Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W panelu ostrzeżeń usera po wybraniu powodu na dole ukazuje się przycisk kara "Zmień"

Po kliknięciu rozwijają się rodzaje kar i na samym dole funkcja "Przenieś również do" i tu są wymienione wszystkie grupy do których można usera przenieść.

Jak to wyłączyć albo jak ograniczyć ilość grup?

Wiem że można ze skinów powycinać ale może jest jakiś inny , bardziej "cywilizowany" sposób??

Ja nie chcę żeby S-moderator mógł mi mianować moderatorów za karę! :D

Opublikowano (edytowane)

Nic nie musisz wycinać ze skinów. Najpierw się skieruj do Grup w Panelu Administracyjnym i nadaj ograniczenia uprawnień tym grupom, które mają dostęp do ACP. Użytkownicy--> Ograniczenia. Oczywiście nie sam sobie Adminowi, tylko Super Moderatorom ogranicz możliwość przenoszenia Użytkowników do grup Administracyjnych. Wtedy nie będą mogli niechcąco wypromować kogoś za karę. To po pierwsze, ale to nie rozwiązuje całkiem problemu. Po drugie, wejdź w Ustawienia -->Members--> Warning and Moderation i ustaw "Allow moderators to set custom punishment if no Warning Action is set" Na NIE. i kolejną opcję "Allow moderators to use "Other" reason" na NIE. Wtedy S- Moderatorzy, nie będą mogli wybierać własnych akcji, i będą musieli korzystać z predefiniowanych przez Ciebie kar.

Warto też odfajkować na NIE opcję "Users must acknowledge issued warnings before posting again?". Myślałem wcześniej że to taka świetna funkcja, ale jak się okazuje wprowadza niezłe zamieszanie, bo Użytkownik jest informowany o tym że MUSI przeczytać ostrzeżenie aby móc dalej pisać posty na forum dopiero wówczas, gdy próbuje odpowiedzieć w temacie za pomocą górnego przycisku "Odpowiedz" czyli dopiero wtedy gdy chce użyć pełnego edytora odpowiedzi. Na wejściu, nie ma o tym żadnej informacji. Użytkownik nie wie, dlaczego nie widzi edytora szybkiej odpowiedzi i sam się musi domyślić żeby skorzystać z pełnej odpowiedzi. Dopiero wtedy jego oczom tadaaaaaaaaaam... ukazuje się treść ostrzezenia i pole do wstawienia ptaszka i przycisk potwierdzenia że się z ostrzeżeniem zapoznał. Wtedy też (po odfajkowaniu ostrzeżenia) łaskawie powraca mu edytor szybkiej odpowiedzi. Co innego, gdyby to działało na wejściu na forum, (tak jak modyfikacja TOS- Terms of Service) , lub działało już w edytorze szybkiej odpowiedzi. To wtedy byłaby to dobra rzecz.

Moderatorzy działów, (czyli nie Super Moderatorzy) i tak nie mają dostępu ani do ACP ani do panelu Moderatora, więc tu problemu nie ma.

Edytowane przez semenedar
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki za podpowiedź - ale to nie jest to o co mi chodziło. :(

Sprawdziłem - Po wprowadzeniu tych nastaw zakres kar jest mocno ograniczony, zbyt mocno.

A mi chodzi tylko o ograniczenie przenoszenia do innych grup, reszta jest OK.

Opublikowano (edytowane)

Co znaczy że zakres kar jest mocno ograniczony, zbyt mocno? :) A zdefiniowałeś powody i akcje w ACP? Dodałeś do akcji punkty karne? Zrób choćby i z dwieście powodów i akcji i niech sobie z pośród tego S- Moderatorzy wybierają karę, którą chcą kogoś uraczyć. To chyba lepiej jak Ty ustalisz "taryfikator" którym inni się będą na sztywno posługiwać. Wybierają powód (do którego podpięta jest juz gotowa akcja) i finito.

Edytowane przez semenedar