Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pewien problem z forum..

Jeśli wejde w temat w którym jest post napisany przez usera, który ma polski znak w nicku to wywala to:

Illegal mix of collations (latin2_general_ci,IMPLICIT) and (latin1_swedish_ci,COERCIBLE) for operation '='

Temat może miec np 10 stron, 9 bedzie działało, ale np w 10tym jest w nicku postera polski znak i error.

Wiecie w czym problem i co z tym zrobić?

Wg mnie gryzą sie kodowania gdzieś tam, ale gdzie? I jak tego szukać....

Może wyrzucić wszystkie konta mające PL znak w nicku, ale jak je zlokalizować na forum majacym grubo ponad 20k userów i czy taki krok to nie głupota?

• Manager
Opublikowano

W PhpMyAdminie. Powiem tak: jeśli nigdy tego nie robiłeś to lepiej poćwicz na sucho. To jest o tyle skomplikowana sprawa, że nie mogę Ci napisać gotowca jak się to robi ponieważ to jest uzależnione od wielu czynników. Dlatego musisz poczytać o zmianie kodowania SQL lub jak pisałem wyżej - na sucho popróbować.

Jak coś nie jasne to pisz.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Po pierwsze sprawdz jakiego kodowania uzywaja twoje tabele i pola, sadze ze to jest latin1_swedish bo niezminels ich na latin2 lub uft8 przed instalacja forum.

A twoje forum korzysta z latin2, tak sadze :}

Opublikowano

Nie wiem jak to sprawdzić, moja wiedza kończy sie na wgrywaniu modów, skinów i ogólnej administracji forum, wiec wiem niewiele.

Ale mam to:

character_set_client latin2

character_set_connection latin2

character_set_database latin2

character_set_filesystem binary

character_set_results latin2

character_set_server latin2

character_set_system utf8

character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/

collation_connection latin2_general_ci

collation_database latin2_general_ci

collation_server latin2_general_ci

Może coś pomoże.

Problem pojawił sie po przenosinach forum z jednego dedyka na drugi. Przenosiny wykonywałeś DawPi osobiście blisko rok temu. Możliwe, ze pamiętasz, zgłaszałem Ci wtedy ten problem, ale nie naprawiłeś go.

• Manager
Opublikowano

Możliwe, że nie pamiętasz, dlaczego nie. :)

Odnośnie problemu - hm, zastanawiam się, co Ci napisać i nie wiem. Informacje dostałeś, teraz należałoby to zrobić, polegając np. na informacja znalezionych w sieci ( obsługa phpmyadmina, zmiana kodowania itd. ).

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.