Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Driver Error po aktualizacji

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez DawPi,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Postanowiłem oczyścić i zaktualizować forum, odinstalowałem wszelkie aplikacje/hooki.

Zaktualizowałem forum z 3.4.3 do 3.4.4, wszystko przebiegło pomyślnie bez błędów.

Przebudowałem wszystko, optymalizowałem/naprawiłem baze.

W ACP -> Bazy danych / Indeksy bazy danych nie ma żadnych problemów.

Po wejściu w temat Driver Error.

[long]

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Date: Fri, 19 Apr 2013 11:27:55 +0000
 Error: 1054 - Unknown column 'z.post_date' in 'order clause'
 IP Address: 87.50.50.155 - /topic/7124-regulamin-forum/
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 mySQL query error: SELECT p.*,m.member_id as mid,m.name,m.member_group_id,m.email,m.joined,m.posts, m.last_visit, m.last_activity,m.login_anonymous,m.title as member_title, m.warn_level, m.warn_lastwarn, m.members_display_name, m.members_seo_name, m.member_banned, m.has_gallery, m.has_blog, m.members_bitoptions,m.mgroup_others,pp.*,w.wl_id,pc.*,rep_index.rep_rating as has_given_rep,rep_cache.rep_points, rep_cache.rep_like_cache FROM ( SELECT pid FROM ipb_posts WHERE topic_id=7124 AND  queued IN (0,1,2)  ORDER BY post_date asc LIMIT 0,20 ) z  LEFT JOIN ipb_posts p ON ( p.pid=z.pid ) 
 LEFT JOIN ipb_members m ON ( m.member_id=p.author_id ) 
 LEFT JOIN ipb_profile_portal pp ON ( m.member_id=pp.pp_member_id ) 
 LEFT JOIN ipb_members_warn_logs w ON ( w.wl_content_app='forums' and w.wl_content_id1=p.pid ) 
 LEFT JOIN ipb_pfields_content pc ON ( pc.member_id=p.author_id ) 
 LEFT JOIN ipb_reputation_index rep_index ON ( rep_index.app='forums' AND 
						             rep_index.type='pid' AND 
						             rep_index.type_id=p.pid AND 
						             rep_index.member_id=1 ) 
 LEFT JOIN ipb_reputation_cache rep_cache ON ( rep_cache.app='forums' AND rep_cache.type='pid' AND rep_cache.type_id=p.pid )   ORDER BY z.post_date asc
 .--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------.
 | File                                                                       | Function                                                                      | Line No.          |
 |----------------------------------------------------------------------------+-------------------------------------------------------------------------------+-------------------|
 | /adminka/applications/forums/modules_public/forums/topics.php              | [public_forums_forums_topics]._getPosts                                       | 211               |
 '----------------------------------------------------------------------------+-------------------------------------------------------------------------------+-------------------'
 | /adminka/sources/base/ipsController.php                                    | [public_forums_forums_topics].doExecute                                       | 306               |
 '----------------------------------------------------------------------------+-------------------------------------------------------------------------------+-------------------'

[/long]

Jak to naprawić?

Dziękuje z góry.

Opublikowano

Jak to się stało?

Da się to naprawić?

Wina moja czy aktualizatora?

Jeżeli da się naprawić to jak? Utworzenie tego pola naprawi problem? Czy jestem zmuszony wgrać pliki oraz bazę z przed aktualizacji?

Opublikowano (edytowane)

Pisałem w pierwszym poście że sprawdzałem, i wszędzie są zielone ptaszki

ipb_posts

Nic do naprawienia, dla pewności optymalizowałem i naprawiłem bazę poprzez PMA, i nic

pre_1366373522__baza.png

pole jest, więc w czym tkwi problem

Edytowane przez Macsch15
Opublikowano (edytowane)

Nic to nie dało, jednak spojrzałem w ten błąd dokładnie i ujrzałem na końcu ORDER BY asc.

Kiedyś łączyłem fora, przemo do ipb i wyświetlały się posty w złej kolejności, kazałeś mi dodać:

$INFO['post_order_column'] = 'post_date';  #standardowo po ID postu
$INFO['post_order_sort'] = 'asc'; #lub 'desc'

do conf_global.php, więc wszedłem usunąłem to i wuala, działa.

Gdybym nie spojrzał "kantem oka", to byśmy pewnie nie doszli do rozwiązania, dobrze też że mi się przypomniało.

Mam jednak pytanie, co teraz? Co z tymi starymi tematami?

Da radę zamienić tę wartość na coś innego czy musi zostać usunięta?

Edytowane przez PawelS
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.