Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po przeniesieniu forum na nowy serwer przeglądarki uparcie ustawiają kodowanie iso-8859-1. Czy poza dodaniem do index.php:

header('Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2');

istnieje jakiś sposób na wymuszenie kodowania iso-8859-2?

W ACP > TOOLS & SETTINGS > System Settings > View All General Settings > General Configuration Document character set mam ustawiony na iso-8859-2 i nic to nie daje...

Edytowane przez Chani
  • Manager
Opublikowano

Można prosić o link do forum?

Wywal ten kod z index.php i nie stosuj takich amatorskich rozwiązań.

Sprawdź również we wrapperze czy aby ktoś nie wpisał na sztywno kodowania.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)
Można prosić o link do forum?

Wywal ten kod z index.php i nie stosuj takich amatorskich rozwiązań.

Sprawdź również we wrapperze czy aby ktoś nie wpisał na sztywno kodowania.

Nie ma we wrapperze na sztywno kodowania, wprawdzie próbowałam na sztywno tam ustawić, ale i tak żadnej różnicy nie było - przeglądarki wciąż ignorowały, więc dałam z powrotem charset=<% CHARSET %>.

Linka do forum wolałabym nie podawać, bo nie wiem czy właściciel forum by sobie tego życzył, a patrzenie się na forum i tak niewiele w tej kwestii może pomóc. Wstępnie po dodaniu tego kodu do index.php nie zepsuło kodowania nowych postów w bazie danych (a żeby było śmieszniej tam jest kodowanie utf8, choć metoda porównywania napisów w tabelach jest latin2_general_ci), więc chyba na razie nie mam wyboru i muszę zostać przy tym ''amatorskim rozwiązaniu'' :P Jednakże co właściwie może być przyczyną ignorowania ustawień ACP? W vbulletin mi się taka sytuacja nie zdarzyła...

Edytowane przez Chani
  • Manager
Opublikowano

Nie rozumiem dlaczego nie możesz podać linku - to jakieś tajemnicze forum o gusłach czy coś? Przecież chyba powinno mu zależeć na promocji itd.

Po zmianie kodowania zalecam przebudowę cache skinów - być może nie zapisuje do plików. Oczywiście wcześniej zmieniając chmody na wartość 777 dla katalogu cache/ i wszystkiego wewnątrz.

---

Opublikowano (edytowane)
Nie rozumiem dlaczego nie możesz podać linku - to jakieś tajemnicze forum o gusłach czy coś? Przecież chyba powinno mu zależeć na promocji itd.

Po zmianie kodowania zalecam przebudowę cache skinów - być może nie zapisuje do plików. Oczywiście wcześniej zmieniając chmody na wartość 777 dla katalogu cache/ i wszystkiego wewnątrz.

Zrobiłam przebudowę cache skinów, efekt jest taki,że przeglądarki nadal wymuszają iso-8859-1. Najśmieszniejsze jest to, że jak się spojrzy w źródło strony to jest niby poprawnie tj.:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> 
<html xml:lang="en" lang="en" xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

Tak więc z ustawień ACP jest wczytywane iso-8859-2 i to się pojawia w meta, a mimo to jest ignorowane... Ciekawa sprawa.

Edytowane przez Chani
  • Manager
Opublikowano

Ciekawa nie ciekawa - na czuja nie wiele mogę powiedzieć. Zbyłeś moją wypowiedź odnośnie linku - trudno.

Może masz jeszcze zapisane w cache przeglądarki 'stare' bity. Nie wiem, bo nie dajesz mi szansy sprawdzić.

---

Opublikowano
W źródle forum widzę dwa razy wpisy meta - sprawdź czy aby ta powtórka nie skutkowała właśnie takim obrotem spraw.

Fakt, tam niżej ktoś tak dodał, po usunięciu problem nie zniknął, na razie jedynie problemu nie ma, gdy dodam ten wpis do index.php.

Opublikowano
Ja już widzę wszystko w porządku na forum. :P

Właściciel narzekał, że mu krzaczy i dodałam do index.php:

Teraz jest dobrze, ale wciąż szukam alternatywnego rozwiązania, bo nie wiem czy to kiedyś nie zaszkodzi, gdzieś na innym forum czytałam, że takie rozwiązanie wywoływało problemy z bazą danych..

• Manager
Opublikowano
Właściciel narzekał, że mu krzaczy i dodałam do index.php:

Teraz jest dobrze, ale wciąż szukam alternatywnego rozwiązania, bo nie wiem czy to kiedyś nie zaszkodzi, gdzieś na innym forum czytałam, że takie rozwiązanie wywoływało problemy z bazą danych..

Kto to takie głupoty opowiada?

Bardzo ciężko jest mi zdiagnozować ten problem zdalnie. Bardzo.

---

Opublikowano (edytowane)

Jakie masz kodowanie w starej bazie, a jakie po przeniesieniu? Dzisiaj przenosiłem bazę komuś phpbb i problem leżał w tym że na starym hostingu metoda porównywania napisów była w latin2_general_ci, a po przeniesieniu w nowej było l: latin1_swedish_ci . Po zmianie kodowania przez administratora hostingu, po ponownym wgraniu wszystko jest ok. Nie wiem czy mam rację, ale może tutaj leży problem?

Edytowane przez Dr R.I.P
Opublikowano
Jakie masz kodowanie w starej bazie, a jakie po przeniesieniu? Dzisiaj przenosiłem bazę komuś phpbb i problem leżał w tym że na starym hostingu metoda porównywania napisów była w latin2_general_ci, a po przeniesieniu w nowej było l: latin1_swedish_ci . Po zmianie kodowania przez administratora hostingu, po ponownym wgraniu wszystko jest ok. Nie wiem czy mam rację, ale może tutaj leży problem?

Jak pisałam już wyżej, baza jest kodowana w utf8, metoda porównywania napisów w tabelach jest latin2_general_ci (nie wiem jak to jest z ipb, ale w vb pamietam, że jak się w configu nie wymusiło jakiegoś charsetu, to po prostu ustawiało taką metodę porówywania napisów, jaka akurat była w bazie ustawiona), przy konwersji baz danych dowiedziałam się, ze kodowanie bazy, a metoda porównywania napisów to 2 różne sprawy.. Wracając do tematu - gdyby problem leżał w bazie danych, forum by się wykrzaczało niezależnie od wybrania charsetu w przeglądarce - tego problemu nie ma - polskie znaki są ok po wybraniu iso-8859-2. Problem jest tym, że przeglądarki ignorują ustawienie charsetu w ACP, choć w źrodle widać

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

to przeglądarki to ignorują i ustawiają sobie kodowanie iso-8859-1, a przecież nikt po odświeżeniu strony, nie będzie zmieniał sobie co chwile kodowania na Środkowoeuropejski...

• Manager
Opublikowano

Wg mnie to problem nie jest w Twoim myśleniu, że przeglądarki sobie tak to rozpoznają, ale właśnie z tą bazą danych. Skoro tabele są w utf8 to może i forum tak ustaw? :P

---

Opublikowano (edytowane)
Wg mnie to problem nie jest w Twoim myśleniu, że przeglądarki sobie tak to rozpoznają, ale właśnie z tą bazą danych. Skoro tabele są w utf8 to może i forum tak ustaw? :P

Hmm.. mogę spróbować i zmienię te metodę porównywania napisów w tabelach na utf8. Jeśli jedno i drugie w utf8 będzie to problem powinien się rozwiązać samoistnie wtedy. Mam tylko nadzieję, że po tej operacji znów nie będą przeglądarki wybierać latin1, bo wartość globalna wszystkiego co związane z charsetami na tym hostingu (jak na większości hostingów zresztą) jest latin1 akurat (choć akurat dla tej bazy wszystkie zmienne związane z charsetami są w utf8).

Edytowane przez Chani