inzonek Posted December 12, 2024 Posted December 12, 2024 Cześć, mam problem z insert'em dla kilku ID z formularza: $form->add(new FormMember('members', NULL, TRUE, array('multiple' => NULL), NULL, NULL, NULL)); I chciałbym teraz, aby INSERT wstawiał dla ID np. 1,2 (jeżeli wpisze tam 2 użytkowników) Czy jest jakiś sposób na tego typu działanie? Chodzi mi o to, abym nie musiał zawsze pojedyńczo dawać coś komuś tylko mogę jednorazowo wpisać kilku użytkowników i wstawi każdemu to co chce. Z góry dzięki.
Manager DawPi Posted December 12, 2024 Manager Posted December 12, 2024 Jeszcze raz - chodzi Ci o pole wyboru wielu userów (multiple = 5 etc.) i potem co dokładnie? 1 intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
inzonek Posted December 12, 2024 Author Posted December 12, 2024 Godzinę temu, DawPi napisał(a): Jeszcze raz - chodzi Ci o pole wyboru wielu userów (multiple = 5 etc.) i potem co dokładnie? Tak, mam teraz ustawione null aby moc wybierać nieskończoną ilość userów. Chciałbym tak jak opisałem pobrać te ich ID co mi się udało i otrzymuje wartość z tego pola FormMember „1, 4” - user o ID = 1 i user o ID = 4 I teraz chodzi o to, aby wprowadzić jednoczenie zapytanie INSERT dla obu tych ID. INSERT INTO xxx VALUES (m_id, total) Gdzie m_id to wartość pobrana z FormMember czyli obecnie „1, 4”, a total to przykładowa wartość.
Manager DawPi Posted December 13, 2024 Manager Posted December 13, 2024 No jest to możliwe ale nie lepiej mieć nad tym większą kontrolę (insert update)? Ilu tam userow wpisujesz, że chcesz jedno zapytanie? Ja na Twoim miejscu zrobiłbym to elegancko w pętli. Nic się nie stanie. Chyba, że ewidentnie chcesz jedno zapytanie to daj znać. 1 intermedia - profesjonalne rozwiązania Invision Power Board --- Chcesz uzyskać szybko i sprawnie pomoc? Uzupełnij wersję i adres w profilu.
inzonek Posted December 13, 2024 Author Posted December 13, 2024 1 godzinę temu, DawPi napisał(a): No jest to możliwe ale nie lepiej mieć nad tym większą kontrolę (insert update)? Ilu tam userow wpisujesz, że chcesz jedno zapytanie? Ja na Twoim miejscu zrobiłbym to elegancko w pętli. Nic się nie stanie. Chyba, że ewidentnie chcesz jedno zapytanie to daj znać. Chciałbym jedno zapytanko ale jeżeli miałbyś pomysł jak to w pętli zrobić to byłbym tez wdzięczny za podrzucenie pomysłu.
Solution Weak. Posted December 13, 2024 Solution Posted December 13, 2024 if( !empty($values['members']) && \is_array($values['members']) ) { foreach( $values['members'] as $member ) { \IPS\Db::i()->insert('nazwa_tabeli', [ 'member_id' => $member->member_id ]); } } Nie wiem co kombinujesz, jak dasz więcej kodu to coś sie wymyśli. PS. IPS 4X czy 5(do 5 jeszcze nie zaglądałem)? 1
inzonek Posted December 13, 2024 Author Posted December 13, 2024 Godzinę temu, Weak. napisał(a): if( !empty($values['members']) && \is_array($values['members']) ) { foreach( $values['members'] as $member ) { \IPS\Db::i()->insert('nazwa_tabeli', [ 'member_id' => $member->member_id ]); } } Nie wiem co kombinujesz, jak dasz więcej kodu to coś sie wymyśli. PS. IPS 4X czy 5(do 5 jeszcze nie zaglądałem)? dzięki wielkie, chwilowe przyćmienie. tak, już na IC5 robie
Recommended Posts