Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeśli zły dział proszę o przeniesienie ... posiadam owy kod na odliczanie czasu na forum

<script type="text/javascript">
function CD(d,o,t,x){return[x=~~(t=(d-o)/864e5),x=~~(t=(t-x)*24), x=~~(t=(t-x)*60),~~((t-x)*60)]}
function R(t){
t=CD(new Date(2010,0,0,0,00,00),new Date());
document.getElementById('nowyrok').innerHTML='za '+t[0]+" dni, "+t[1]+" h, "+t[2]+" m, "+t[3]+"s"+" Nowy Rok";
if(!t[0]&&!t[1]&&!t[2]&&!t[3])document.getElementById('nowyrok').innerHTML='Koniec odliczania';
else setTimeout('R()',1e3);
}
onload=function(){R();}
</script>
<div id="nowyrok"></div>

jest ok ale nie mogę dodać go dwa razy , bo i tak pokazuje jeden

Prowadzę różne konkursy i dlatego obok chciałbym wstawić ile zostało do końca... Czy można coś z nim zrobić??

Edytowane przez groverr

Brak sygnatury

Opublikowano

function CD(d,o,t,x){return[x=~~(t=(d-o)/864e5),x=~~(t=(t-x)*24), x=~~(t=(t-x)*60),~~((t-x)*60)]}
function R(t){
document.getElementById('nowyrok').innerHTML='za '+t[0]+" dni, "+t[1]+" h, "+t[2]+" m, "+t[3]+"s"+" Nowy Rok";
if(!t[0]&&!t[1]&&!t[2]&&!t[3])document.getElementById('nowyrok').innerHTML='Koniec odliczania';
}
onload=function(){R();}
</script>

ID do tego jest <div id="nowyrok"></div>

drugi robiłem

function R(t){
document.getElementById('XXX').innerHTML='za '+t[0]+" dni, "+t[1]+" h, "+t[2]+" m, "+t[3]+"s"+" Nowy Rok";
if(!t[0]&&!t[1]&&!t[2]&&!t[3])document.getElementById('XXX').innerHTML='Koniec odliczania';
}
onload=function(){R();}
</script>

ID do tego jest <div id="XXX"></div>

wszystko w head a ID tam gdzie chciałem ...

Brak sygnatury

• Manager
Opublikowano

Nie ogarniam zbyt .js, ale może i nazwy funkcji warto zmienić? Poza tym ten kod jest strasznie ściśnięty, bez wcięć i trudno się go analizuje. Masz ładniejszą wersję?

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

A nie lepiej ten kod przepisać na jakiś bardziej 'elegancki'? Jeżeli chcesz kilka liczników, to logicznym jest, że wypada czas do końca gdzieś trzymać? Na dobry początek polecam stworzyć w tym kodzie zmienną globalną, coś w ten deseń:

<script type='text/javascript'>
var timers = new Object();
</script>]

W ten sposób możesz trzymać parę liczników, tak samo jak i ich ID. Kolejny logiczny krok jaki powinieneś zrobić to jest dosyć prosty. W miejsce gdzie dajesz licznik wyświetlasz span z ID, np:

var timers = new Object();
</script>
<span id="contest_{$contest['id']}"></span>
timers.contest_{$contest['id']} = 300;
</script>]

W ten sposób możesz mieć w tablicy aktywne konkursy. Jedyne co musisz zrobić to podstawić ID konkursów ( aby JS wiedział co i jak ) i czas, w takiej formie jakiej jest licznik zrobiony. To podpowiedzi - gotowca nie daję, bo mi się nie chcę robić :-)

Edytowane przez Largo
  • Lubię to 1

Jeżeli Ci pomogłem, nie zapomnij proszę o kliknięciu - add.png

Możesz liczyć na moją pomoc z zakresu: PHP5, MySQL, JavaScript i Ajax | W trakcie nauki CSS i xHTML!

W sprawie pomocy z zakresu IP.Board służę pomocą w dziale Zaawansowane programowanie IP.Board

Proszę o nie wysyłanie próśb PW o prywatną pomoc - pomagam JEDYNIE na forum lub na zlecenie!