Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chcę stworzy automatycznie generowane menu w swojej aplikacji. Polegać to by polegało na umieszczeniu w głównym szablonie kodu:

<ul class='tab_bar no_title'>
<if test="$is_array($menuItems) AND count($menuItems)">
<foreach loop="$menuItems AS $menuModule => $menuData">
<li>
<if test="$menuData['isActive']">
	{$menuData['menuTitle']}
<else />
	<a href="{$menuData['moduleUrl']}">{$menuData['menuTitle']}</a>
</if>
</li>
</foreach>
</if>
</ul>

Jeżeli istnieje menu dla specjalnego modułu, to zostanie ono wypełnione na podstawie danego menu, podobnego do tego w IP.Nexus - wiem, że wszyscy wiedzą jak wygląda menu tego produktu :-) Ma to na celu ustawienie menu w miejscach, w których uważam, że będzie sensowne, np. w administracji paroma danymi, ale np. dla strony transakcji, gdzie jest wiele informacji już nie, z 2 powodów:

• Brak miejsca
  • Niepotrzebne menu dla tego typu strony

Czy jest jakiś sposób na to? O ile w modułach dałoby radę stworzyć interfejs i tam dodać takie metody o ile jak wyciągać nazwy modułów? Ustawiać prywatną, statyczną tablicę z tymi danymi? Efekt ma być taki, że dla niektórych stron będzie mój kod HTML, a dla niektórych widok jak w IP.Nexus, czyli obok menu, a obok treść.

Proszę o porady jak takie coś wykonać.

Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - add.png

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

Opublikowano (edytowane)

A co, wolisz 2 zdania, że na jednej stronie chcę menu, a na drugiej nie? :-)

Problem jest chyba dosyć dobrze wyjaśniony. Wiesz jak wygląda lewe menu w IP.Nexus? Jeżeli tak, to wiesz jak wyglądają strony w IP.Nexus - dla pewnych moich modułów w aplikacji potrzebuje DOKŁADNIE takie samo działanie. A dla niektórych całość będzie zajmował moduł, bez menu. Nic tu trudnego nie ma, oprócz samego pomysłu jak to wykonać, aby przy aktualizacjach nie bawić się w szablonach, a w jednym, ewentualnie dwóch miejscach w kodzie :-)

PS. Mała poprawka do opisu - jeżeli dodam np. 3 linki w menu głównym ( one zapewne będą ze statycznej tablicy ), to jeżeli dodam menu to potrzebuje tego do konkretnego modułu - nie do konkretnej sekcji, bo załóżmy, że zakładka 'Administracja' będzie składała się z 3 sekcji:

• Zarządzanie kontem
  • Zarządzanie płatnościami
  • Zarządzanie systemem

To są 3 osobne sekcje, a menu powinno wskazywać na te 3 linki. Nie wiem czy takie coś jest w ogóle wykonalne w obecnej architekturze IP.Board

Edytowane przez Largo

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!

Opublikowano

Jedna tablica - każdy element w niej to:

• zmienna logiczna, czy ma być generowane menu czy nie,
  • zmienna typu tablicowego - z owym menu.

Jeżeli Cię dobrze rozumiem to coś w ten deseń:

private static $_menuItems = array(	'administration' => array( 'generateMenu' => true,
														   'menuData'	  => array( 'menuUrl'   => 'section=account',
																					'isActive'  => $this->request['module'] == 'administration' && $this->request['section'] == 'account',
																					'menuTitle' => $this->lang->words['accountMenuLangBit']
																				   ),
																			 array( 'menuUrl'   => 'section=payments',
																					'isActive'  => $this->request['module'] == 'administration' && $this->request['section'] == 'payments',
																					'menuTitle' => $this->lang->words['paymentsMenuLangBit']
																				   )
														  ),
								'transactions'	 => array( 'generateMenu' => false,
														   'menuData'	  => array()
														  )
								);

Opublikowano (edytowane)

Tak, coś na wzór UCP.

Kumpel też mi doradzał interfejsy via UCP, ale tu jedno nie pasuje - mamy moduły i sekcje, jedynie po sekcjach możemy zaimplementować, a to nam podwoi/potroi/... tablice z danymi o innych sekcjach, do których użytkownik może nie mieć uprawnień. Mówisz, że takie rozwiązanie jest OK? A inne pomysły? Czy tylko ten pasuje do schematu?

PS. OK, wszystko git, tylko jak tą tablicę danych chcesz wypełnić? Nie mów, że w konstruktorze biblioteki mam tworzyć taką tablicę?

Edytowane przez Largo