Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Problem z klawiaturą w notebook'u - Samsung nc110

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, piszę z prośbą o pomoc.

Mam problem z klawiaturą w Samung'u nc110 

samsung-nc110-blacka.jpg_resize_430x275.

Nie działają wszystkie przyciski klawiatury.

Jedynie: c,v,n, 

Oraz: j (które wyświetla się jako 0) i k (które wyświetla się na ekranie jako 1)

Laptop był w serwisie - stwierdzili tam, że został zalany.
Jednak korzystałem z niego tylko ja - i zalany nie był.

Chciałem wyczyścić klawiaturę - ale nie było pod nią brudu i żadnych innych śladów zalania.

Problem pojawił się pierwszy raz - podczas codziennego korzystania.

Dzień wcześniej, czy nawet więcej - nic z laptopem się nie działo.
Leżał tam gdzie zawsze.

Któregoś dnia po godzinie korzystania klawiatura przestała działać poprawnie.

Kiedy wcisnę klawisz [FN] i przytrzymam go - wtedy normalnie zamiast 0, czy 1 wyświetla się j i k - ale inne przyciski nie działają w ogóle.

W czym może tkwić problem ?

W serwisie nie zrobili. 

Opublikowano

Dlaczego nie zrobili? Jeśli przedmiot jest na gwarancji, to mają obowiązek go naprawić. No chyba, że ją anulują, to powinni powiedzieć co jest zepsute i wystawić koszt naprawy. Jeśli nie zrobili ani tego ani tego, zanieść netbooka do innego, najlepiej autoryzowanego serwisu.

Opublikowano

Jurij, dałem go do punktu, w którym kupowałem - był brany w orange, z internetem na umowę i był na gwarancji.

Facet wysłał do serwisu - minęły dwa miesiące, laptop przyszedł a facet powiedział, że był zalany i dlatego go nie naprawią w ramach gwarancji. 

Opublikowano (edytowane)

Uwierz mi, w serwisach robią różne dziwne rzeczy, żeby tylko anulować gwarancję. Wrzucają produkty do pojemników z wodą, robią fotki że coś bylo lutowane na własną rękę i tak dalej. I te tłumaczenia naprawdę są nieistotne. Istotne jest to, czy:

1. Anulowali Ci gwarancję? Jeśli nie, poszukaj autoryzowanego serwisu Samsunga. Nie zanoś do Orange, bo oni mają podpisaną umowę z konkretnym serwisem. Możesz się dopytać jaki to serwis i odesłać do innego z reklamacją / odwołaniem. Pomijając fakt, że 2 miesiące czekania to jakaś kpina.

2. Jeśli tak, poszukaj innego dobrego serwisu Samsunga w Twojej okolicy. Nieautoryzowanego - będzie taniej.

3. Jeśli pierwsza i druga opcja odpada, to poszukaj w sieci instrukcji serwisowej do tego samsunga, rozbierz go, sprawdź czy coś nie pokorodowało. Wybór części jest: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=samsung+nc110+klawiatura , zamontuj, poskładaj, problem miejmy nadzieję solved :)

Edytowane przez Jurij
Opublikowano

Hmm.. A może to coś od strony sterowników? Pamiętam że na poprzednim lapku miałem coś podobnego, i bo wgraniu ponownym bodajże (nie jestem pewien, do było dość dawno) biosu, zaczeło śmigać :)

Obiawy były całkiem podobne..

Zapraszam na moje portfolio oraz bloga wojtusdev.pl

Opublikowano
Chciałem wyczyścić klawiaturę - ale nie było pod nią brudu i żadnych innych śladów zalania.

Mam rozumieć, że wyjmowałeś klawiaturę i odpinałeś pasek złącza? Przed czy po "naprawie"?

Oczyściłeś końcówkę paska i dobrze zapiąłeś? Na zewnętrznej klawiaturze działa?