Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, skorzystałem ze skryptu konwersji napisanego przez matma4u przerobiłem ogonki dla konwersji latin2 na utf8.

$ogonki = array('Ä„','Ä…','Å›','Åš','Ä™','Ă„Ëś','ĂÂł','Ă“','Å‚','Ă…Â','Ă…ÂĽ','Å»','Ă…Âş','Ă…Âą','ć','Ć','Å„','Ă…Ć’');
              $krzaki = array('¡','±','¶','¦','ê','Ê','ó','Ó','³','£','¿','¯','¼','¬','æ','Æ','ñ','Ñ');

konwersja jest mi potrzebna z uwagi na to ze furl zle dziala dla latin2 (chodzi o link ś), tak czy siak sprawa tyczy sie zmiany kodowania,

moze mi ktos pomóc ? jedyne literki które nie chcą się zmienić: to ó zamienia ją na ł tak samo ż zamiast jest ź

nie wiem jak jest z odpowiednikami dużych liter.

Nie wiem dlaczego ale zawsze z tymi kodowaniami jest problem, pierwsze co zauważyłem to w latin2 w ipb po wyeksportowaniu sql dodaje literę Ă lub  przed każdą literą dlaczego?, w $ogonki (czyli export z forum ustawionego pod utf8) to już bardzo trudno rozszyfrować co on robi z tym kodowaniem - tak jak by utf-8 x2 ?.

Może wreszcie coś zrozumiem, ktoś wie na ten temat ?

Opublikowano

Sam borykam się ze zmianą kodowania Latin2 -> UTF-8, kompletnie nieskuteczne zresztą. Albo iconvem dostaje krzaki, albo po wykorzystaniu różnych skryptów baza w ogóle się nie ładuje (standardowy biały ekran IPB). Każda wskazówka mile widziana.

• Manager
Opublikowano

Skoro chcecie przejść z latin2 to polskie znaki w bazie powinny być w niezmienionej formie, a od tego krótka droga do zmiany tych znaków na encje, a nie na jakieś dziwne znaczki. ^_^

Dla przykładu:

ę => ę

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano (edytowane)

Nie no genialne !, jest git !

Chyba sie musze douczyć, co to są encje tak w ogóle ?

To jest odpowiednik UTF-8 ?

Zastanawiam się jeszcze dlaczego ten skrypt jedzie mi coś w bazie,

a dok. chodzi o tabelę "cache_store" muszę ją odtwarzać z poprzedniej bazy, bo po konwersji ją uszkadza.

Edytowane przez cameleon