Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich! :)

Otóż mój problem może okazać się banalny, jednak nie mam pojęcia jak przez niego przebrnąć:

Ustawione mam aktywację kont nowych userów przez nich samych oraz administratora...

I teraz zaczyna się problem

Chciałbym aby wysyłała się wiadomość prywatna do nieaktywnego użytkownika, zaraz po zarejestrowaniu, jednak ta grupa nie ma dostępu do PM więc user żadnego info nie dostaje. (Da się to zmienić?)

Ustawiłem w takim razie wysyłanie wiad. na maila, jednak przy rejestracji przychodzi tylko wiadomość z forum z linkiem aktywacyjnym do konta....

Zastanawiam się czy da się to jakoś zmienić lub czy po prostu ominąć to w inny sposób i zrobić jakieś wyskakujące okienko z informacją dla niepotwierdzonych userów? :)

Edytowane przez Razor123445
  • Manager
Opublikowano

W jakim celu takie coś chcesz mieć? Jeśli grupa oczekujących nie może otrzymywać PM, więc najzwyczajniej w świecie przejdź do edycji tejże i tę opcję im włącz.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

No tak... Na śmierć zapomniałem! -_- PM działa... jednak mail nadal nie.

Po co mi to? Eliminacja ludzi którzy nie potrafią używać mózgu i dzieciarni, której pełno niestety wszędzie i potrafi cholernie nasyfić.

Opublikowano

Aplikacje -> Auto Welcome Members

Ustawione mam wysyłanie maila "powitalnego", jednak na pocztę przychodzi tylko wiadomość z linkiem do aktywacji konta, nie przychodzi mail powitalny.

Opublikowano

Wiem w czym jest problem... Funkcja działa ale dla użytkowników którzy mają aktywowane konto nie tylko przez aktywację mailem, a przez administratora.

Co można na to zaradzić?

Opublikowano (edytowane)

Chyba mam rozwiązanie Twojego problemu. Chyba. Pytanie brzmi- Czy w momencie gdy ustawiasz aktywację kont wyłącznie przez Użytkownika, czyli opcję "User Email validation" to czy wtedy Użytkownik dostaje mail aktywacyjny? Sprawdź to, zakładając konto testowe, tak jakby się rejestrował nowy Użytkownik (nie przez panel). Bo jeśli nie dostaje, to będzie oznaczało złą konfigurację poczty wychodzącej. Być może korzystasz z lokalnej funkcji "mail" ale teraz to zależy od tego z jakiego hostingu korzystasz. Może tak być, że Twoje maile, trafiają od razu do spam boxu, lub są blokowane przez operatora poczty na którą ten mail przychodzi. Wiem co mówię, miałem podobne problemy ale sobie z nimi poradziłem, jeśli będziesz chciał, powiem Ci jak skonfigurować SMTP zewnętrzny mail, aby nie korzystać z wbudowanej funkcji mail na serwerze.

Sprawdź:

Włącz aktywację kont wyłącznie poprzez Użytkownika "User Email Validation".

załóż jakieś konto na o2 (nie na Interii, nie na onecie)

Stwórz Użytkownika, który się będzie posługiwał tym mailem. Zarejestruj się "nim"na Forum.

Zobacz, czy na ten mail, przyszedł link aktywacyjny z Forum.

Jeśli tak, spróbuj z Użytkownikiem, któremu stwórz wcześniej mail na Interii lub na onecie. Jeśli na te adresy aktywacja nie przyjdzie, powiem Ci jak skonfigurować SMTP tak że będziesz miał spokój z limitami opcji mail na serwerze. Ponadto, IP hosta który wysyła te pocztę, może być już dawno zbanowany np na onecie i na interii, bo ich roboty potraktują Cię jak spamera (jeśli masz duże Forum, lub ktoś na hoście z którego korzystasz, ma). Korzystam z tego samego dodatku o którym tu mowa i u mnie działa wyśminicie, zarówno e mail jak i PW przychodzi. Ale ja korzystam z poczty ustawionej z zewnątrz poprzez SMTP

Edytowane przez semenedar
Opublikowano

U mnie problem jest innej maści.

Zależy mi na tym aby user dostawał taką wiadomość przy niepełnej aktywacji konta. Wiadomości dostarczane są dopiero w momencie kiedy user i admin zatwierdzi konto, zaś mi zależy na tym aby były dostarczane po aktywacji przez usera, ale przed aktywacją przez admina.

Robiłem już takie testy i wychodzi chyba na to, że pozostaje jedynie taka opcja jak napisał już DawPi, czyli edycja kodu rozszerzenia... :|

Opublikowano (edytowane)

Ten mod tak nie funkcjonuje ;) To PW lub mail, dostanie tylko taki Użytkownik który już przeszedł walidację konta, czyli potwierdził link aktywacyjny. A to się nagadałem :D A nie wystarczy odpowiednio zredagować tej wiadomości PW wysyłanej przez ten system? Tak na dobrą sprawę po kiego diabła Ci uświadamiać Użytkowników, którzy nie dokonali pełnej aktywacji konta o czymkolwiek ;) Zresztą, Twoja sprawa.

Opublikowano (edytowane)

Albo lepiej. Przecież masz langi w public_email w tłumaczeniach. Więc po prostu przeredaguj tę treść która idzie wraz z linkiem aktywacyjnym do nowego Użytkownika, dodaj sobie co tam miało być zawarte w tym mailu który nie nadchodzi i masz to samo. Po co Ci ten mod wobec tego?

Opublikowano (edytowane)

Prowadzę forum modelarskie, często pojawia się tam duuużo dzieci (w tym takich mniej rozumnych) i... no właśnie.

Trzeba jakoś temu zaradzić, wpadłem na pomysł taki, że osoby zarejestrowane jednak nie zatwierdzone przed administratora MUSZĄ napisać coś o sobie w powitalni - przedstawić się, skąd się jest, czym się interesuje itp... W zależności jak to zrobi, albo dostanie aktywacje konta, albo nie. Za dużo tzw. "Neokidów" się rozsiało i coś trzeba było wymyślić. ;)

EDIT:

Nie jestem w temacie, dlatego chciałem zrobić to w ten sposób, jak widać zły. :D

Albo lepiej. Przecież masz langi w public_email w tłumaczeniach.

Można prosić o rozwinięcie myśli? :)

Edytowane przez Razor123445
Opublikowano (edytowane)

Rozwijam myśl zatem :D

Wejdź do Panelu Administratora. Dalej zakładka wygląd --> tłumaczenia, patrz screen:

post-13563-0-35569300-1336906460_thumb.p

Wybierasz Język Polski rzecz jasna. Po kliknięciu w Polski, masz dostępne wszystkie paczki tłumaczeń. Interesuje Cię zakładka "System" i w niej "public_email_content" patrz screen:

post-13563-0-14124000-1336906696_thumb.p

Otwierasz to tłumaczenie. I sobie edytujesz, patrz screen:

post-13563-0-20252000-1336906843_thumb.p

Ten mail, przychodzi do każdego kto się zarejestrował i jeszcze nie potwierdził swojego konta. Więc wpisz tam sobie co chcesz, pamiętając o pozostawieniu odpowiednich wartości #BOARD_NAME# i tym podobnych. Dopisz co chcesz. Zatwierdź. Od tej pory, Userzy będą dostawali Twój przeredagowany mail.

I już. Mod, jest Ci niepotrzebny, albo go sobie wykorzystaj, aby ludziom którzy już potwierdzili konto, powiedzieć o konieczności napisania postu w topiku powitalnym, itd. Pasi Ci to? :D

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Chwilunia. Na drugiej podstronie tłumaczenia w pliku public_email_content masz maila aktywującego. Więc ostatni screen w poprzednim poście, miał być inny. Odnajdź reg_vaidate na drugiej podstronie:

post-13563-0-53601900-1336907344_thumb.p

i edytuj. Ten mail, to jest aktywacja ;)

Opublikowano

Prowadzę forum modelarskie, często pojawia się tam duuużo dzieci (w tym takich mniej rozumnych) i... no właśnie.

Trzeba jakoś temu zaradzić, wpadłem na pomysł taki, że osoby zarejestrowane jednak nie zatwierdzone przed administratora MUSZĄ napisać coś o sobie w powitalni - przedstawić się, skąd się jest, czym się interesuje itp... W zależności jak to zrobi, albo dostanie aktywacje konta, albo nie. Za dużo tzw. "Neokidów" się rozsiało i coś trzeba było wymyślić. ;)

A czy nie prościej stworzyć "wejściową" grupę, dać jej dostęp do pisania tylko w "powitalni", bez automatycznego awansu (można też włączyć zatwierdzanie postów), a w Regulaminie zawrzeć te zasady (nie na samym początku ;) )?

Same zasady zniechęcą niektórych do prób rejestracji, masz duże prawdopodobieństwo, że Regulamin został przeczytany (co już samo w sobie jest pewną weryfikacją poziomu usera), a twoje wymagania zostaną spełnione. :)