Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po dwóch tygodniach bez efektownego konsultowania się z administratorami mojego hostingu (linuxpl.com) nadal nie mogę sobie poradzić z ustawieniem poczty na silniku IP.Board.

Wcześniej miałem ustawione tak, że podałem dane SMTP poczty gmail i wszystkie wiadomości z [email protected] były odbierane na mój prywatny email, a wysyłane do użytkowników forum z [email protected] - sytuacja dotyczy skryptu phpBB2.

Po instalacji maile dochodziły normalnie do użytkowników, wszystko działało ok, ale wiadomości pisane pod adres forum nie były odbierane przez moje konto gmail.

Dodałem więc dane smtp i ustawiłem t wszystko jak w innych tematach założonych na tym forum:

smtp.gmail.com / tls://smtp.gmail.com / ssl://smtp.gmail.com

porty do tls 587 lub ssl 465

Niestety nic to nie dało. Postanowiłem, więc zmienić rekordy MX w hostingu na te od google:

ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.PL. MX 20

ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.PL. MX 30

ASPMX.L.GOOGLE.PL. MX 10

ASPMX2.GOOGLEMAIL.PL. MX 40

ASPMX3.GOOGLEMAIL.PL. MX 50

Wszystkie wiadomości albo nie dochodzą do mnie na gmaila (tylko na pocztę znajdującą się na hostingu), albo dochodzą informacje o błędnym adresie, do którego wiadomość nie mogła być dostarczona.

Proszę o pomoc bo już od prawie miesiąca długie tych ustawkach bez efektu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jednak wina po stronie hostingu, zostałem poinformowany o zmianie MX'ów co było niepotrzebne. Po napisaniu na dres email administracji hostingu i wyjaśnienie sytuacji udało się nam szybko wykryć przyczynę problemu i ją naprawić.

operacja przebiegła mniej więcej tak:

- Przywrócenie MX'ów standardowych.

- Zmiana DNS

- Dodanie Aliasu przekierowania z poczty A na pocztę B

- Ustawienia w IP.Board standardowe, czyli tylko podane adresy email in/outcoming domeny oraz reszta to jak w standardzie localhost i port 25

Pomoc z hostingu była natychmiastowo w ciągu 1-2minut wieczorem koło godziny 22 oraz dziś rano po kolejnych testach w ciągu minuty odpowiedź z informacją pomocy.

PS: hosting linuxpl.com - serdecznie polecam. Problem rozwiązany.

• Lubię to 1
  • Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.