Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam problem moje forum działa bardzo wolno, po sprawdzałem co mogłem uznałem że to nie wina IPB. Napisałem do admina serwera a ten napisałeś że z serwerem wszystko ok a IPB nawala. Próbowałem włączyć tryb bezpieczny ale to nic nie daję.

Z e-maila od admina zacytuję fragment:

Z testu także wynikało że nagłówki wysyłane są 4 razy, proszę więc sprawdzić najpierw IPB

Korzystam z dodatków ale w trybie bezpiecznym jak rozumiem nie powinny działać.

Adres forum http://www.stalkerteam.pl. Proszę o informację czy faktycznie to może być coś po stronie IPB czy Admin chce mnie zbyć(serwer zapłacony z góry).

Edytowane przez portals
Opublikowano

Jedyny problem jaki zauważyłem to błędna ścieżka do śniegu:

<div class='ipsAd'><script type="text/javascript" src="[url="view-source:http://www.stalkerteam.pl/topic/3438-instalacja-solianki-i-dmx/public/js/snow/snowstorm.js"]public/js/snow/snowstorm.js[/url]"></script>

Np. na stronie:

http://www.stalkerteam.pl/topic/3438-instalacja-solianki-i-dmx/

Powoduje wczytanie:

http://www.stalkerteam.pl/topic/3438-instalacja-solianki-i-dmx/public/js/snow/snowstorm.js

A tu z kolei jest przekierowanie znów na:

http://www.stalkerteam.pl/topic/3438-instalacja-solianki-i-dmx/

Opublikowano (edytowane)

Serwer od Reselera a on ma go chyba z netdc.pl

Jedyny problem jaki zauważyłem to błędna ścieżka do śniegu:

Poprawiłem. Głupi błąd dzięki, za informację. Skoku wydajności nie ma.

Edytowane przez portals
Opublikowano

Mniemam że nie da Ci wyniku badania obciążenia dysków, ale skoro nie wysypuje się jeszcze php z magicznym errorem 500 to raczej nie jest to obciążenie procesora, skoro forum z dnia na dzień tak zaczęło działać (a tak to rozumiem) to zakładam właśnie że dysk ma problemy z wydajnością - dużo działań I/O i zanim wyplują nawet statyczne pliki to już mają problem.

Opublikowano
skoro forum z dnia na dzień tak zaczęło działać (a tak to rozumiem) to zakładam właśnie że dysk ma problemy z wydajnością - dużo działań I/O i zanim wyplują nawet statyczne pliki to już mają problem.

To nie było z dnia na dzień ale systematycznie coraz gorzej. Dzięki za informację, wygląda na to że wszyscy są zgodnie że to nie wina IPB a serwera.

Gość hiroshima
Opublikowano

Z tego co widzę, to forum działa dobrze. Jak domniemam problem występuje w "godzinach szczytu"? Dla formalności włącz debuga i sprawdzaj load serwera oraz czas ładowania skryptu. Informacje te porównaj z godzin porannych lub nocnych z tymi z godzin 16:00 - 22:00 i to na pewno wyjaśni wiele rzeczy :)

All in all - to nie jest wina IP.Board (jest wiele forów korzystających z tego skryptu, mają ogromne bazy, dużo userów online i gdyby to była wina skryptu, to wszyscy siedzieliby na przemie lub skorzystali z vB :P )

Jeśli problem będzie się nasilał porozmawiaj sobie z administratorem hostingu o przeniesieniu na inną maszynę, lub po prostu 'sam się przenieś' na lepszy hosting.

Opublikowano

O dziwo są podobne teraz to:

Aktualny czas: gru 20 2011 14:58 Ostatnia wizyta: dziś, 08:23 Czas wykonania: 0,9384 Obciążenie: -- Zapytania: 7 zapytań Gzip: GZIP włączone

zobaczymy jaki będzie na wieczór.

• Manager
Opublikowano

O dziwo są podobne teraz to:

Aktualny czas: gru 20 2011 14:58 Ostatnia wizyta: dziś, 08:23 Czas wykonania: 0,9384 Obciążenie: -- Zapytania: 7 zapytań Gzip: GZIP włączone

A to to co to ma być?

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

Czas wykonywania skryptu to rzecz marginalna.

Rzecz która zwykle daje największy spadek wczytywania stron i wymaga bardzo mało wysiłku do implementacji to dodanie nagłówków max-age do wszystkich statycznych elementów witryny.

Robi się to dlatego, że za każdym razem jak twoja strona (forum) jest wczytywane do przeglądarka odpytuje po kolei każdy element strony (grafiki, css, js, ...) czy nie uległ on przypadkiem zmianie, co oczywiście chwile trwa i jest zwykle zbędne.

Najprostszym sposobem na dodanie takich nagłówków jest umieszczenie pliku .htaccess o odpowiedniej treści w katalogu gdzie przechowujemy nasze statyczne pliki. Przykład:

<FilesMatch "\.(ico|jpg|jpeg|png|gif|js|css|swf)$">
Header set Cache-Control "max-age=86400, public"
</FilesMatch>

Czas podajemy w sekundach. W tym wypadku 24h. Można dla różnych rozszerzeń określić różny czas.

Cała zabawa spowoduje, że przez określony czas przeglądarki nie będą sprawdzać czy posiadana w cache wersja pliku jest aktualna.

W sumie to jest tylko wierzchołek góry lodowej jeśli chodzi o optymalizacje www, ale jak pisałem najprościej jest to zaimplementować i daje dobre efekty.

Edytowane przez zelo
  • Lubię to 3