajerwerków. W sam raz jak na początek.

Mówię: wszystko zależy od tego jak duży asortyment będziesz miał na sklepie i jakie są Twoje oczekiwania. Wtedy można dopiero coś sensownego doradzić.

Więc jak by co ... to wiesz co. :D

Opublikowano

Asortyment ograniczony. Do 50 elementów.

Zależy mi jednak na różnorodnych formach płatności: http://helion.pl/ - oni mają to fajnie zrobione. Różnorodność, panel klienta, status zamówienia. Niby proste, a skuteczne. Nic więcej mi nie trzeba.

Ile kosztowałoby wdrożenie przez Ciebie takiego systemu?

baner_dolny.png
Opublikowano

KQS ma wbudowaną obsługę 8 systemów płatności online:

mTRANSFER, PayU, Allpay.pl, przelewy24.pl, platnosci.pl, PayPal, MultiTransfer oraz moneybookers.

To chyba sporo :D

Co do tego jak i za ile to po pierwsze: muszę wiedzieć dokładnie czego chcesz(w zależności od tego co chcesz mogę krzyknąć od 1500 do 9tys albo i więcej), po drugie zapraszam na pw jeśli jesteś zainteresowany. Forum nie jest od takich rozmów. :/

Opublikowano

Póki co to zainteresowanie wstępne, które może w przyszłości przerodzi się w bardziej realne, wtedy się odezwę.

Nadal intensywnie pracuję nad wdrożeniem ezpublish. Nawet podjąłem już decyzję nie zmieniania hostingodawcy, bo admini home.pl pomogli mi postawić ten system u nich. Mocno próbna wersja sytemu zaczyna powoli wyglądać. Kłopot może być jednak z szablone, do którego narazie nie wiem jak się dobrać, ale jestem zdeterminowany więc powinno być ok.

baner_dolny.png