Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak więc mam 11996 użytkowników, lecz ostatniego zarejestrowanego użytkownika to 12035. Jak możecie zauważyć - brakuje 39. Jak mogę ich dodać, bez sknocenia ID? Przeszukiwać po kolei całą kolumnę members i dodać ich w bazie, a potem przebudować? :P Jest jakiś prostszy sposób?

// KliczeK

In, and Out.

• Manager
Opublikowano

Jednym słowem: absolutnie tego NIE ruszać. ID zmieniają się na podstawie własności auto increment w tabelach - tak, liczba mnoga, jest zbyt dużo zależności by to ot tak sobie zmienić.

Jeśli nie chcesz sobie robić problemów to nie ruszaj tego.

Różnica może wynikać np. z kasowania użytkowników itp.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano
Różnica może wynikać np. z kasowania użytkowników itp.

Tak, wiem. Jednak chce to ruszać, żeby to naprawić. Chcę aby było USER = ID. Zrobię backup i pobawię się tym, no ale rozumiem że nie ma innego sposobu?

In, and Out.

• Manager
Opublikowano

Tzn. nie wiem co chcesz zrobić. Jeśli zmienić userom ID to użyj tej modyfikacji: Change Member ID 2.2, a potem koniecznie zmień wartości auto increment dla tabel, które są 'ruszane' przez modyfikację podaną wcześniej, czyli te które ja widzę, to:

CODE-BOX

$this->ipsclass->DB->do_update( 'admin_logs', array( 'member_id' => $new_mid ), "member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'admin_sessions', array( 'session_member_id' => $new_mid ), "session_member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'announcements', array( 'announce_member_id' => $new_mid ), "announce_member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'attachments', array( 'attach_member_id' => $new_mid ), "attach_member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'cal_events', array( 'event_member_id' => $new_mid ), "event_member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'contacts', array( 'contact_id' => $new_mid ), "contact_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'contacts', array( 'member_id' => $new_mid ), "member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'email_logs', array( 'from_member_id' => $new_mid ), "from_member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'email_logs', array( 'to_member_id' => $new_mid ), "to_member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'forum_tracker', array( 'member_id' => $new_mid ), "member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'forums', array( 'last_poster_id' => $new_mid ), "last_poster_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'member_extra', array( 'id' => $new_mid ), "id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'members', array( 'id' => $new_mid ), "id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'members_converge', array( 'converge_id' => $new_mid ), "converge_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'message_text', array( 'msg_author_id' => $new_mid ), "msg_author_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'message_topics', array( 'mt_from_id' => $new_mid ), "mt_from_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'message_topics', array( 'mt_to_id' => $new_mid ), "mt_to_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'message_topics', array( 'mt_owner_id' => $new_mid ), "mt_owner_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'moderator_logs', array( 'member_id' => $new_mid ), "member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'moderator_logs', array( 'member_id' => $new_mid ), "member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'moderators', array( 'member_id' => $new_mid ), "member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'pfields_content', array( 'member_id' => $new_mid ), "member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'polls', array( 'starter_id' => $new_mid ), "starter_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'posts', array( 'author_id' => $new_mid ), "author_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'search_results', array( 'member_id' => $new_mid ), "member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'sessions', array( 'member_id' => $new_mid ), "member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'topics', array( 'starter_id' => $new_mid ), "starter_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'topics', array( 'last_poster_id' => $new_mid ), "last_poster_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'topics_read', array( 'read_mid' => $new_mid ), "read_mid=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'tracker', array( 'member_id' => $new_mid ), "member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'validating', array( 'member_id' => $new_mid ), "member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'voters', array( 'member_id' => $new_mid ), "member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'warn_logs', array( 'wlog_mid' => $new_mid ), "wlog_mid=".$old_mid );

// These tables won't exist if you don't have the subs manager. Better check first.

if (is_dir( ROOT_PATH.'modules/subsmanager' ) )

{

$this->ipsclass->DB->do_update( 'subscription_logs', array( 'sublog_member_id' => $new_mid ), "sublog_member_id=".$old_mid );

$this->ipsclass->DB->do_update( 'subscription_trans', array( 'subtrans_member_id' => $new_mid ), "subtrans_member_id=".$old_mid );

---

Opublikowano

Nie, nie chce zmieniać nikomu ID. Bardziej myślałem nad taką procedurą:

Zerkam że w bazie nie ma nikogo o ID 24. Tak więc dodaje wpis w bazie z nowym użytkownikiem, który będzie miał ID 24. Tylko przeglądać całą bazę 12 tysięcy userów trochę zajmie. :P

In, and Out.

Opublikowano
Nie dodasz sobie tego ot tak. Moja procedura z wyżej daje na pewno lepsze efekty od Twojej. :P

Czyli jeżeli zarejestruje nowego użytkownika, zmienie mu ID na niższe i zrobie powyższe zapytania SQL, to następny użytkownik który się zarejestruje będzie miał ID takie jak użytkownik którego ja zarejestrowałem na samym początku, przed zmianą - tak?

In, and Out.

• Manager
Opublikowano
Czyli jeżeli zarejestruje nowego użytkownika, zmienie mu ID na niższe i zrobie powyższe zapytania SQL, to następny użytkownik który się zarejestruje będzie miał ID takie jak użytkownik którego ja zarejestrowałem na samym początku, przed zmianą - tak?

Jeśli pozmieniasz auto icrementy w tabelach to powinien tak dostać. Ale naprawdę nie zalecam tego typu działań. To gra nie warta efektu.

---