Skocz do zawartości
"Idzie nowe..." - o zmianach i nie tylko ×
Przeniesienie zakupów z IPS Marketplace / Moving bought items from IPS Marketplace ×

Krzaki w nazwach misięcy - wrzesień 20:23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

ostatnio zauważyłem w nazwach miesięcy występują krzaki, nigdzie indziej tylko tam.

Wygląda to np tak: wrzesieĹ� 2009 - 20:23

Troszkę mnie to dziwi, aczkolwiek z tego co pamiętam nazwy pobierane są z mySQL czyż mam rację?

I tu właśnie mnie dziwi, ponieważ kodowanie mam 'zahaszłowane' (#) [chyba dobrze napisałem? ^_^).

Macie jeszcze jakieś propozycje jak ten problem rozwiązać? Dodatkowo pragnę Was poinformować że kodowanie spolszczenie w ACP jest ustawione: utf-8.

Pozdrawiam,

Konrad

• Manager
Opublikowano

Troszkę mnie to dziwi, aczkolwiek z tego co pamiętam nazwy pobierane są z mySQL czyż mam rację?

Nie masz.

Zmień kod lokalizacji w edycji języka na ISO lub UTF -> inaczej, zmień na odwrotny do tego, co masz obecnie wpisany. Było o tym sporo w temacie ze spolszczeniem.

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Cześć,

a więc gdy zmienię na ISO-8859-2, zamiast poprawić krzaka zmieniają się na nazwy angielskie czyli np. 04 July 2009

Jakieś propozycje ?

Opublikowano (edytowane)

Nie, to oczywiste że pl było z przodu, zmieniłem tylko kodowanie.

Nie wiem, nie mam pomysłu. Może zmienić ręcznie kodowanie pliku odpowiedzialnego za z nazwy miesięcy?

Edytowane przez net
Opublikowano

Nie rozumiem, polecasz mi zmienić serwer ?

Nie dedykowany, a VPS.

Nie wiem co to zmieni, konfiguracja to konfiguracja a z Twojej wypowiedzi wychodzi na to że to wina konfiguracji.

Hm.. no nie wiem, pomyśle jeszcze nad tym.

Opublikowano

Nie pomaga. Tak jak wcześniej pisałem, gdy wstawiam pl_PL.ISO-8859-2 zamiast polskich nazw miesięcy robią się angielskie .

• Manager
Opublikowano

Nie pomaga. Tak jak wcześniej pisałem, gdy wstawiam pl_PL.ISO-8859-2 zamiast polskich nazw miesięcy robią się angielskie .

Ja Cię rozumiem, ale Ty nie rozumiesz, że jeśli przy setlocale na pl_PL robią się angielskie to należy zwrócić się do admina serwera z prośbą o poprawienie jego fuszerki. No chyba, że masz 'angielski' format dat w ACP. Jak to masz ustawione?

intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board

---

Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.

Opublikowano

Witaj,

jak angielski format dat? :) Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale w ACP np. mam ustawiony tak: %d %B %Y - %H:%M

Co do poprawy fuszerki - możesz mnie nakierować gdzie mam szukać rozwiązania na serwerze? Skoro nie są pobierane nazwy z mysql to skąd?