Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

aktualnie zastanawiam się na włączenie w już istniejącą już witrynę forum. Tutaj zainteresował mnie skrypt Invision Power Board i mam jedno pytanie. Tyczy się ono zapisu do bazy - konkretnie zapisu postów do bazy. Czy jest możliwość wymuszenia zapisu do bazy ze znakami polskimi; teraz przy zapisie zamiast znaków polskich są krzaczki : np zamiast ciągu znaków : <!- Ą ą Ć ć Ę ę Ł ł Ń ń Ó ó Ś ś Ź ź Ż ż --> w bazie zapisany jest ciąg znaków : <!- Ä„ Ä… Ć ć Ę Ä™ Å Å‚ Ń Å„ Ó ó Åš Å› Ź ź Å» ż -->. Oczywiście rozumiem zamianę "<",">" na encję, ale reszta znaków ... I tutaj właśnie pytanie do was, czy da się ustawić aby zapisywał znaki polskie do bazy (te ogonki :) ).

Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź.

//edit:

Tutaj zadam jeszcze jedno pytanie -> czy jest możliwość ustawienia (może gdzieś w opcjach panelu administracyjnego) aby do bazy zapisywał(wszędzie) bez krzaczków?

Pozdrawiam

Łukasz Powązka

Edytowane przez LukiQ

Pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano (edytowane)

Witam,

przepraszam, że tak post pod postem(poprzedni już nie mógł zostać przeze mnie edytowany), ale przejrzałem wszystkie starsze tematy dotyczące Invision Power Board 3.x(wcześniej też to zrobiłem, ale najwyraźniej nie dokładnie) i znalazłem informacje która mnie interesowała. Oczywiście wystarczy zmienić w pliku conf_global charset na taki jaki mnie interesuje. Mam nadzieję, że komuś to też się przyda.

Pozdrawiam

Łukasz Powązka

Edytowane przez LukiQ

Pozdrawiam

Łukasz