Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

• Manager
Opublikowano

Hejka.

Sprawa ma się tak - swego czasu coś komuś musiałem przegrać. Padło na nośnik SanDisk Cruzer Contour o pojemności 16GB. Coś takiego:

pre_1360093304__sandisk-cruzer-contour-u

Po pewnym czasie wrócił do mnie, ale go nie sprawdzałem, tylko odłożyłem do szuflady. Po jakimś czasie znów próbowałem go użyć, ale tutaj zonk - pad. Nie jest rozpoznawany przez system po podłączeniu. Nullo. Jakby zdechł.

Teraz pod Win8 sprawdzam sobie zarządzanie dyskami i światełko w tunelu jest:

pre_1360093562__2013-02-05_20-45-05.png

pre_1360093573__2013-02-05_20-45-17.png

Czuli gdzieś tam coś tam się tli. ;) Pytanie tylko jak wzniecić ten żarzyk, by zapłonął prężnym 16GB płomieniem?

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

Mogłeś w taki sposób właśnie zj***** porty usb sam tak kiedyś zrobiłem i mi porty nie działały .

Edytowane przez MJayFace

Coś tam wiem o IPB.

Daj lubie to jak pomoge.

Opublikowano (edytowane)

Może ktoś coś chciał z telewizora nagrać? ;)

Zacznij może od USB Disk Storage Format Tool, a jak nic z tego nie wyjdzie to zainteresuj się HDD Low Level Format Tool i BOOTICE. Pewności, że pomoże nie gwarantuję.

Edytowane przez Gonzo
Opublikowano

Nie, wyciąganie czy nie wyciąganie pendriva podczas pracy nic mu nie szkodzi, tylko zbuforowanym plikom. 

Ja bym raczej odpalił jakiś soft testujący napędy, ew może linuxowy fdisk, czy hdparm coś by pokazał. 

logopiwoorgsmall.png

piwo.org - polski portal piwowarski

Opublikowano

Porty są OK. Pen sprawdzany na 3 komputerach.

Ale to chodzi o porty twojego komputera nie pendrive .

Coś tam wiem o IPB.

Daj lubie to jak pomoge.

Opublikowano

Oczywiście że przetestowanie to podstawa. A jeżeli jesteś całkiem zielony, to o zabawach w ratowanie pena możesz przeczytać np. tutaj. :)

• Manager
Opublikowano

Jedyny program, który chociaż widzi ten pendrive to USB Disk Storage Format Tool, ale przy próbie użycia daje info, że nie może znaleźć nośnika. :o

---

Opublikowano (edytowane)

Ja się obawiam, że niestety mu się padło.   :( To chyba dość świeży model, wydaje mi się, że da się go zareklamować jak nie u nas, to pewnie w biurach zachodnich dealerów tego producenta.

Edytowane przez elroy
logopiwoorgsmall.png

• Manager
Opublikowano

No nic, po przeczytaniu stron w języku rosyjskim i chińskim chyba oddam go do znajomego, który ma większe pojęcie o tym. Dzięki za zaangażowanie.

---

Opublikowano

Ale dużo nie wykombinuje, bo pewnie padła któraś z kości pamięci, lub interface IO i bez wylutowania jej (jak ma się sprzęt do montażu powierzchniowego) wiele się nie zdziała.  Chociaż jak ma, to naprawa nie będzie droga. Parę złotych. 

Poważnie odesłałbym ja do producenta, lub lokalnego biura na zachodzie. Powinni Ci przysłać nowy.

logopiwoorgsmall.png

Opublikowano

Papiery, paragony, pieczątki itp to tylko u nas... W innych krajach po prostu piszesz maila, dołączasz zdjęcia i jeżeli producent jest fair (a zwykle jest), to Ci odeślą nowego. Namawiam, bo wiem z codziennej pracy, że tak to niestety działa. Ich to i tak nic nie kosztuje, bo do każdej partii towaru zwykle jest od razu dołączana pula na wymianę, gifty, marketing etc. Nie wiem oczywiście na ile koszt pendrive jest opłacalny w stosunku do wysyłki do Niemiec, albo Holandii.

logopiwoorgsmall.png

Gość ratosluaf
Opublikowano

Na hardkora: sprawdź ścieżki na płytce drukowanej na nośniku - pewnie odlutowane jest coś przy samym wtyku, bo jest rozpoznawany, ale jako napęd, bez nośnika, czyli tak, jakby pamięć była odłączona.

Opublikowano (edytowane)

Gdyby ten pendrive rzeczywiście padł, czy gdyby któraś ze ścieżek się odlutowała (sic!) to zamiast nazwą pendrive menadżer urządzeń bił by po oczach komunikatem że urządzenie jest uszkodzone i nierozpoznane.

Kilka razy tak miałem że formatując pendrive i operując nim pod linuxem zmieniałem (celowo lub nie) system plików. Windows to takie ustrojstwo że o ile z NTFS'em i FAT'em sobie radzi to cała reszta sprawia mu problemy. Może tutaj jest pies pogrzebany. Pobierz Gparted odpal z pendrive przy starcie komputera i wtedy sprawdź czy rzeczywiście ten pendrive wyzionął ducha - i jakimś cudem pokazuje nazwę, czy może po prostu system plików w jakim jest sformatowany nie odpowiada Windowsowi.

Edytowane przez Portek
  • Lubię to 1