Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

ROZWIĄZANY: Brak polskich fontów po przeniesieniu na nowy serwer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jaki jest sens zakładania nowego tematu jezeli typ problemu taki sam, ale ok.

Witam Was ;]

Mam problem z przeniesieniem bazy. Na serwer domowy przenosilem wszystko spoko, sprawdzalem na jednym darmowym i tez problemow nie bylo, lecz przy przenoszeniu na home.pl mam krzaczki.

W starej bazie miałem tak:

pre_1338973290__old.png

A w nowej mam tak:

pre_1338973324__new.png

Czyli nic nie nie różni oprócz typu tabel (w starej: MyISAM,w nowej: InnoDB), czytajac w internecie nie powinno to przeszkadzac kodowaniu "bo to nie ma nic do tego", lecz i tak mnie korcilo i pozamienialem MyISAM na InnoDB bez skutku.

Na forum wygląda to tak:

STARA: Shoutbox nie służy do rozwiązywania problemów, od tego jest forum!

NOWA: Shoutbox nie s??u??y do rozwi�?zywania problem??w, od tego jest forum!

W bazie tak:

STARA: Shoutbox nie służy do rozwiązywania problemów, od tego jest forum!

NOWA: Shoutbox nie służy do rozwiązywania problemów, od tego jest forum!

Czyli tak jakby baza byla spoko a forum czytalo to zle ? o.O

EDIT, rozmawiajac z konsulentem home.pl powiedział

Uprzejmie informujemy, iż umieszczony zrzut bazy danych posiada kodowanie UTF-8. Dodatkowo sam zrzut zawiera już w sobie znaki specjalne, które powodują niewłaściwe wyświetlanie się strony.

Moim zdaniem bullshit? Co to za problem klikniecie w export i potem importowanie tego w innym miejscu przy takim samym kodowaniu.. Tym bardziej ze sprawdzalem na 2 serwerach i dziala, tylko u nich nie chce..

Edytowane przez DjKolo
Opublikowano (edytowane)

Przy latin2 krzaki byly dalej ale problemu nie bylo z forum, po zmianie na utf8

This issue is generally caused by changing your character set in the ACP to one that does not support data stored in the rest of your settings, or by restoring a database backup/completing a server transfer and importing your database tables using the wrong character set or collation. You should contact IPS Technical Support for further assistance.

p.s

zrobilem to co powiedziales bez ponownego wgrywania bazy

Edytowane przez DjKolo
Opublikowano (edytowane)

Uff teraz to już w ogóle masakra

przyklad: [#404] Nie udało się odnaleźć strony, którą próbujesz wyświetlić. Kliknij tutaj, aby powrócić do strony głównej

Nie chce być nie miły, i wiem że jak bedziesz chciał to sam zapytasz, ale może byś chciał sam spróbować zrobić eksport a potem import? Choć szczerze wątpie bym popełniał jakiś błąd.. :/

Edytowane przez DjKolo
  • Manager
Opublikowano

Nawet jakbym chciał to dziś i tak nie mam czasu na nową pracę, a z doświadczenia wiem, że takie coś albo się kończy w paręnaście minut albo w pół dnia. ;)

• Lubię to 1

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Hm to masz jakiś inny pomysl co jeszcze moglbym sprobowac? Moze home.pl ma racje i problem juz jest w bazie, lecz stary hosting czyta to dobrze. Kurde nie wiem co robić całą noc przesiedzialem i teraz też, zero pomysłów :/

Opublikowano (edytowane)

DawPi moze to Ci pomoze by mnie jakos nakierowac.. zainstalowalem czyste forum na nowej bazie obok.

Jako typ dalem InnoDB a kodowanie w bazie ustawilem na latin1_swedish_ci.

Forum sie zainstalowalo, wiadomo po angielsku. Klikam w testowy temat i error, wchodze do cache a tam

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Date: Wed, 06 Jun 2012 11:53:58 +0000

Error: 1267 - Illegal mix of collations (latin1_swedish_ci,IMPLICIT) and (latin2_general_ci,COERCIBLE) for operation '='

IP Address: 80.162.51.77 - /test/index.php?/forum/2-a-test-forum/

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wyglada jak by hosting mial inna konfiguracje i nie chcial za chiny czytac tej bazy lub serwer wplywa jakos na czytanie tego w forum, kosmiczne myslenie ale tylko to mi pozostalo :icon_surprised:

Edytowane przez DjKolo
Opublikowano
Jedziesz: - latin2 lub utf8 spróbuj.

Temat do zamkniecia. :)

Postanowilem skorzystac z tego nastepnie zalogowalem sie na stary hosting gdzie wszystko mi jeszcze dzialalo, zrobiłem temat z treścią:

Ą=Ć=Ę=Ł=Ń=Ó=Ś=Ż=Ź

ą=ć=ę=ł=ń=ó=ś=ż=ź

w bazie otrzymałem coś takiego:

Ä„=Ć=Ę=Å=Ń=Ó=Åš=Å»=Å

ą=ć=ę=ł=ń=ó=ś=ż=ź

Ze wzgledu na to iż po imporcie bazy wyskakiwaly te same znaki na forum

ściagnalem baze, otworzylem w Notepad++, CTRL+H i zamieniałem i już wszystko działa :)

Mogłem się pobawić wcześniej pół godziny i było by z głowy niż szperać szukać 20 godzin jak to zrobic jednym kliknieciem.

Ale DawPi twój post był bardzo pomocny, dzieki za pomoc.

btw po wszystkim wgralem baze i musiałem wykonać UpgradeFinish tak jak DawPi napisał, inaczej forum mi sie nie chciało odpalić nawet bez zmian w plikach.

może komuś się to przyda :)

p.s

czy musze usuwać teraz te:

mysql_query($this->connection_id, 'SET character_set_connection=utf8');
          mysql_query($this->connection_id, 'SET character_set_client=utf8');                 
          mysql_query($this->connection_id, 'SET character_set_results=utf8');
          mysql_query($this->connection_id, "SET names utf8;");

Odpowiedź i zamknij temat :)

Jeszcze raz dzieki

• Lubię to 1
  • Manager
Opublikowano

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.