Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Manager
Opublikowano

Hey,

to zależy, czy dane są przesyłane w systemie ticketów w połączeniu zabezpieczonym (np. SSL), a jeśli mailem to czy jest szyfrowany.

Ja generalnie, jeśli ktoś szczególnie obawia się o swoje dane stosuję proste zabezpieczenie: polecam zapisać dane w pliku .txt, spakować z hasłem, plik do mnie wysłać, a hasło wysłać SMS-em lub na inny adres e-mail bezpośrednio. Ma to swoją wadę - bo jednak gdzieś to hasło jest wysyłane w postaci jawnej.

Tylko metody szyfrujące kluczami (publiczny i prywatny) wg mnie zapewniają bezpieczeństwo.

Z drugiej strony nie warto wpadać w panikę i wysyłać dane, oczywiście zachowując zdrowy rozsądek.

A najlepiej zmieniać dane co kwartał lub częściej.

• Lubię to 2

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie to nie powinno się podawać hasła, do d*py z takim supportem.

Przykładowo PayPal, dla potwierdzenia tożsamości posiada kod PIN. Który powinno się podawać podczas kontaktu, kod taki jest przeznaczony wyłącznie do kontaktu.

Po to jest hasło, żeby zabezpieczyć Panel klienta, po to nazywa się "Hasłem" żeby było znane tylko nam, nikomu więcej.

Moim zdaniem to chore, dziwna polityka firmy :ph34r:

PS: W sumie zastanawiam się po co im hasło. Przecież jeśli to porządna firma, dbająca choć trochę o bezpieczeństwo klienta, posiada szyfrowane hasła.

Więc - Nie ma możliwości podglądu go w zwykłej formie, widzą tylko zaszyfrowane dane, więc po kiego im hasło???

Edytowane przez santoz