Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Usuwanie URLi od spamerów? Jak?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Macsch15,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od niedawna na jednym z moich for rejestruje się banda spammerów, wpadają rzucają jednego posta z linkami do swoich stron, mają wiele subdomen, kótre różnią się tylko nazwami miast.

Dodanie url do blacklist powoduje tylko to, że link zamienia się w link nieaktywny, a ja chcę żeby te linki zamieniało na jakiś tekst, filtr słów nie chce działać na całe domeny ani nawet na pojedyncze słowa z tych domen.

Cóż począć?

Ganianie za gimbusami i banowanie ich i kasowanie po kilkanaście, czasem więcej postów dziennie jest co najmniej uciążliwe, nie wspomnę o wku*wie jaki panuje wśród moderatorów.

Opublikowano (edytowane)

Ale mi nie chodzi o filtrowanie uzytkowników tylko o zamianę linków w treści postów na inny tekst np. www.tubyłspam.pl

Edytowane przez Dori
Opublikowano

Jest kilka subdomen na przykład:

www.cośtam.warszawa.pl/ogłoszenie/i tu reszta adresu

www.cośtam.opole.pl/ogłoszenie/i tu reszta adresu

Opublikowano (edytowane)

U mnie podstawowy filtr działa na domeny.

Np. daje do filtra słowo "invisionize" z metodą "Dokładnie" z zamianą na [spam].

Gdy ktoś wklei link http://invisionize.pl pokazuje

http://[spam].pl

(musiałem w code bo bez tego link znikł :D

Może coś z filtrem słów nie tak?

Ja w ten sposób wyeliminowałem garstkę spamerów ;)

Edytowane przez Mdx91

admin4YSh2.png

Opublikowano

Ale mi nie chodzi o filtrowanie uzytkowników tylko o zamianę linków w treści postów na inny tekst np. www.tubyłspam.pl

Ale chyba warto też zapobiegać niż potem leczyć ;)

Opublikowano

Insp, to nie są roboty i nie rejestrują się z domen, które linkują, to fizyczni ludzie, spammerzy, rejestrują się co chwilę i ewidentnie próbują na chama rozreklamować swoje serwisy na moim forum. A ja sobie tego nie życzę. Bo co innego jak stary uzytkownik wrzuci link do jakiegoś portalu coś recenzując a co innego jak jednopostowcy wrzucają linki do wciąż tych samych stron i znikają i tyle ich widziano.

Do tej pory filtr słów działał bez problemu, po aktualizacji forum zauważyliśmy, że nie działa.

Mdx dzięki, spróbuję tak jak piszesz i w razie czego znów przyjdę płakać. :)

Opublikowano

U mnie podstawowy filtr działa na domeny.

Np. daje do filtra słowo "invisionize" z metodą "Dokładnie" z zamianą na [spam].

Gdy ktoś wklei link http://invisionize.pl pokazuje

http://[spam].pl

(musiałem w code bo bez tego link znikł :D

Może coś z filtrem słów nie tak?

Ja w ten sposób wyeliminowałem garstkę spamerów ;)

Klapa, u nas to tak nie działa. Działa tylko na tekst np. samo invisionize.pl zamienia na spam.pl, Ale jak jest z http to nie nie zmienia. Dodanie url-i do blaacklist w [Topics, Posts and Polls] daje tylko taki efekt, że wklejony link nie jest aktywnym linkiem, ale samej nazwy nie zmienia.

Przedwczoraj ,ieliśmy jakąś awarię i support IPS wrzucił nam nowe pliki, ale badwordsy jak nie działały tak nie działają.

Opublikowano

Dostałem odpowiedź na ticket w tej sprawie. Krótko: można to dopisać do listy skopanych funkcji w tej wersji  przez IPS.

Fragment odpowiedzi:

The Bad Word Filters are not designed to block URL's - there are URL Blacklist / Whitelist functions built into the software to handle this.

Szlag mnie trafi.

Szukam modyfikacji do zamieniania niechcianych URL-i, ktoś podpowie?

Opublikowano

Ok, to może inaczej.

Ponieważ to tylko kilka adresów, może ktoś by pomógł i parę linijek kodu wrzucił?

Wydaje mi się, że to będzie w pliku /admin/sources/classes/bbcode/core.php

• Rozwiązanie
Opublikowano

Zamiast tego, proponuje zmodyfikować funkcję czarnych URLi tak, aby zamieniała URL na jakiś inny tekst a nie tylko na link "nieklikany".

Plik: admin\sources\classes\text\parser\bbcode.php

Znajdź:

// -----------------------------------------
				// URL filtering?

if ( ! $this->isAllowedUrl( $url ) )
				{
					/* Unlink */
					$txt = str_replace( $raw, $url, $txt );
				}
I zamień na np.

// URL filtering?

if ( ! $this->isAllowedUrl( $url ) )
				{
					/* Unlink */
					$txt = str_replace( $raw, '[SPAM_LINK]', $txt );
				}
Gdzie "[sPAM_LINK]" tam podajesz zamiennik po usunięciu takiego adresu.
  • Lubię to 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.