Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No to kolejne błędy po przejściu do wersji 3 forum. To naprawdę zaczyna być już wkurzające.

Jeden z userów twierdzi że Avast wywala mu alert podczas próby dodania pochwały, mi wywala alert Nod32 podczas próby wysłania Pw i tak to wygląda ja na screnie. Czy to wir, jak go namierzyć jeśli to on ?

Na SB również nod 32 blikuje dodanie wpisu.

post-422-0-99360600-1289847680_thumb.jpg

Edytowane przez ania07
  • Manager
Opublikowano

Daj cały link co to tam wskazuje, bo po adresie forum, początku identyfikatora sesji niewiele można napisać.

OO i widzisz - może dlatego nie mogę wejść, bo masz wira na FTP i mi NOD32 odrzuca połączenie. Nadmieniam, że kilka dni temu było wszystko w porządku. Musiało się to niedawno stać.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Tak Nod32 odrzuca połączenie, gdy go wyłączam mogę wejść dopiero w ACP, zgadza się.

Przykładowo:

2010-11-15 20:08:44 Ochrona protokołu HTTP plik http://www.kochamnarty.pl/index.php?&app=members&module=ajax&secure_key=b38e9038eb791fc3218d9af932ba9dfa&section=messenger&do=showQuickForm&toMemberID=1148 HTML/ScrInject.B.Gen wirus

połączenie zostało zakończone - poddany kwarantannie PIOTR-Komputer\PIOTR Wykryto zagrożenie podczas uzyskiwania dostępu do stron internetowych przez aplikację: C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe.

Czy coś jeszcze dodać ?

• Manager
Opublikowano

Kurcze, ktoś dodał jakiś syf do pliku conf_global.php. Usunąłem go. Upewnij się, że masz wgraną tę łatkę: http://community.invisionpower.com/topic/323970-ipboard-30x-31x-security-patch-released/

Zmień też hasło do SQL ( a potem edytuj ten plik ). Ja badam kod, co znalazłem.

To jakiś lolczysław z tej strony:

http://alexm.vrazrabotke.com.ua

Zbanuj ją w .htaccess!

I poproś admina o przeskanowanie FTP, bo może masz gdzieś jakiś syf jeszcze.

---

• Manager
Opublikowano

Problem nie jest na FTP, a właśnie w TC! Nie tak dawno wykryto w nim luki i ludzie tracili całe FTP i nie mogli dojść ładu, co się dzieje.

Moja rada: zmień TC na inny program, a potem edytuj plik conf_global.php - usuwając z niego wszystkie dziwne znaczki aż do <?php.

Cwany ten wirus! Teraz edytował plik index.php. Kod usunięty. Zmieniaj TC migiem (!).

---

Opublikowano

Nie ma to jak uprzedzenia. :D

Nie luki, ale nie szyfrowane zapisywanie haseł, które trojany potrafią ukraść i tą metodą przez ftp zarazić serwer. Od 7.5 jest w TC możliwość szyfrowania haseł (choć nie domyślna).

Twoja ukochana FileZilla do dzisiaj przechowuje niezaszyfrowane hasła w pliku xml, skąd trojany spokojnie je sobie wyciągają. :P

• Manager
Opublikowano

Polecam FlashFXP, bo sam używam, ale nie wszystkich może zadowalać płacić za bardzo dobre oprogramowanie, więc może z darmowych FileFilla? Słyszałem, że też ją ludzie polecają.

Banowanie :a: dodaj do pliku .htaccess taki wpis gdzieś na dole ( od nowej linii ):

Order Allow,Deny 
Allow from all 

Deny from 193.169.188.52

To IP serwera ukrytego pod tą domeną, co podawałem wyżej.

Twoja ukochana FileZilla do dzisiaj przechowuje niezaszyfrowane hasła w pliku xml, skąd trojany spokojnie je sobie wyciągają. :P

Kogo jest 'ukochaną' filezilla?

W każdym poście bronisz TC ( masz powiadomienia na dany keyword? :P )..

---

Opublikowano

FlashFXP zainstalowany, wersja testowa.

Order Allow,Deny

Allow from all

Deny from 193.169.188.52

dodałem do .htaccess już poprzez FlashFXP.

To wszystko co sam mogłem zrobić. Niestety, dalej alert mi wyskakuje :(

Opublikowano

Nie używasz, ale polecasz (patrz twój przedostatni post). :P

A każde zabezpieczenie jest tyle warte, co jego najsłabszy element - użytkownik. :)

• Manager
Opublikowano

Nie polecam - napisałem, że ludzie polecają:

pre_1289855312__2010-11-15_22-07-53.png

ania07: przeskanuj porządnie cały komputer - może to jakaś odmiana wirusa, co zainstalowała się w kilku miejscach? Pobierz również cały FTP i też przeskanuj. No trzeba działać. Szukanie wirusa nigdy do prostych ani szybkich nie należy.

---